Indicele ROBOR continuă să scadă. La ce valoare a ajuns marți

Marti, 16 August 2022, ora 11:55
6838 citiri
Indicele ROBOR continuă să scadă. La ce valoare a ajuns marți
Indicele ROBOR este folosit în calcularea dobânzilor FOTO Unsplash

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, continuă să scadă, marţi ajungând la 7,96%, de la 7,98% pe an, în ziua precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,12% pe an, de la 8,13% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a menţinut la nivelul de 8,27% pe an, consemnat şi vineri.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară,

"Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă, între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci, ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două, pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat, e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot/undershoot. Deci, găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a spus Mugur Isărescu.

El a explicat că şi pe pieţele valutare se întâmplă acest lucru, dar şi pe pieţele monetare sau la bursă. Guvernatorul a declarat că acum am asistat la un overshoot.

În aceste condiţii, guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal băncilor: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

Nouă creștere a ROBOR. Indicele care modifică dobânzile variabile ale creditelor suferă majorări zilnice
Nouă creștere a ROBOR. Indicele care modifică dobânzile variabile ale creditelor suferă majorări zilnice
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o nouă majorare vineri la 5,93% pe an, de la 5,92% pe...
Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
Turbulențele politice din Franța și viitoarele reduceri ale ratelor de dobândă monetară anunțate de către Banca Centrală Europeană converg pentru a crea un mediu extrem de volatil pentru...
#Robor scade, #ROBOR scadere, #ROBOR rate credite , #ROBOR
Comentarii
  1. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  2. Facturile la gaze ar putea crește cu 150 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2025. Extinderea plafonării este blocată în Parlament
  3. WhatsApp ia măsuri drastice: utilizatorii de iPhone-uri vor fi afectați din 2025
  4. Instagram introduce funcția „Share location”: Actualizare importantă sau un motiv de îngrijorare?
  5. Ford Puma Gen-E, mașină electrică produsă în România, la Craiova. Cât costă și ce aduce nou modelul abia lansat VIDEO
  6. Construcțiile sustenabile și reechilibrarea pieței imobiliare. Beatrice Dumitrașcu (ONE): „Schimbarea legislativă ar schimba dramatic sectorul și încrederea românilor”
  7. Mai puțin șomeri înainte de Crăciun – TradeVille
  8. Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
  9. Problemele majore pe care trebuie să le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  10. Cresc datoriile României din cauza haosului politic. Cum a reacționat piața după parlamentare