Opinii: Murim toti pentru Roberta Anastase?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 12:33
9620 citiri
Opinii: Murim toti pentru Roberta Anastase?
Foto: Arhiva

Apelul la moratoriu politic lansat de Traian Basescu este in egala masura un gest disperat si o miscare politica abila.

Ea pune atat Puterea cat si Opozitia in fata unor optiuni pentru care par, ca de obicei, sa nu fie pregatite, pentru ca este vorba despre optiuni si chestiuni cu adevarat serioase.

Pe de-o parte, orice minte lucida are motive sa priveasca cu disperare perioada ramasa pana la Craciun. Daca in 30-45 de zile nu sunt adoptate legile pensiilor, salarizarii bugetarilor si cea a bugetului, nu mai putem incheia acordul cu FMI.

Si pretul nu este doar pierderea banilor de la FMI si de la CE ci si, dupa cum atragea atentia presedintele, "ratarea ducerii pana la capat a acordului duce la deprecierea masiva a credibilitatii pe pietele financiare, la finantare extrem de scumpa a deficitului si la riscul de a nu fi in masura sa facem platile prevazute in bugetul de stat (...)Daca acest acord cu FMI, UE si BM se finalizeaza cu succes, Romania isi poate redobandi credibilitatea pe pietele financiare si poate redeveni atractiva pentru investitiile straine".

Teoretic, Puterea are majoritate pentru a trece aceste legi. Practic insa, ea este haotica, indisciplinata si macinata, inclusiv in interiorul PD-L, de lupte interne si functioneaza pe baza de santaj. Daca Legea Educatiei nu trece in doua saptamani, UDMR ar putea pleca de la guvernare, in Camera Deputatilor legile nu mai ajung in plen din cauza blocajului Anastase, iar in Senat majoritatea are un singur vot in plus pentru trecerea legilor organice.

Asta nu e majoritate cu care sa muti muntii intr-o luna si jumatate, iar Traian Basescu stie bine acest lucru. Asadar are nevoie de colaborarea, macar la cvorum, a Opozitiei.

Ca miscare politica, Traian Basescu a facut exact ceea ce doresc romanii obositi de scandaluri si exasperati de blocaje ale caror mize si cauze nici macar nu si le mai amintesc, adica a intins o mana opozitiei: "insist ca partidele parlamentare sa realizeze acest moratoriu pe termen limitat, in interes national, prin deblocarea activitatii din cele doua Camere".

Cu alte cuvinte, Traian Basescu cere doar o luna si jumatate de ragaz pentru Guvernul Boc, pentru cele trei legi vitale. Dupa aceea, dupa ce trecem podul, se poate intampla orice si nu m-as mira ca Traian Basescu insusi sa pregateasca o schimbare la varf in Palatul Victoria, caci, vorba lui Mircea Cartarescu, Opozitia e ticaloasa, dar si Puterea e imbecila asa ca ceva trebuie schimbat.

Mana intinsa de Traian Basescu a picat mai rau decat o injuratura pentru Opozitie. Prima greseala a fost chiar absenta din sala in mometul lansarii apelului prezidential, pentru ca mesajul pacifist lansat a pus si mai tare in lumina indisponibilitatea la dialog institutional a Opozitiei.

A doua gresealala venit din raspunsul celor doi lideri ai Opozitiei. Si Victor Ponta si Crin Antonescu au conditionat colaborarea de demiterea Robertei Anastase.

Cu alte cuvinte, tot viitorul Romaniei, riscul de a intra in incapacitate de plata si de a-si recastiga credibilitatea si investitorii depind de un om, oricine ar fi el?

Adica Opozitia este dispusa sa sacrifice interesul national pentru un singur om? O da bine la electorat o astfel de atitudine, cu atat mai mult cu cat dupa expirara moratoriului lupta impotriva d-nei Anastase poate reincepe? Ma tem ca PSD si PNL au cazut intr-o mare capcana.

Dar ii insoteste acolo PD-L, prin reactia la fel de proasta a democrat liberalilor cramponati si ei de un om, de acelasi om. Dupa toate greselile facute, dupa ce frauda presedintelui Camerei a fost recunoscuta inclusiv de presedinte, a te incapatana sa o pastrezi acolo cu pretul intrarii in incapacitate de plata este o imbecilitate.

Asta cu atat mai mult cu cat sefia Camerei ar ramane la PD-L, prin, se pare, Sulfina Barbu.

Asa cum Traian Basescu nu a avut decat de castigat intinzand mana catre Opozitia luata prin surpriza, la fel PD-L nu ar avea decat de castigat si ca imagine si sub aspectul actului de guvernare, sacrificand-o pe Roberta Anastase.

Ar fi semnal ca pentru PD-L interesul national excede interesul de partid si cred ca electoratul l-ar percepe bine. Daca PD-L ar avea puterea acestui gest, va lasa Opozitia intr-un off-side imens, iar o eventuala ratare a acordului cu FMI va fi decontat in mod egal.

Deocamdata insa, desi cere Opozitiei sa respecte interesul national prin vocea lui Adriean Videanu, PD-L nu ofera nimic in aceasta negociere pe care o presupune trecerea podului si se cramponeaza de Roberta Anastase, aruncand practic in aer mesajul prezidential.

Singura sansa ar ramane ca macar Roberta Anastase insasi sa aiba un moment de luciditate si demnitate. Altfel ne indreptam direct spre dezastru. E un lucru pe care Traian Basescu ar trebui sa-l transeze daca crede cu adevarat in apelul sau.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#moratoriu Basescu, #apel presedinte Opozitie, #Roberta Anastase demisie , #Traian Basescu
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Nu murim doamna Ene. Cat timp trăieste Iliescu, trăim si noi. Am mai avea cam 60 de ani, iar pe urmă cine mai stie?