Indicele ROBOR a stagnat în iunie la 6.55%. ”Accesul la creditare va fi dificil pentru câțiva ani de acum încolo”

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 22:29
2762 citiri
Indicele ROBOR a stagnat în iunie la 6.55%. ”Accesul la creditare va fi dificil pentru câțiva ani de acum încolo”
Sediul Băncii Naționale a României FOTO Mister No CC BY 3.0

Indicele ROBOR a înregistrat o stagnare la 6.55%, urmând să influențeze rata IRCC pentru a doua jumătate a anului. Experții spun că în 2023 nu se vor înregistra scăderi durabile ale dobânzilor, urmând ca abia în 2024 să poate fi posibilă o prognoză pozitivă în funcție de fluctuația inflației, a prețurilor de consum și de situația economică externă.

IRCC a ajuns în perioada aprilie – iunie, adică în trimestrul II 2023 la 5,98% (fiind calculat pe baza datelor din ultimele trei luni al lui 2022), conform datelor făcute publice miercuri, 7 iunie, de Ziarul Financiar.

Calculele pentru determinarea IRCC indică faptul că până în septembrie 2023, IRCC va rămâne sub 6%, urmând să scadă la 5,94%, pe baza informațiilor publicate de BNR pentru trimestrul I 2023.

Informațiile prezentate de sursa citată arată că indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populaţie înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, a continuat să staţioneze şi la început de iunie, rămânând ieri, 6 iunie, la 6,55%.

Evoluția recentă a indicelui ROBOR: Inflația și prețurile de consum, factori definitorii pentru creșteri viitoare

De pe data de 24 mai şi până în prezent ROBOR la 3 luni a rămas neclintit la 6,55%. Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut gradual, cu scurte stagnări, încă de la începutul lui 2023, potrivit datelor BNR. Ultima dată când ROBOR la 3 luni s-a aflat sub pragul de 7% a fost în iulie 2022.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât pe 6 iunie la 6,64%, de la 6,65% vineri, după mai multe stagnări scurte, închizând luna mai la 6,65%. Iar indicele ROBOR la 12 luni a rămas ieri la 6,84%.

Analistul economic Adrian Negrescu a declarat pentru Ziare.com că evoluția indicilor dobânzilor trebuie pusă în legătură directă cu inflația. ”Dacă creșterile de prețuri se vor atenua în următoarele luni, să ne așteptăm ca și dobânzile să urmeze același traseu, cu o întârziere însă de 2-3 luni. Altfel spus, probabil din a doua parte a anului 2024 vom asista la o scădere semnificativă a dobânzilor din piața bancară, dacă inflația se va reduce substanțial”, a declarat acesta

Negrescu speră că BNR va da cât se poate de repede semnalul scăderii dobânzilor prin reducerea dobânzii de politică monetară cel mai probabil din primăvara anului viitor. ”Ar fi o gură de oxigen pentru populație, pentru firme, pentru economie în general pentru că, să nu uităm, creditul reprezintă unul dintre motoarele economiei. Dacă bancherii vor limita la nesfârșit accesul la credite, este puțin probabil ca oamenii să aibă cu ce să cumpere, să facă investiții, să își croiască un viitor.”

”Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Banii vor fi cel puțin la fel de scumpi, iar accesul la creditare va fi dificil pentru câțiva ani de acum încolo.”

Economistul prevede că în 2023 nu vom vedea ROBOR și IRCC coborând cu mai mult de 2% față de ce valorile prezente, mai ales pe fondul ratei curente a inflației. ”Să nu ne îmbătăm cu apă rece și să visăm la cai verzi pe pereți din punct de vedere financiar. Banii vor fi cel puțin la fel de scumpi, iar accesul la creditare va fi dificil pentru câțiva ani de acum încolo, mai cu seamă că asupra economiei mondiale se adună nori de recesiune.”

