Motivul pentru care un fermier german își cazează muncitorii români în spații mizere: „Condiţii simple pentru oameni şi mai simpli“

Vineri, 18 Martie 2022, ora 14:54
8442 citiri
Motivul pentru care un fermier german își cazează muncitorii români în spații mizere: „Condiţii simple pentru oameni şi mai simpli“

Dramele românilor plecați la muncă în Germania pe plantațiile de căpșuni și sparanghel au fost dezvăluite chiar de jurnaliștii din această țară.

Cazul a ajuns în atenţia autorităţilor în urma sesizării unei localnice, scrie Adevarul. Revoltată de modul în care sunt trataţi est-europenii aceasta a relatat unei pu

blicaţii din Baden – „Badische Neueste Nachrichten” (BNN) ce a constatat. Jurnaliştii au vorbit inclusiv cu fermierul căruia i se duc acuzaţii.

Condițiile sunt greu de închipuit pentru vremurile în care trăim. Potrivit jurnaliștilor germani, „căpşunarii” sunt nevoiţi să locuiască în rulote vechi, cocioabe şi containere din tablă ondulată, aliniate într-un spaţiu foarte mic, cu canapele uzate şi structuri şubrede, fără utilităţi, acoperite cu folii pentru ca apa de ploaie să nu le inunde spaţiul interior.

Fermierul consideră că sunt condiții normale pentru români

Fermierul Markus Leicht le-a spus jurnaliștilor că în realitate ar fi vorba de fapt despre nişte condiţii de cazare „simple”, pentru nişte oameni care în urmă cu 20 de ani acceptau chiar să doarmă pe jos, în corturi şi care provin din zone din România (cei mai mulţi din jurul Sibiului) în care nu există drumuri asfaltate sau canalizare, cu case dărăpănate şi copii care nu se duc la şcoală, dând de înţeles că în Germania ar avea condiţii mai bune decât cele de acasă.

În plus, acesta a mai menţionat că lucrează de un deceniu la un plan prin care să ofere căpşunarilor condiţii de cazare mai bune, dar preţurile piperate, birocraţia şi pandemia l-au împiedicat până acum să-şi ducă intenţia la bun sfârşit.

Fermierul chiar a catalogat problema legată de cazare ca fiind una absurdă şi a menţionat: „Oamenii trăiesc în cele mai simple condiții”.

Acesta a mai precizat şi că personal a mers în mai multe rânduri în România pentru a recruta lucrători ce provin de fapt din zone în care sărăcia este şi mai mare: „fără drumuri asfaltate, cu case dărăpănate, fără sistem de canalizare şi cu conducte supraterane de gaz, unde mulţi copii nu merg la şcoală”.

Cât despre tariful perceput pentru cazare, de 2,50 de euro/noapte, fermierul a mai menţionat că muncitorii nu vor să dea mai mult: „Pentru culegători este vorba despre a duce acasă cât mai mulţi bani posibil”. Iar acasă pentru majoritatea lucrătorilor de pe plantaţia din Germania reprezintă, potrivit aceleiaşi surse, zona din jurul Sibiului (Hermannstadt) din România.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...