MAE le cere românilor să părăsească Rusia cât mai curând

Luni, 28 Februarie 2022, ora 14:39
3864 citiri
MAE le cere românilor să părăsească Rusia cât mai curând

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, prin intermediul unui comunicat, un îndemn adresat românilor care se află pe teritoriul Rusiei de a lua în considerare să părăsească teritoriul Federației Ruse cât mai curând.

Românii sunt sfătuiți să se întoarcă în țară folosind zborurile comerciale care mai sunt încă disponibile.

Redăm comunicatul integral al MAE:

După cum este cunoscut, ca urmare a escaladării conflictului armat din Ucraina, România a decis, la 26 februarie 2022, închiderea spațiului său aerian pentru toate aeronavele înregistrate în Rusia, ulterior măsura fiind adoptată la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. În aceste condiții, și companiile aeriene europene și-au suspendat zborurile spre și deasupra teritoriului Federației Ruse.

Având în vedere aceste restricții, precum și faptul că situația regională de securitate rămâne extrem de tensionată și cu o evoluție impredictibilă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă insistent cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federației Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile.

MAE informează că cetățenii români care doresc să părăsească teritoriul Federației Ruse au, la acest moment, rute alternative de deplasare prin intermediul curselor aeriene regulate, cu escală, prin Republica Turcia/Istanbul și Emiratele Arabe Unite/Dubai sau pe cale rutieră, cu companii de transport, prin Estonia.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români care se află pe teritoriul Federației Ruse să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, la adresa https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Moscova: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350, al Consulatului General al României la Sankt Petersburg: +7812 3126141 și al Consulatului General al României la Rostov pe Don: +7 (863) 283 10 15 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Moscova: +7 916 017 9882, precum și telefoanele de urgență ale oficiilor consulare la Sankt Petersburg: +7. 965. 777.43.38 și Rostov pe Don: +7 (909) 437 72 22.

Ministerul Afacerilor Externe solicită cetățenilor români consultarea paginilor de Internet: http://moscova.mae.ro, http://sanktpetersburg.mae.ro, http://rostov.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie utile.

Citeste si:
Apel disperat către Putin al tatălui tânărului marocan condamnat la moarte în Ucraina: ”Îi cer să intervină, din umanism”
Apel disperat către Putin al tatălui tânărului marocan condamnat la moarte în Ucraina: ”Îi cer să intervină, din umanism”
Tahar Saadoun, tatăl lui Brahim Saadoun, tânărul marocan luat prizonier de autoritățile separatiste din Donețk și condamnat la moarte, i-a cerut președintelui rus, Vladimir Putin, luni, 27...
UPDATE Cel puțin 10 morți și 40 de răniți după atacul cu rachete al rușilor asupra unui centru comercial din Kremenciuk VIDEO/FOTO
UPDATE Cel puțin 10 morți și 40 de răniți după atacul cu rachete al rușilor asupra unui centru comercial din Kremenciuk VIDEO/FOTO
Un centru comercial din orașul Kremenciuk, din centrul Ucrainei, a fost lovit luni, 27 iunie, de mai multe rachete rusești. Update 20:16 Bilanțul victimelor a crescut la 10 morți și 40 de...