Viața unui român la minus 50 de grade Celsius. Trăiește de 17 ani în Orientul Îndepărtat al Rusiei

Autor: N.G.
Marti, 24 Ianuarie 2023, ora 17:42
6942 citiri
Viața unui român la minus 50 de grade Celsius. Trăiește de 17 ani în Orientul Îndepărtat al Rusiei
FOTO Facebook/ Marius Giura

Un român care trăiește de 17 ani în Ulan-Ude, capitala Republicii Buriatia din Orientul Îndepărtat al Federației Ruse, relatează cum e viața la -50 de grade Celsius.

Marius Giura (48 de ani) este din Alba și a ales să trăiască Siberia alături de familia sa, unde este pastor misionar al Bisericii Baptiste în Buriatia, teritoriul unui vechi trib mongol. Este căsătorit din 1999 și este tatăl a 5 copii.

Ce înseamnă să mergi la cumpărături atunci când afară, mercurul din termometru se prăbușește, sau cum funcționează mașina la -40 de grade, sunt câteva din experiențele acestuia.

”-43 de grade C. E al 17-lea an de când trăim în Buryatia. Dar niciodată în toți acești ani nu a fost “oficial” atât de frig în Ulan-Ude. Neoficial, prin diferite suburbii ale orașului au mai fost temperaturi de minus 40 și ceva de grade. De exemplu, la miezul nopții de revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42 C.

Astăzi de dimineață același termometru arăta -50 C! Am fost de dimineață pe jos să fac niște cumpărături – lapte, pâine, cartofi… – la vreo 3 magazine prin jurul casei, rază de 500 m – dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât. Deși respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară”, a scris românul din Rusia îndepărtată, citat de alba24.ro.

”Vremuri de căutat o carte bună prin bibliotecă”

Acesta a relatat și cum comportă mașina la ger extrem: ”La aceste temperaturi amortizoarele mașinilor nu mai funcționează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe față auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec. Suspensia se mai ține cât de cât în arcuri și bucșe, dar oricum mașina se simte și se aude mai mult ca o căruță. Ușile se închid cu greu, din a 3-4-a încercare.

Marius Giura, împreună cu familia FOTO Facebook

Căldură cât să nu îngheți, și aia după o jumătate de oră de tors a motorului. Prin oraș, cu opriri, porniri, pauze, încălziri de motor, Arca noastră consumă și peste 20 litri la 100 km. Dacă e afară, în astfel de condiții motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel riști să nu-l mai pornești”.

Bărbatul mai afirmă că ”cel mai mai bine pe-o vreme ca asta e ca mașina să se odihnească liniștită în garaj”.

”Copiii-s și ei acasă, toate școlile sunt închise. Vremuri de căutat o carte bună prin bibliotecă. Sau un film interesant pe net. Și poate reușim să punem și de ceva jocuri – avem prin casă tot felul, de la clasicele șah, table, Uno, la Colonizatori, Carcassonni, uDog, Tickets to Ride și alte minunății. Doamne ajută!”, a completat Marius Giura.

Ulan-Ude este capitala Buriatiei, Rusia, situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-est de Lacul Baikal, pe râul Uda, la confluența sa cu Selenga și la 5.600 de kilometri de Moscova. Conform recensământului din 2021, în Ulan-Ude locuiau 437.565 de persoane, făcând orașul al treilea ca mărime din Orientul Îndepărtat al Rusiei, după populație.

Citește și:
„Generalul de fier” al Ucrainei care de aproape un an este cel mai rău coșmar al lui Vladimir Putin
„Generalul de fier” al Ucrainei care de aproape un an este cel mai rău coșmar al lui Vladimir Putin
După aproape un an de război, armata Ucrainei încă rezistă în fața celei considerate a doua putere militară a lumii, iar parte din succes este atribuit șefului de Stat Major, generalului...
Germania deține dovezi privind crime de război comise de trupele Rusiei în Ucraina
Germania deține dovezi privind crime de război comise de trupele Rusiei în Ucraina
Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă, adăugând că vede necesitatea unui proces judiciar...