Cofondatorul Pink Floyd Roger Waters a vorbit la ONU din partea Rusiei: "Invazia în Ucraina nu a fost neprovocată"

Joi, 09 Februarie 2023, ora 07:14
6899 citiri
Cofondatorul Pink Floyd Roger Waters a vorbit la ONU din partea Rusiei: "Invazia în Ucraina nu a fost neprovocată"
Roger Waters

Cofondatorul Pink Floyd, în vârstă de 79 de ani, a fost invitat să vorbească de delegația rusă, dar a susținut că reprezintă "4 miliarde de frați și surori".

Rusia l-a invitat pe muzicianul englez Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, să vorbească miercuri în Consiliul de Securitate al ONU în cadrul unei reuniuni pe care autorităţile de la Moscova au solicitat-o în vederea unei discuţii despre livrările de arme către Ucraina, informează Reuters.

"Diplomaţia rusă era odinioară serioasă. Ce urmează? Mr. Bean?", a declarat un diplomat din Consiliul de Securitate al ONU, sub protecţia anonimatului.

Cofondatorul Pink Floyd, în vârstă de 79 de ani, a fost invitat să vorbească de delegația rusă, dar a susținut că reprezintă "4 miliarde de frați și surori".

El a cerut încetarea imediată a războiului din Ucraina într-un discurs care s-a dorit a fi împăciuitor. Totuși Waters a ținut să sublinieze că invazia Rusiei nu a fost neprovocată.

"Președinte Biden, Putin, Zelensky, USA, NATO, Rusia, UE, cu toții, vă rog, încetați focul astăzi. Orice viață pierdută, fie că e din partea Ucrainei sau a Rusiei, contează la fel pentru noi".

"Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a fost ilegală. O condamn în termenii cei mai fermi cu putință", a spus el. "De asemenea, invazia rusă din Ucraina nu a fost neprovocată, așa că îi condamn și pe provocatori în termenii cei mai fermi cu putință", a spus el.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzya, a trecut cu vederea referirea lui Waters la ilegalitatea invaziei. În remarcile aparent pregătite înainte ca Waters să vorbească, diplomatul l-a felicitat pentru "o analiză foarte precisă a evenimentelor". El l-a numit "unul dintre cei mai proeminenți activiști ai mișcării anti-război contemporane".

Ambasadorul Ucrainei, Serghei Kyslytsya, a fost ultimul care a luat cuvântul și a profitat de ocazie pentru a aminti că Pink Floyd a fost interzis de Uniunea Sovietică pentru că a protestat împotriva invaziei din Afganistan din 1979.

"Este ironic, dacă nu chiar ipocrit, că domnul Waters încearcă acum să spele o altă invazie", a declarat diplomatul ucrainean. "Cât de trist pentru foștii săi fani să-l vadă acceptând rolul unei alte cărămizi în zid – zidul dezinformării și propagandei rusești".

Rogers a fost invitat să vorbească de ruși după un interviu pe care l-a dat în Berliner Zeitung și în care i-a desenat un portret cald lui Vladimir Putin, despre care a spus că "guvernează cu atenție, luând decizii pe baza unui consens în guvernul Federației Ruse".

#Roger Waters, #ONU, #Rusia, #Ucraina Rusia conflict , #stiri internationale