Țara vestică în pericol, unde românii sunt a doua minoritate: ”Risc major” din cauza Rusiei

Joi, 15 August 2024, ora 05:03
10463 citiri
Țara vestică în pericol, unde românii sunt a doua minoritate: ”Risc major” din cauza Rusiei
Austria este în pericol în cazul opririi gazelor din Rusia FOTO: The Tour

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina din urmă cu peste 29 de luni, Occidentul a trecut la impunerea de sancțiuni împotriva regimului de la Moscova, pentru a-i diminua forța de luptă. Acum o țară vestică, Austria, unde românii sunt a doua minoritate, are economia în pericol, existând un ”risc major” din cauza posibilei opriri a fluxurilor de gaze naturale din Rusia.

Economia țării continuă să se bazeze în mare măsură pe importurile de combustibil de la Gazprom, din Rusia. Cererea de gaze din Austria a scăzut cu 23% de când Moscova a invadat Ucraina, potrivit Bloomberg.

Austria vede un „risc major” în cazul opririi bruște a fluxurilor de gaze naturale rusești, care continuă să alimenteze industriile grele orientate spre export ale națiunii central-europene.

Fenomenul care îngrozește o țară vestică și 800.000 de români: Aproape în fiecare noapte sunt atacate bancomatele

Potrivit graficelor prezentate de sursa citată, care arată dependența Austriei de importurile de gaze naturale din Rusia, Viena cumpăra circa 75% din necesarul său de la Moscova în februarie 2022, iar în mai 2024 procentul era de 90%.

Prețurile carburanților europeni au crescut după o incursiune a trupelor ucrainene în apropierea unui punct cheie de tranzit transfrontalier din Rusia, determinând oficialii și comercianții din domeniul energiei să reevalueze probabilitatea unei întreruperi a aprovizionării.

„Atâta timp cât există o dependență de aprovizionarea cu gaze rusești, există un risc major de eșec corespunzătoare aprovizionării cu consecințe de amploare”, a anunțat luni seara, 13 august 2024, Ministerul Energiei din Austria.

„Trebuie să punem capăt dependenței Austriei de aprovizionarea cu gaze rusești cât mai curând posibil”, spun autoritățile de la Viena.

Un comandant britanic dezvăluie: Putin a dat cu capul de Nemesis, într-un punct de cotitură pentru Rusia

Coaliția de guvernământ a Austriei s-a angajat să pună capăt importurilor de gaze rusești până în 2027, ca parte a unei transformări mai ample a sistemului energetic al țării. Guvernul este de așteptat să prezinte o foaie de parcurs detaliată înaintea alegerilor naționale din 29 septembrie.

Chiar și fără gazul rusesc, Austria are suficientă capacitate de conducte dinspre Italia și Germania pentru a-și acoperi cererea anuală, potrivit unui raport guvernamental publicat în iunie. Capacitatea de tranzit va crește la 212 terawați-oră anual în 2027, de la aproximativ 185 terawați-oră în acest an.

Consumul de combustibil austriac a scăzut cu aproximativ 23% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu cererea medie de 91 terawați-oră înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022. Anul trecut, țara a folosit doar 75 terawați-oră de gaz.

În cazul în care fluxurile rusești s-ar opri brusc și Austria nu este în măsură să transporte mai mult combustibil peste Italia, gazul stocat ar putea scădea la doar 15% din capacitate până în 2026, conform scenariului cel mai rău publicat de guvern.

Avertisment serios al experților: Băuturile care te omoară de cancer și boli de inimă

Un scenariu mai probabil prevede oprirea livrărilor rusești din ianuarie 2025, noi transporturi dinspre Italia satisfăcând cererea în creștere și stocarea la 60% până în 2027. Austria a menținut una dintre cele mai vechi și profunde conexiuni din Europa la energia rusă, iar în 2018 a prelungit un contract pe termen lung pe gaz până în 2040.

OMV AG, deținută de stat, cea mai mare companie de combustibili fosili din țară, a rezultat din tratatul de independență al Austriei de după cel de-Al Doilea Război Mondial, care a predat activele energetice controlate de sovietici în schimbul neutralității națiunii.

Austria a aflat după ultimele date publicate la Viena, că românii reprezintă al 2-lea grup etnic din țară, după germani. Raportul de integrare al guvernului austriac, publicat săptămâna trecută, arată că 27,2% dintre rezidenți sunt de origine imigrantă, inclusiv imigranții din prima generație și cei născuți în Austria din părinți născuți în străinătate.

În raportul întocmit de autoritățile austriece, germanii (232.700), românii (153.400) și turcii (124.100) se află în fruntea principalelor grupuri de populație de imigranți. Același raport arată că 112.300 de persoane au solicitat azil doar în 2022, cauzate de o creștere a migranților afgani și sirieni, potrivit The European Conservative.

Lista modelelor de iPhone compatibile cu actualizarea la iOS 18. Ce schimbări aduce și când este lansat global
Lista modelelor de iPhone compatibile cu actualizarea la iOS 18. Ce schimbări aduce și când este lansat global
Apple a anunțat în evenimentul de luni, 9 septembrie, generații noi pentru dispozitivele iPhone (16 și 16 Pro), Apple Watch și Airpods, alături de prezentarea noului sistem de operare iOS 18....
Se adâncește criza pe piața mașinilor electrice. Unul dintre cei mai mari producători de baterii face concedieri și închide fabrici
Se adâncește criza pe piața mașinilor electrice. Unul dintre cei mai mari producători de baterii face concedieri și închide fabrici
Northvolt, un important producător de baterii pentru sectorul vehiculelor electrice din Europa, a anunțat luni că are în vedere reducerea numărului de angajați, închiderea uneia dintre...
#romani Austria, #austria rusia, #gaze rusia europa, #importuri gaze Rusia, #Gazprom Rusia , #stiri economice
  1. Aproape 800.000 de participanți la Pilon III – TradeVille
  2. Lista modelelor de iPhone compatibile cu actualizarea la iOS 18. Ce schimbări aduce și când este lansat global
  3. Se adâncește criza pe piața mașinilor electrice. Unul dintre cei mai mari producători de baterii face concedieri și închide fabrici
  4. Oamenii au devenit dependenți de o pasiune: Au aruncat cu banii, 21 de miliarde de euro cheltuiți în 6 luni
  5. Putin a rămas cu buza umflată: Rușii au ”cucerit” un oraș din deșert, cumpărând apartamente de 6,3 miliarde de dolari
  6. Greenpeace a cerut anularea acordului de mediu pentru Neptun Deep. Ministrul Energiei: Am mai văzut acest film, prioritatea zero este securitatea energetică
  7. Intel renunță la tehnologia 20A pentru Arrow Lake. Pe ce se va concentra gigantul tech
  8. Evenimentul „It’s Glowtime” de la Apple aduce surprize: ce dispozitiv așteptat nu a fost lansat
  9. OnePlus 13, pregătit să fie primul smartphone cu Snapdragon 8 Gen 4 și o baterie revoluționară
  10. Bluetooth 6.0 aduce îmbunătățiri majore pentru dispozitivele Apple și sistemul Find My