Președintele RePatriot, o organizație care și-a propus să convingă români din străinătate să se reîntoarcă în țară, a prezentat mai multe date statistice referitoare la diaspora.
Felix Pătrășcanu, fondator și președinte al organizației RePatriot, a susținut o conferință în cadrul evenimentului „Redeșteptarea României: Un plan de țară, acum!”.
Scopul declarat al asociației este să convingă români care au câștigat în străinătate expertiză în diverse domenii să se întoarcă în țară. „Dacă 10.000 s-ar întoarce și ar deschide bussiness-uri, PIB-ul României ar crește cu 1,5%. Gândiți-vă la servicii, la angajați, consum și așa mai departe. Ce-ar fi dacă ne-am gândi ca acest procent să crească la 10 – 15%? Aici ar fi marea schimbare și eu cred că un plan de țară fără acești oameni plecați ar fi imposibil de făcut”, a spus Pătrășcanu, citat de Cursdeguvernare.ro, în cadrul conferinței.
Datele Ministerului Afacerilor Externe (MAE) arată că există 5,7 milioane de români cu domiciliul în străinătate, în timp ce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) susține că 8 milioane de români sunt stabiliți în afara granițelor.
„Noi, în Repatriot, credem că suntem 10 milioane de români în afara granițelor țării, dacă ținem cont și de a doua generație”, a mai afirmat expertul, în cadrul conferinței susținute.
Alte informații statistice aduse în discuție la dezbatere au vizat aportul gigantic al banilor din străinătate la economia României.
„Contribuția diasporei la PIB-ul României este de peste 65 de miliarde de euro, în ultimii 15 ani. Este o cifră fabuloasă, care se bate umăr la umăr cu toate investițiile străine în România. Cred că ăsta este nivelul. În 2020, an marcat de pandemie și când Europa a fost în lockdown, românii au trimis acasă 3,4 miliarde de euro, reprezentând 3,1% din PIB-ul României, conform Eurostat. Banii transferați în țară au fost mai mulți în 2022, de peste cinci miliarde de euro, în primele 10 luni ale anului”, a precizat Pătrășcanu.
Expertul adaugă că întreaga contribuție a diasporei la PIB-ul României este încă și mai mare, „întrucât mulți dintre acești români stabiliți în străinătate își petrec mare parte din concedii în România”.