Un român, printre victimele polițiștilor torționari arestați în Italia: ”Am fost folosit ca o cârpă, au șters urina cu mine”

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 17:06
5069 citiri
Un român, printre victimele polițiștilor torționari arestați în Italia: ”Am fost folosit ca o cârpă, au șters urina cu mine”
Un român, victima polițiștilor torționari arestați la Verona FOTO La Republica

Nicolae Daju, un bărbat român în vârstă de 56 de ani, a povestit tratamentul la care a fost supus de către unii agenți în Comisariatul de Poliție din Verona.

Bărbatul a fost bătut, i s-a interzis să folosească toaleta și a fost târât în urina proprie, potrivit La Republica.

Ororile comise de polițiștii italieni au fost descoperite în cadrul unei anchete conduse de Procuratura din Verona, în urma căreia cinci polițiști (un inspector și patru agenți) sunt acuzați de tortură, leziuni corporale, fals, omisiuni de acte oficiale, delapidare și abuz în serviciu. Potrivit anchetei, violențele au fost comise în perioada iulie 2022 – martie 2023, asupra unor persoane aflate în custodia lor.

Nicolae Daju a declarat pentru La Repubblica: „Am fost forțat să urinez într-un colț al camerei și am fost folosit ca o cârpă, au șters cu mine pe jos”.

Bărbatul român a ajuns în Italia în 2020 în căutarea unui loc de muncă, dar a sfârșit pe străzi, dormind pe băncile din parcul situat în fața cimitirului monumental.

Un inspector de poliție și patru subofițeri italieni sunt în centrul unui scandal uriaș fără precedent în Italia. Polițiștii sunt acuzați că au avut un comportament extrem de violent și umilitor față de cetățeni străini și oameni ai străzii.

Sunt acuzați de tortură, abuz în serviciu, delapidare, vătămare, fals și omisiune de documente oficiale.

Faptele cercetate s-au petrecut în perioada iulie 2022 – martie 2023. Echipa mobilă din Verona a lucrat timp de peste opt luni pentru a proba ororile care se petreceau într-una dintre secțiile de poliție. Potrivit anchetatorilor, agenții în cauză s-ar fi făcut vinovați de un comportament „care s-a soldat și cu fapte vătămătoare grav demnității oamenilor”.

Potrivit celor aflate de la secția de poliție Verona, suspecții au fost transferați în alte funcții în urmă cu câteva luni, imediat după sesizare.

Comisarul de poliție al provinciei Verona a dispus, de asemenea, îndepărtarea din funcțiile lor și a altor persoane care, „deși nu au participat la episoade de violență, se presupune că nu ar fi împiedicat sau, în orice caz, nu au raportat presupusele abuzuri comise de colegi", relatează presa italiană.

Detaliile care reies din anchetă sunt șocante, scrie presa italiană. Lovituri, pumni și umilințe împotriva străinilor sau a persoanelor fără adăpost, a persoanelor care se aflau în arest, forțate să sufere violențe. Pe lângă bătăi și insulte rasiste și xenofobe, agenții au folosit și spray cu piper. „Abuzurile, hărțuielile comise de suspecți par să fi implicat, într-o măsură aproape exclusivă - scrie judecătorul de instrucție, Livia Magri -, subiecți de naționalitate străină, fără adăpost, sau suferind de dependențe grave de alcool sau droguri, așadar oameni deosebit de vulnerabili.

Unul dintre polițiștii de la Verona s-a lăudat logodnicei sale cu violența.

Cei cinci polițiști au fost arestați.

Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii...
Datorii de peste 800.000 euro pentru un român din Italia căruia i s-a furat identitatea în urmă cu 20 de ani
Datorii de peste 800.000 euro pentru un român din Italia căruia i s-a furat identitatea în urmă cu 20 de ani
Un bărbat român din Italia a aflat că are datorii de peste 800.000 euro. Autoritățile voiau sa-și recupereze prejudiciul cauzat de un alt român, care i-a furat identitatea în urmă cu 20 de...
#romani Italia, #tortura, #politisti , #romani Italia