Vinuri de 1,6 milioane de euro, furate dintr-un hotel din Spania. Un român și iubita sa, fostă participantă la Miss Mexic, găsiți vinovați

Marti, 07 Martie 2023, ora 07:29
2471 citiri
Vinuri de 1,6 milioane de euro, furate dintr-un hotel din Spania. Un român și iubita sa, fostă participantă la Miss Mexic, găsiți vinovați
Constantín Dumitru, în vârstă de 49 de ani, şi partenera sa, Priscila Guevara FOTO Twitter

Un român care are şi cetăţenie olandeză, Constantín Dumitru, în vârstă de 49 de ani, şi partenera sa, Priscila Guevara, în vârstă de 28 de ani, fostă participantă la Miss Mexic, au fost condamnaţi de un tribunal spaniol la patru ani de închisoare şi plata unor despăgubiri de peste 750.000 de euro pentru că au pus la cale furtul a 45 de sticle de vin nobil dintr-un hotel din Caceres, considerate adevărate „bijuterii”. Prada valora 1,6 milioane de euro, relatează „El Pais”.

Jaful a avut loc în primele ore ale zilei de 27 octombrie 2021, dar cei doi au pus la cale operaţiunea cu meticulozitate, după ce în prealabil au studiat bine terenul şi au făcut cel puţin trei vizite anterioare la hotelul Atrio din Caceres. În timp ce tânăra i-a distras atenţia angajatului de la recepţie cu cereri insistente pentru room service, complicele ei a furat cheia care deschidea crama de la restaurantul hotelului şi de acolo a furat 45 de sticle cu vin, pe care le-a băgat într-un rucsac şi în două genţi mari.

Judecătorii au considerat că cei doi se fac vinovaţi de furt calificat „de o gravitate deosebită”, infracţiune pentru care au fost condamnaţi la închisoare şi la plata unei despăgubiri comune de 753.454 de euro pe care trebuie să o plătească restaurantului.

Vinurile aveau o valoare de 1,6 milioane de euro. Cel mai scump, un Chateau d'Yquem din 1806, avea un preţ a la carte de 350.000 de euro, fiind un exemplar unic în lume.

Românul, care are „un lung cazier judiciar”, potrivit El Pais, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, în timp ce complicea sa a primit o pedeapsă de patru ani. Condamnaţii pot ataca decizia în apel.

Potrivit faptelor din dosar, cei doi au filat restaurantul în timpul verii pentru a plănui jaful. După ce au studiat terenul, au decis ca femeia să se cazeze la hotelul Atrio din Cáceres pe 26 octombrie 2021. S-a cazat cu un paşaport elveţian fals şi având un rucsac gol. În aceeaşi seară, Constantin Dumitru a sosit la cină şi a rămas la ea, fără să se înregistreze. După o cină copioasă, au urcat în cameră şi acolo a început teatrul. Priscila Guevara a început să sune insistent la recepţie în toiul nopţii, începând cu ora locală 2:10, cerând o salată şi întrebând în repetate rânduri cât timp va dura până va fi servită.

Angajatul de serviciu de la recepţie a refuzat iniţial să se ocupe de comandă, pentru că era singur, nu putea să plece de la post şi, în plus, a fost surprins de cerere, întrucât clienta luase cina având un meniu de degustare cu 14 feluri de mâncare. În cele din urmă, angajatul a cedat şi a pregătit salata, lăsând recepţia liberă timp de 20 de minute. A fost suficient pentru ca Dumitru să fure dintr-o cutie ceea ce el credea că este cartela electronică pentru deschiderea cramei. A făcut o greşeală şi nu a reuşit să deschidă uşa, aşa că şi-a pus partenera să-i distragă din nou atenţia angajatului de la Atrio. Priscila Guevara a început să ceară desert. A fost atât de insistentă, încât angajatul a fost de acord să-i aducă fructe.

Dumitru s-a întors la recepţie şi a luat dintr-o cutie cheia numărul 27, cu care a deschis pivniţa şi a ajuns în sala de degustare de unde a luat 45 de sticle cu vin pe care le-a băgat într-un rucsac şi două genţi mari. A lucrat cu rapiditate, reuşind să urce în cameră înainte de întoarcerea angajatului la recepţie.

În jurul orei 5:00 dimineaţa, cei doi au părăsit în grabă hotelul, bărbatul având rucsacul în spate şi cele două genţi cu sticlele, între care pusese patru prosoape din baia camerei de hotel pentru a nu se ciocni între ele.

Înregistrările camerelor de supraveghere i-au surprins pe Constantin Dumitru şi pe femeie în ziua jafului şi apoi într-un Mercedes roşu.

La nouă luni după jaf, Dumitru şi Guevara au fost arestaţi în momentul în care au trecut cu maşina lor frontiera albanezo-croată.

La proces au fost chemaţi 16 martori şi patru experţi, care au prezentat probe, cum ar fi ADN-ul resturilor biologice găsite în baia camerei în care au fost cazaţi şi care se potriveau cu cele ale inculpaţilor; înregistrările camerelor de supraveghere şi geolocalizarea telefoanelor, care îi plasa în hotel în noaptea faptelor.

Cât despre vin, nici urmă, nu se ştie ce s-a întâmplat cu el, scrie El Pais.

Restaurantul Atrio din Extremadura, condus de bucătarul Toño Pérez şi de partenerul său, José Polo, a ajuns deja la un acord cu asigurătorul pentru furtul celor „45 de bijuterii”, aşa cum le-au definit ei. Colecţia de vinuri de la Atrio din Cáceres, în vestul Spaniei, este considerată una dintre cele mai bune din ţară, cu aproape 40.000 de sticle depozitate în pivniţa restaurantului cotat cu două stele Michelin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
Codin Maticiuc: "3000 de euro pentru cine îl găsește pe acest hoț" Video cu momentul furtului
Codin Maticiuc: "3000 de euro pentru cine îl găsește pe acest hoț" Video cu momentul furtului
Codin Maticiuc vrea să prindă o persoană care, conform spuselor lui, a furat un telefon. El a postat și un clip video cu momentul furtului. "Tipul din fotografie a furat telefonul unui...
#roman, #Spania, #furt, #vinuri , #Spania