Românul ucis de antilopă la o grădină zoologică din Suedia. Lanţ de abuzuri, descoperit de presa suedeză

Autor: N.G.
Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 21:14
6596 citiri
Românul ucis de antilopă la o grădină zoologică din Suedia. Lanţ de abuzuri, descoperit de presa suedeză
Fănică Gherasim a murit lovit de o antilopă

Presa suedeză relatează despre tratamentul la care sunt supuși angajați români de la o grădină zoologică de pe insula Oland. Suspiciuni legate de condiţiile de muncă, plată şi cazare au apărut după decesul unui cetățean român.

Fănică Gherasim avea 58 de ani și lucra ca îngrijitor de animale la grădina zoologică de pe insula Oland, aflată în apropiere de coasta suedeză. Până când, într-o seară, românul a fost atacat de un elan antilopă, în timp ce mâna animalele spre adăposturi. În urma atacului, Fănică Gherasim a murit, relatează stiri.tvr.ro.

Fiul lui Fănică Gherasim consideră că circumstanţele morţii tatălui său sunt suspecte, având în vedere că acesta nu avea pregătirea necesară pentru a lucra cu animalele sălbatice şi nu vorbea decât limba română.

Moartea lui Fănică Gherasim a scos la iveală un lanţ de abuzuri la care erau supuşi şi alţi lucrătorii români. În primul rând, în loc să fie plătiţi cu aproape 21.000 de coroane suedeze, adică două mii de euro, salariul minim negociat pe ramură, ei primeau maxim 6.500 de coroane, echivalentul a 600 de euro.

Nicu, şi el fost angajat, povesteşte că efectiv a fost dat afară când a pus problema banilor puţini pe care îi primeşte.

Angajatorul românilor se apără în presa suedeză spunând că restul banilor îi folosea pentru hrana şi chiria muncitorilor, însă potrivit mărturiilor unui alt lucrător, românii mâncau aceeaşi mâncare cu animalele, mâncare expirată adunată de la magazinele din zonă. În plus, românii lucrau practic zi lumină fără a avea dreptul la timp liber.

În urma dezvăluirilor din presa suedeză, experţii în dreptul muncii spun că parcul zoologic ar trebui închis.

#roman, #deces, #suedia, #gradina zoologica, #antilopa , #romani munca