Cetăţeni români, repatriați din Turcia. 13 persoane, între care şi doi minori, sunt în zbor spre România

Marti, 07 Februarie 2023, ora 20:31
1302 citiri
Cetăţeni români, repatriați din Turcia. 13 persoane, între care şi doi minori, sunt în zbor spre România
Grupul de români repatriați din Turcia FOTO Ministerul Apărării

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, marţi seară, alţi 13 cetăţeni români, între care doi minori, au fost îmbarcaţi cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui al doilea zbor umanitar MApN. Până în prezent, au fost repatriaţi 21 de cetăţeni români.

„Din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum şi nouă studenţi şi profesorul coordonator. Cei nouă studenţi şi profesorul coordonator erau cazaţi la un hotel din localitatea Kahramanmaraş. Aceştia se adaugă celor 8 cetăţeni români şi 2 cetăţeni polonezi repatriaţi la 6 februarie. MAE reaminteşte că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la data de 6 februarie a.c. în zona afectată de seisme, cu două autovehicule, în vederea acordării de asistenţă consulară, preluării grupului de cetăţeni români din Kahramanmaraş şi asigurării transportului acestora spre Adana”, mai arată comunicatul de presă al MAE.

Astfel, până la acest moment au fost repatriaţi 21 cetăţeni români. Totodată, la nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenţie situaţiile a două grupuri de studenţi Erasmus, precum şi alte solicitări punctuale de sprijin:

„1. Un grup compus din nouă cetăţeni români aflat în Kayseri. Dintre aceştia, cinci studenţi se vor deplasa spre Ankara, în cursul zilei de 8 februarie a.c., în vederea îmbarcării pe un zbor comercial către România. Celelalte patru persoane au decis să rămână în Republica Turcia.

2. Un grup format din şapte studenţi, aflat în Malatya, zonă puternic afectată în urma seismelor, care nu se poate deplasa spre Aeroportul din Adana. Personalul ambasadei este în dialog cu aceştia pentru identificarea unei soluţii de repatriere în perioada următoare”, mai indică sursa citată.

MAE mai spune că personalul Ambasadei este în legătură cu reprezentanţii grupurilor în cauză, precum şi cu ceilalţi cetăţeni români care au contactat Ambasada, în vederea identificării celor mai bune soluţii de sprijin. Reprezentanţii Ambasadei României la Ankara continuă totodată dialogul cu autorităţile turce.

De asemenea, MAE reia recomandarea adresată cetăţenilor români aflaţi în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluţia situaţiei de la faţa locului şi de a respecta instrucţiunile autorităţilor turce.

MAE reaminteşte faptul că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al secţiei consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Citește și:
Turcia, lovită de trei cutremure succesive miercuri seară. Ce magnitudine au avut
Turcia, lovită de trei cutremure succesive miercuri seară. Ce magnitudine au avut
Trei noi cutremure au lovit Turcia miercuri seară, 22 martie. Primul cutremur a avut loc în estul Turciei, în jurul orei 21:40, la o adâncime de 10 kilometri. Magnitudinea raportată a fost...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#romani, #repatriati, #cutremur Turcia , #cutremur