Oligarhul Roman Abramovici nu scapă de sancțiuni, nici după ce și-a pus averea pe numele apropiaților. Sechestru pe 13 miliarde de dolari

Vineri, 15 Aprilie 2022, ora 09:31
2474 citiri
Oligarhul Roman Abramovici nu scapă de sancțiuni, nici după ce și-a pus averea pe numele apropiaților. Sechestru pe 13 miliarde de dolari
Doi apropiaţi ai miliardarului rus Roman Abramovici au conturile blocate. FOTO: News.ro

Marea Britanie a anunţat, joi, că a blocat active de circa 10 miliarde de lire sterline (13 miliarde dolari) aparţinând unor doi oligarhi ruşi, Eugene Tenenbaum şi David Davidovici, apropiaţi ai miliardarului rus Roman Abramovici.

Aceasta este cea mai mare acţiune de îngheţare a activelor din istoria Marii Britanii, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, transmite CNBC.

Blocarea activelor a avut loc la o zi după ce autorităţile din paradisul fiscal offshore din Jersey au îngheţat active în valoare de peste 7 miliarde de dolari care sunt suspectate a fi legate de Abramovici.

Măsurile aduc valoarea combinată a activelor îngheţate la 20 de miliarde de dolari.

Pe lângă blocarea activelor, lui Davidovici i s-a interzis să călătorească în Marea Britanie, dar nu şi lui Tenenbaum.

Jersey este o insulă Channel autonomă, al cărei şef de stat este Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Dar oficialii britanici au spus că hotărârea luată de Jersey împotriva lui Abramovici şi acţiunile Marii Britanii împotriva lui Tanenbaum şi Davidovici au fost coordonate.

Oficial britanic: „Țintim cercul de oameni cel mai apropiat de Kremlin”

Acestea au ca scop eliminarea potenţialelor surse de numerar pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-ar putea apela pentru a-şi finanţa invazia greşită a Ucrainei.

„Punem la încercare maşina de război a lui Putin şi ţintim cercul de oameni cel mai apropiat de Kremlin”, a declarat secretarul britanic de Externe Liz Truss, într-un comunicat care a anunţat joi îngheţarea activelor.

„Vom continua cu sancţiunile până când Putin va eşua în Ucraina. Nimic şi nimeni nu este exclus”, a mai spus Truss.

Anglia, şi în special Londra, a servit de mult timp ca un centru pentru clasa miliardarilor post-sovietici ai Rusiei, iar câteva proprietăţi emblematice din zonele cele mai la modă ale oraşului servesc drept case secundare pentru oligarhii ruşi.

Dar războiul brutal al Rusiei în Ucraina şi răspunsul internaţional la acesta ameninţă securitatea financiară pe care lirele britanice şi proprietăţile britanice au reprezentat-o cândva pentru cei mai bogaţi oligarhi ai Rusiei.

Sancţiunile britanice impuse lui Abramovici în martie îl forţează deja să vândă renumitul club de fotbal londonez Chelsea. Se pare că o afacere de mai multe miliarde de dolari pentru vânzarea lui Chelsea se apropie de finalizare, patru ofertanţi fiind încă în cursă pentru a deţine una dintre cele mai de succes echipe de fotbal din Europa.

Spre deosebire de un activ de mare profil precum Chelsea, holdingurile controlate acum de Davidovici şi Tenenbaum reprezintă cealaltă parte a imperiului lui Abramovici, una care rămâne în mare parte ascunsă.

Cum încearcă oligarhii ruși să își ascundă averile

Sancţiunile internaţionale impuse ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei au aruncat o lumină nouă asupra labirintului mondial de companii-paravan pe care oligarhii ruşi le folosesc pentru a masca sursele şi destinaţiile bogăţiei lor.

Săptămâna trecută, ţări relativ mici de paradis fiscal, precum Jersey şi Insulele Cayman, au anunţat îngheţarea unor active de zeci de miliarde de dolari deţinute în băncile lor de oligarhii ruşi care au fost sancţionaţi.

Jersey a servit de mult timp ca un paradis fiscal offshore secret pentru corporaţii. Unii dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii îşi ascund bunurile în Jersey folosind labirinturi bizantine de companii-fantomă.

Tenenbaum şi Davidovici sunt amândoi implicaţi într-o companie înregistrată în Jersey, numită Evrington Investments Limited, care este legată de Abramovici, potrivit autorităţilor britanice.

Înregistrările corporative arată că pe 24 februarie, în aceeaşi zi în care Rusia a invadat Ucraina, Abramovici a transferat controlul asupra Evrington Investments Limited către Tenenbaum. La mai puţin de o lună mai târziu, Tenenbaum a transferat controlul companiei lui Davidovici.

Dar nu doar Tenenbaum a preluat activele lui Abramovici tocmai în ziua invaziei. Pe 24 februarie, Abramovici a transferat controlul unei companii separate, Norma Investments, către Davidovici, conform înregistrărilor corporative.

În trecut, Abramovici a folosit Norma Investments pentru a finanţa startup-uri energetice din întreaga lume, potrivit Wall Street Journal. Şi nu au fost doar companii. Unul dintre cele mai mari iahturi ale lui Abramovici, Aquamarine, a fost de asemenea transferat lui Davidovici pe 24 februarie, potrivit unei investigaţii a The Guardian.

Din punct de vedere tehnic, super-iahtul este deţinut de o companie numită MHC Jersey Ltd, care este înregistrată în Jersey. Davidovici a confirmat pentru The Guardian că el este proprietarul atât al MHC, cât şi al iahtului în sine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Lovitură de grație primită de Rusia: China strangulează Kremlinul de frica Statelor Unite
Strategia geopolitică a multor state s-a schimbat odată cu începerea invaziei lui Putin din Ucraina, iar altele o modelează în funcție de dinamica regională și de interesele proprii. Rusia...
#Roman Abramovici, #sanctiuni Rusia, #razboi Ucraina, #avere, #sechestru , #Razboi Ucraina