Un nou studiu întocmit de Natixis Investment Managers The World Retirement Index, care compară calitatea perioadei de pensionare la nivel mondial, în colaborare cu Core Data Research, ia în considerare fondurile de pensii, bunăstarea materială, sănătatea și calitatea vieții.
Vești triste pentru un milion de români care trăiesc în Spania, deoarece această țară este cea mai proastă din UE pentru a te retrage la pensie.
Pe primele locuri în top apar următoarele țări: Elveția, Norvegia, Islanda, Irlanda și Țările de Jos, potrivit The Olive Press.
Din 44 de țări analizate, Spania se află doar pe locul 39, în fața Rusiei, Braziliei, Turciei, Columbia și Indiei. Lista a fost întocmită de Natixis Investment Managers The World Retirement Index, care compară calitatea pensionării la nivel mondial.
În colaborare cu Core Data Research, studiul ia în considerare fondurile de pensii, bunăstarea materială, sănătatea și calitatea vieții. Fiecare țară a primit apoi un scor de la 0 la 100 pe baza a 18 parametri.
Anul acesta, Spania a coborât două locuri în clasamentul global, cu un scor de 49%. Cu toate acestea, acesta este încă cu un punct mai mult decât în 2023. China și Mexic sunt țările care au depășit Spania în acest an.
În ciuda acestui fapt, Spania se află încă în top 20 când vine vorba de sănătate, cu un scor de 85% și calitatea vieții, cu un scor de 75%. În comparație, are un scor dezastruos pentru bunăstarea materială la doar 16%, situându-se în ultimele trei, alături de India și Columbia.
De asemenea, Spania nu s-a descurcat bine în ceea ce privește fondurile de pensii, obținând un scor de 58%. Potrivit raportului, Spania a suferit un declin constant în ultimii câțiva ani. În 2014, a ocupat locul 30, coborând nouă locuri în ultimul deceniu.
„Spania are în mod persistent mult șomaj. Contractele temporare în sectorul turismului și ospitalității sunt obișnuite și combinate cu productivitatea generală scăzută a țării, înseamnă că reformele muncii nu au avut mare efect”, se arată în raport.
Javier Garcia de Vinuesa, liderul iberic al Natixis, spune că rezultatele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Spania. „Trebuie să fim conștienți de îmbătrânirea populației din Spania și de impactul acestuia asupra sustenabilității sistemului de pensii. Ținând cont de acest lucru, trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a garanta securitatea financiară la pensionare”, a spus el.
Drept urmare, Garcia de Vinuesa recomandă creșterea educației financiare în Spania, unde autoritățile locale îi împing pe cetățeni să economisească pe perioade lungi de timp.
În comparație cu Spania, Elveția este cea mai bună țară în care să te retragi la pensie, cu un scor de 82%. Este urmată îndeaproape de Norvegia, cu 81%. Apoi vin Islanda, Irlanda și Țările de Jos. Pentru majoritatea țărilor, baremele lor de pensionare au rămas stabile în acest an, după o ușoară îmbunătățire în 2023.
Să mai menționăm că SUA se află pe locul 22, Japonia – 23, Franța – 24, Singapore -24, Italia – 31, Ungaria – 32, Grecia – 37, Turcia – 42. România nu a intrat în această analiză.
Top 20 – cele mai bune țări în care să te retragi la pensie
1.Elveția
2.Norvegia
3.Islanda
4.Irlanda
5.Țările de Jos
6.Luxemburg
8.Germania
9.Danemarca
10.Noua Zeelandă
11.Slovenia
12.Austria
13.Canada
15.Belgia
16.Cehia
17.Suedia
18.Finlanda
19.Israel
20.Coreea de Sud