Opinii: Semnal de schimbare de la Cotroceni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 26 Octombrie 2010, ora 12:36
10562 citiri
Opinii: Semnal de schimbare de la Cotroceni

In mod normal, Roberta Anastase ar trebui sa cam fie cu bagajele facute la usa biroului de presedinte al Camerei Deputatilor, asteptand primul moment cat de cat onorabil pentru a-si depune demisia din aceasta functie care s-a dovedit a fi o palarie cu mult, mult prea mare pentru domnia sa.

Caci dupa asprimea criticilor prezidentiale ce au vizat-o direct, chiar daca nu chiar nominal, luni seara, nu cred ca mai are alta cale. Presedintele s-a aratat, pe buna dreptate, extrem de nemultumit de decaderea calitatii activitatii si dezbaterii palamentare, in contextul recentelor greseli comise in legislativ, de la votul asupra Legii pensiilor, la adoptarea eronata a legii privind TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, pe care a lasat sa se intelega ca nu le va promulga.

"Avand in vedere incidentele din ultima perioada si practicile frecvente, cand in realitate nu a fost nici cvorum si nici numar de voturi necesare, dar ele mi-au venit validate la promulgare, cred ca din respect pentru romani procedura parlamentara trebuie modificata". Pentru prima data Traian Basescu recunoaste deschis, fara echivoc, ca la votul privind Legea pensiilor a fost comisa o frauda.

Ba chiar atribuie dur si vinovatia pentru aceasta frauda: "Nu putem ajunge la dictatura a doi sefi de camere care imi trimit legile promulgate desi stiu foarte bine si cum au fost votate, si ca au fost votate in necunostinta de cauza, si ca au fost votate in lipsa de cvorum".

Declaratia aceasta transanta vine dupa altele, sa le zicem pregatitoare, cum a fost aceea facuta la ProTV cand Traian Basescu s-a referit la tinerii pe care i-a promovat fara sa-si dea seama ca le lipseste experienta de viata necesata. In principal si atunci tot pe Roberta Anastase o viza, ceva mai subtil insa.

Asadar, daca initial a menajat-o prin invocarea altui motiv de nepromulgare a Legii pensiilor, acum Traian Basescu nu mai pare dispus sa-i acorde vreun cec in alb Robertei Anastase. Si nu numai ei. Presedintele i-a trosnit si pe cei care, inclusiv Elena Udrea, au invocat cutuma degetului liderului de grup parlamentar, in functie de care orice eroare ar fi scuzabila: "e clar ca din punct de vedere al procedurilor parlamentare, foarte multi parlamentari sunt in situatia de a vota in necunostinta de cauza, de a vota dupa deget. Si atunci nu mai poti sa spui nici macar ca oamenii acestia voteaza dupa constiinta sau dupa instructiunile de partid, pur si simplu voteaza dupa deget".

Dar Traian Basescu a mai dat un usor dos de palma, luni seara la Cotroceni, cand a vorbit despre necesitatea "eliminarii cancerului politizarii in Ministerul de Interne", care afecteaza numirile de la conducerile inspectoratelor judetene de politie. Adica, sa intelegem, dl. Blaga a facut numiri politice prin inspectoratele de politie?

Nu cred ca Traian Basescu a fost foarte fericit sa faca aceste declaratii transante, mai ales in privinta Robertei Anastase. Domnia sa stie insa foarte bine ca spectacolul oferit de PD-L, in ultima vreme mai ales, a fost atat de jalnic incat, daca nu se schimba rapid ceva, pana in 2012 nu va mai ramane nimic de salvat din procentele partidului.

Pentru ca PD-L nu a fost in stare sa reactioneze rapid si convingator, prin doua demisii absolut necesare, dupa porcaria de la Legea pensiilor si dupa penibilul vot din greseala, Traian Basescu pare a da semnalul unei primeniri fortate, macar la nivelul imaginii partidului. Ramane de vazut ce ecou va avea el in PD-L.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Traian Basescu Roberta Anastase, #Basescu Anastase Camera Deputatilor , #Traian Basescu
Comentarii