Un oraș din SUA autorizează folosirea roboților ucigași. Situațiile în care mașina va trage în civili

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 18:15
3353 citiri
Un oraș din SUA autorizează folosirea roboților ucigași. Situațiile în care mașina va trage în civili
Roboții ucigași vor fi folosiți în situații extraordinare, potrivit proiectului FOTO The Guardian

Inițiativa controversată care permite poliției să disloce roboți capabili să folosească forța letală în circumstanțe extraordinare a fost votată marți seară de Consiliul Supervizor din San Francisco, relatează CNN.

Inițiativa a primit 8 voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”.

Potrivit proiectului, ofițerii vor putea folosi roboți pentru a ucide ”când riscul pierderii de vieți omenești - ale civililor sau polițiștilor - este iminent, iar oamenii legii nu pot controla amenințarea prin folosirea forței sau tacticile de dezescaladare”.

Washington Post relatează că decizia trebuie să mai primească un vot, săptămâna viitoare, și aprobarea primarului.

”Ar putea apărea o circumstanță extraordinară în care, într-o urgență practic de neimaginat, polițiștii ar putea dori să folosească forță letală pentru a împiedica pe cineva să facă și mai mult rău”, a declarat supervizorul Aaron Peskin la ședința consiliului.

Cei trei membri ai consiliului care au votat ”împotrivă” susțin însă că ”există un potențial serios de utilizare greșită și abuz al acestei tehnologii militare, într-o situație în care nu este necesară”.

Amendamentul aprobat de Consiliul Supervizor prevede că unul dintre cei doi comandanți ai Departamentului de Poliție din San Francisco poate autoriza orice utilizare a unui robot pentru forța letală.

Robert Rueca, purtător de cuvânt al poliției, a declarat pentru Washington Post că departamentul are mai mulți roboți și nu intenționează să îi echipeze cu arme de foc. În schimb, roboții ar putea fi ”echipați” cu încărcături explozive pentru a putea pătrunde în spațiile baricadate sau ar putea fi folosiți pentru ”a contacta, scoate din acțiune sau pentru a dezorienta un suspect periculos”, fără ca viața vreunui polițist să fie pusă în pericol.

#roboti ucigasi, #SUA, #San Francisco, #politisti , #SUA