Tot ce trebuie să știi despre Roland Garros, turneul favorit al românilor: istoria competiției, marile absențe și favoriții care vor lupta pentru un premiu uriaș

Duminica, 28 Mai 2023, ora 10:18
1682 citiri
Tot ce trebuie să știi despre Roland Garros, turneul favorit al românilor: istoria competiției, marile absențe și favoriții care vor lupta pentru un premiu uriaș
Simona Halep, câștigătoare la Roland-Garros în 2018

Al doilea turneu de Grand Slam al anului, French Open, mai cunoscut sub titulatura Roland Garros, se dispută în perioada 28 mai - 11 iunie.

Prima ediție

Turneul a avut loc pentru prima dată în 1881 și a fost cunoscut sub numele de Championnat de France. Era deschis doar jucătorilor care erau membri ai clubului francez la acea vreme. Primul eveniment de simplu feminin de la Roland-Garros a avut loc în 1897.

Trofeele

Trofeul de simplu masculin se numește Coupe des Mousquetaires (Cupa Muschetarilor), în timp ce câștigătoarea de la simplu feminin primește, începând cu 1979, Coupe Suzanne Lenglen.

Trofeele sunt fabricate din argint pur de o celebră casă de bijuterii pariziană - Mellerio dits Meller.

Cine are cele mai multe trofee

Cu 14 titluri la Paris, record incontestabil pentru un jucător la un Grand Slam, Rafael Nadal este regele turneului, având și o statuie în cadrul complexului.

La fete, Chirs Evert are cele mai multe titluri (7), iar Suzanne Lenglen și germana Steffi Graf au câte șase victorii.

Suzanne Lenglen este și numele celei de-a doua arene a complexului. Va fi prevăzută cu un acoperiș abia anul viitor, cu ocazia JO de la Paris. Deocamdată, singurul teren acoperit este cel principal - Philippe Chatrier.

Marii absenți

Ediția din acest an a Roland Garros va fi văduvită de prezența unor nume mari, începând, bineînțeles, cu eternul favorit - Rafael Nadal. De pe tabloul masculin mai absentează Andy Murray, Marin Cilic, Nick Kyrgios sau Matteo Berrettini.

Pe tabloul feminin nu vor fi Paula Badosa și Emma Răducanu, accidentate, Naomi Osaka, însărcinată, și Simona Halep, suspendată pentru dopaj.

Favoriții

Favoriții la pariuri sunt: Carlos Alcaraz, Novak Djokovic și Holger Rune, la masculin, respectiv Iga Swiatek, Aryna Sabalenka și Elena Rybakina, la feminin. Djokovic și Alcaraz sunt pe aceeași parte de tablou și se pot întâlni în semifinale.

Românii

Roland Garros a fost dintotdeauna turneul favorit al românilor. Ilie Năstase a câștigat trofeul în 1973 (anul în care a fost desemnat și primul lider ATP), dar a mai jucat o finală și în 1971.

La fete, turneul a fost câștigat de Virginia Ruzici (1978) și Simona Halep (2018), jucătoare care au mai ajuns și în finalele din 1980, respectiv 2014 și 2017. Și Florența Mihai are o finală disputată în 1977.

Anul acesta, vom fi reprezentați de trei fete: Irina Begu, Sorana Cîrstea și Ana Bogdan - tragerea la soți aici.

Premii uriașe

Sportivii care vor participa în acest an la turneul de la Roland Garros vor primi premii totale de 49,6 milioane de euro, cu 12,3 la sută mai mult decât în 2022, informează Le Figaro.

Faţă de 2022, premiile pentru tabloul de simplu masculin şi pentru cel de simplu feminin au crescut cu 9,1 la sută. În cazul primelor trei tururi, creştereaa este de 11 până la 13 la sută.

Câştigătorii turneului la simplu masculin şi simplu feminin vor încasa câte 2,3 milioane de euro. Sportivii eliminaţi în primul tur la simplu vor primi câte 69.000 de euro.

Premiile pentru tablourile de calificări au crescut cu 11,8 la sută faţă de anul trecut.

Valoarea premiilor de la Roland Garros 2023, la simplu masculin şi feminin:

Turul 1 – 69.000 de euro, turul 2 – 97.000 de euro, turul 3 – 142.000 de euro, optimi de finală – 240.000 de euro, sferturi de finală – 400.000 de euro, semifinale – 630.000 de euro, finalist/finalistă – 1.150.000 euro, câştigător/câştigătoare – 2.300.000 euro.

Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Ilie Năstase, despre decizia Simonei Halep: ”Nici nu mă interesează să cunosc acest motiv”
Filmul documentar intitulat Nasty, despre viaţa şi cariera primului număr 1 mondial din tenis, Ilie Năstase, a fost lansat, marţi, în prezenţa unor nume mari ale sportului mondial precum...
Cine e fosta lideră mondială care va decide soarta Simonei Halep: ”Greutatea e pe umerii ei”
Cine e fosta lideră mondială care va decide soarta Simonei Halep: ”Greutatea e pe umerii ei”
Simona Halep a revenit în competiții ca urmare a deciziei pe care a anunţat-o TAS, de reducere a suspendării de 4 ani dictată de ITIA la 9 luni. Deși și-a anunțat prezența săptămâna...
#Roland Garros, #roland garros 2023, #Simona Halep, #Ilie Nastase, #Rafael Nadal, #premii, #turnee, #trofee, #Grand Slam , #Roland garros