Românii trebuie să ia în calcul criterii precum necesitatea reală și imediată atunci când se gândesc la un împrumut. Este absolut esențial ca, pe perioada derulării creditului, să își facă o rezervă financiară de minim 3 rate, pentru scenariul în care ar putea rămâne fără loc de muncă, în caz de boală sau al oricărui eveniment care i-ar pune în imposibilitate de plată. ”A trecut timpul când îți luai un credit de la bancă și nu te preocupa decât să plătești rata în fiecare lună, 10-15 ani. Este absolut sănătos, din punct de vedere financiar, ca măcar o dată la 3-4 ani, să te uiți la ofertele băncilor să vezi dacă nu există refinanțări care să asigure costuri mai mici pentru reducerea ratei.”, a explicat economistul.

Ce înseamnă ROBOR în sens practic pentru românii cu credite și depozite la termen

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata dobânzii la care 10 din cele mai importante bănci din România își acordă împrumuturi în lei între ele pentru o perioadă de timp determinată (la scadențe zilnice, lunare sau la intervale trimestriale). Calculul este făcut de către o companie financiară independentă – Thomson Reuters – și se afișează zilnic pe site-ul BNR la ora 11:00AM.

Cel mai cunoscut și folosit indice la creditele consumatorilor, totuși, este ROBOR 3M (la 3 luni). Acest indice se practică în prezent doar pentru creditele noi contractate de entități juridice și pentru creditele contractate înainte de implementarea IRCC, în mai 2019. Un credit cu dobândă variabilă deschis în anul 2018, de exemplu, va avea o rată a dobânzii compusă din marja fixă a băncii și indicele de referință ROBOR care fluctuează. Un împrumut nou deschis în anul 2022 va avea o dobândă variabilă supusă indicelui IRCC.

Trebuie menționat că ambii indici de referință se aplică doar în cazul creditelor în lei și doar creditelor cu dobânzi variabile sau mixte (fixe o perioadă, după care rata dobânzii devine variabilă). Creditele cu dobânzi fixe presupun rate ale dobânzii care rămân identice pe toată perioada împrumutului.

IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) este indicele utilizat pentru calcularea ratelor la creditele noi de retail cu dobândă variabilă de la data introducerii sale în 2019. IRCC este tot o medie aritmetică de dobânzi zilnice, însă calculată pe un întreg trimestru (nu doar zilnic, ca la ROBOR).

Mai exact, IRCC este o medie a dobânzilor zilnice cu care s-au împrumutat efectiv băncile într-un trimestru (de exemplu, în trimestrul 4 – 1 octombrie - 31 decembrie), iar rezultatul este apoi aplicat la creditele consumatorilor pentru întreg trimestrul următor (1 aprilie – 30 iunie, pentru exemplul dat). Acesta este motivul pentru care, deși atât ROBOR, cât și IRCC sun influențați de factori precum nivelul dobânzilor pe piețele internaționale, evoluția economiei naționale și internaționale, inflația, politica monetară a BNR, o modificare în rata ROBOR se va produce înainte de IRCC cu trei până la șase luni.

Românii, sfătuiți să nu facă credite în perioada următoare: ”IRCC tinde să se egaleze cu ROBOR”
Românii, sfătuiți să nu facă credite în perioada următoare: ”IRCC tinde să se egaleze cu ROBOR”
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) tinde să se egaleze cu ROBOR, care este în prezent de 6,40%, iar în acest context, principala recomandare pentru cetăţeni...
Luna octombrie a venit cu rate mai mari pentru români, după creșterea IRCC. Mesajul primit de aproape jumătate de milion de clienți ai băncilor
Luna octombrie a venit cu rate mai mari pentru români, după creșterea IRCC. Mesajul primit de aproape jumătate de milion de clienți ai băncilor
De la 1 octombrie indicele IRCC a ajuns la aproape 6%. În prezent, sunt aproximativ 450.000 de români care au credite cu rate legate de IRCC. Ei au primit duminică, 1 octombrie, mesaje prin...
#ROBOR rate credite, #ROBOR BNR, #robor, #ircc, #credite banci , #ROBOR