"Nu îl vrem aici, dar trebuie să suportăm acum" Acuzat de antisemitism, Roger Waters va concerta la Munchen și la Frankfurt în condiții speciale

Joi, 23 Martie 2023, ora 10:20
2082 citiri
"Nu îl vrem aici, dar trebuie să suportăm acum" Acuzat de antisemitism, Roger Waters va concerta la Munchen și la Frankfurt în condiții speciale
Roger Waters

Primăria din Munchen a decis să nu interzică un concert al co-fondatorului Pink Floyd, Roger Waters, programat pentru data de 21 mai, după ce artistul a fost acuzat de antisemitism, informează DPA.

Primăria declarase miercuri că, din motive legale, nu este posibilă rezilierea contractului pentru concert. Waters ameninţase cu acţiuni în justiţie dacă concertele sale - unul programat la Munchen şi altul la Frankfurt - erau anulate.

În schimb, primăria va amplasa panouri în jurul locului de desfăşurare a concertului în care se condamnă antisemitismul şi se susţine atât dreptul Israelului de a exista, cât şi suveranitatea Ucrainei.

Primarul Dieter Reiter a declarat că este "incalificabil şi intolerabil" să se permită concertul unui artist care aproape sigur va debita propagandă critică la adresa Israelului şi, uneori, sloganuri clar antisemite.

"Nu îl vreau aici, dar trebuie să suportăm acum", a declarat Reiter.

Primarul a precizat că doreşte să colaboreze cu guvernul landului Bavaria pentru a găsi modalităţi de a crea o bază legală pentru ca municipalităţile să poată interzice spectacole în cazuri similare.

Waters a fost criticat pentru apropierea sa de mişcarea Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), care solicită boicotarea Israelului şi a produselor israeliene din cauza politicii acestuia faţă de teritoriile palestiniene. La concerte, el a lansat baloane în formă de porc pe care figura o stea a lui David.

Declaraţiile sale privind războiul din Ucraina au provocat, de asemenea, agitaţie. Spre exemplu, muzicianul a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin a vrut să folosească războiul pentru a lupta împotriva fascismului din Ucraina şi că Statele Unite au fost principalul agresor.

Polly Samson, soţia lui David Gilmour de la Pink Floyd şi textieră la două din cele mai recente albume ale trupei, l-a atacat pe fostul lider al trupei Roger Waters pe Twitter, descriindu-l "antisemit" şi că face „apologia lui Putin”, potrivit The Guardian.

„Din păcate (Waters) eşti antisemit până în străfundul sufletului tău putred”, a scris ea. „De asemenea, un apologet al lui Putin şi un mincinos, hoţ, ipocrit, eviţi să plăteşti taxe, misogin, bolnav de invidie, megaloman. Ajunge cu prostiile tale".

#Roger Waters, #pink floyd, #concert munchen, #concert frankfurt, #David Gilmour, #polly samson , #stiri muzica