Român adoptat în Italia în urmă cu două decenii, personaj de carte scrisă chiar de mama adoptivă: ”Totul adevărat, fără invenții de efect”

Marti, 27 Februarie 2024, ora 15:59
3367 citiri
Român adoptat în Italia în urmă cu două decenii, personaj de carte scrisă chiar de mama adoptivă: ”Totul adevărat, fără invenții de efect”
Românul a fost adoptat în Italia acum 25 de ani, dintr-un orfelinat din Satu Mare FOTO rotalianul.ro

Într-o carte care se anunță a fi un adevărat testament emoțional, italianca Anna Pampaloni, fiica marelui critic literar Geno Pampaloni, își deschide sufletul și împărtășește cu lumea întreagă povestea adoptării fiului său din România.

După 25 de ani de la acele momente pline de provocări, Iosif, născut în România și adoptat de Anna, trăiește la periferia orașului Florența, în casa care i-a devenit cămin imediat după sosirea în Italia.

Drumul spre a-și scrie povestea ca mamă adoptivă a fost, însă, unul anevoios. Femeia a descris experiența „devastatoare” în România pe care a avut-o la începutul anilor ’90, unde a spus că a văzut sărăcie și copii abandonați.

A urmat un proces de verificare a identității lor ca părinți adoptivi, un parcurs plin de întâlniri cu psihologi și asistenți sociali, care mai târziu le-a întărit convingerea și dorința de a deveni părinți.

În aprilie 1998, li s-a oferit șansa de a-l adopta pe Iosif, un băiețel de aproape 5 ani, dintr-un orfelinat de la Satu Mare. Nu un copil foarte mic, deci, dar unul cu deja un bagaj propriu de experiențe și, prin urmare, de traume.

Întâlnirea cu Iosif, un băiețel blond cu ochi albaștri, a fost un moment de cotitură, marcând începutul unui nou capitol în viața familiei de italieni.

Băiețelul blond nu s-a dovedit un copil ușor de educat. Pe lângă faptul că făcea pipi în pat, avea nevoie să fie „năzdrăvanul, cel fără reguli, provocatorul”, așa cum scrie Anna explicând și motivul:

„A avut nevoie de asta mult timp pentru a măsura capacitatea noastră de rezistență. Cu cât reziști mai mult, cu atât nu mă vei abandona, cu cât reziști mai mult, cu atât voi înțelege că mă iubești cu adevărat, că voi face parte din viața ta și tu nu mă vei lăsa din nou”.

Anna rememorează cu emoție și dificultățile inițiale de acceptare, dar și modul în care Iosif, de-a lungul anilor, a crescut și a devenit un tânăr inteligent și sensibil, mărturisind forța incredibilă a legăturii formate între ei.

Cartea „In un giorno bellissimo” (Într-o zi foarte frumoasă), așa cum mărturisește Anna, este rezultatul unui proces lung de reflecție și curaj de a privi din nou în trecut.

„Am scris această poveste, totul adevărat, fără invenții de efect”, concluzionează Anna, „pentru că voiam să mărturisesc efortul pe care îl presupune adoptarea unui copil. Și aceasta este o poveste de efort și de succes. Pentru că nu întotdeauna adopțiile se termină rău.

Este greu să iei cu tine un copil care nu te cunoaște, nu știe cine ești, nu vorbește limba ta și este catapultat într-o lume pe care nu o cunoaște, smuls din orfelinatul care era singura realitate pe care o știa. Și am înțeles că trebuie să te pui de partea copilului. Întotdeauna. Și așa Iosif a devenit capodopera mea. Imperfect, și eu mama lui. Imperfectă”.

Cartea Annei Pampaloni, intitulată „In un giorno bellissimo” va fi lansată marți, 5 martie, la ora 18, la cafeneaua literară „Il Conventino ”din Florența, scrie rotalianul.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când apare cartea de memorii a lui Aleksei Navalnîi. Va fi lansată în 11 limbi, inclusiv în rusă
Când apare cartea de memorii a lui Aleksei Navalnîi. Va fi lansată în 11 limbi, inclusiv în rusă
Memoriile postume ale principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, o mărturie a "angajamentului său neclintit în lupta împotriva dictaturii", potrivit văduvei sale, vor fi...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#romani Italia, #adoptat, #copil adoptat, #carte , #romani Italia