Experiența umilitoare a unei românce care a găzduit o familie de ucraineni: "Mâine mă duc la poliție pentru a intra din nou în locuința mea"

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 14:48
31641 citiri
Experiența umilitoare a unei românce care a găzduit o familie de ucraineni: "Mâine mă duc la poliție pentru a intra din nou în locuința mea"
Imagine din casa pusă la dispoziție familiei de ucraineni FOTO Facebook/ Ciobanu Roxana

Unii dintre românii care au vrut să dea o mână de ajutor și au găzduit familii de refugiați din calea războiului din Ucraina susțin că au avut experiențe neplăcute.

Este cazul unei românce care spune că și-a pus casa de lux la dispoziția unei familii de ucraineni compusă din doi adulți și 4 copii și s-a trezit fără chei și cu ușa încuiată.

Proprietara casei povestește că familia de ucraineni ar fi anunțat-o că-i va înapoia cheia doar când va primi banii de hrană decontați de statul român.

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul României a stabilit că „persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită”.

Românca susține că a ajuns în situația de a se adresa poliției pentru a avea acces în locuință, după cum a scris într-o postare pe Facebook.

"Bună ziua, aș vrea să vă povestesc ce am pățit eu cu o familie de ucraineni formată din 6 membri (2 adulți și 4 copii).

I-am cazat într-un apartament tip duplex, cu absolut toate utilitățile și dotările necesare, exceptând cablu TV și internet.

După o perioadă de ședere, am fost întrebată dacă le aloc cei 20 lei/ zi, desigur le-am zis că încă nu au intrat banii și că atunci când vor intra am să îi anunț. La scurt timp după aceea, primesc un mesaj cum că ei părăsesc locuința și că vor să lase undeva, oriunde, cheia.

Bun, îi explic că în următoarele 2 zile am drum la București și vin la apartament să preiau cheia și apartamentul pentru a verifica că este totul Ok.

A două zi, SURPRIZĂ, eram blocată peste tot.

Îi scriu într-un final după numărul altcuiva, o întreb de ce m-a blocat și că nu e normal așa ceva, la care ea îmi răspunde că îmi va da cheia când am să îi dau cei 20 lei/ zi, că nu sunt onestă.

M-a aburit că lasă cheia la cineva de la centru din Gara de Nord, din nou SURPRIZĂ, nu a lăsat nimănui cheia.

Mâine mă duc la poliție pentru a intra din nou în locuința mea, în prezența unui organ competent, am să vă las continuarea cu ceea ce am găsit în apartament.

Evitați astfel de oameni, pun monopol pe tot și nu sunt de bună credință.

Las poze cu apartamentul, dat fiind că au zis că pleacă altundeva, pentru că doresc condiții mai bune", a scris femeia pe pagina Uniți pentru Ucraina, de pe Facebook.

În comentarii, românca a explicat că a depus actele pentru decontarea hranei cu întârziere și a precizat cât timp i-a găzduit:

"Pentru o perioadă scurtă de timp, în jur de 1 lună și ceva, însă eu neștiind regula că trebuie depuse actele în primele 3 zile lucrătoare, banii intră cu întârziere."

"Este ilegal"

Unii dintre cei care au comentat sunt de părere că românca ar fi încercat să-i înșele pe ucraineni.

"Greu de aflat care pe care au vrut sau au reușit să se țepuiască!".

"Cred că acum nu spui adevărul, probabil că nu ai vrut să dai 20 de lei! că 90% fac în România! este ilegal! până la urmă programul este 50/20, unde toată lumea este obligată să dea 20 de lei, dar 50 de lei nu sunt de ajuns pentru toți".

"Cei 20 de lei pe zi trebuia să îi dai imediat cum au venit la tine, în funcție de cum te înțelegi cu ei. Eu le dau o dată pe săptămână. Banii de masă trebuie dați în avans. Ia în calcul asta: dacă ucrainenii îți vin la tine în dată de 5 a lunii, tu vei vedea banii peste aproape două luni de la primărie. În timpul asta ei poate că nu au bani pt hrană. La asta nu te-ai gândit sau te-ai gândit doar că e o afacere bună cu ei un chirie?".

"Această situație e inacceptabilă"

Alții îi învinovățesc pe ucraineni.

"Indiferent de situație nu trebuiau să plece cu cheia. Această situație e inacceptabilă. Casă e a proprietarului indiferent de situație. Nu au fost serioși."

"Din păcate, și eu am pățit la fel. Și mulți alți oameni. Dar în România le merge, pentru că autoritățile române își bat joc de cetățenii săi.

Partea cea mai cea e că nu suntem crezuți. Și ei tot fac acest lucru...

Iar partea cea mai urâtă e că din cauza acestor persoane, oamenii care au nevoie de ajutor real nu-l mai primesc. Când se instalează neîncrederea, totul s-a terminat!"

"Ajung câteva exemple de genul asta și vor rămâne fără sprijin fiindcă nimeni nu vrea să aibă locuința distrusă. Statul s-a spălat pe mâini de această problema, dar fără locuințele puse la bătaie de privat, refugiații nu ar avea unde sta. Așa cum se publică situațiile fericite, așa trebuie publicate și problemele că să învățăm și unii și alții. Și ei trebuie să înțeleagă că dacă privatul încetează să le mai dea un acoperiș, statul român nu va fi capabil să ii ajute sau vor ajunge înghesuiți în corturi și cămine, unde nu vor avea condițiile unui apartament".

"Am avut și eu o familie cu 5 copii care mai aveau puțin și dărâmau casa, dar am scăpat de ei! Cu toată rușinea, trebuie verificați zilnic, căci de nu, s-ar putea să rămâi cu o pagubă de nu o mai acoperă nici programul "prima casă". Din zeci pe care i-am avut, doar aceștia mai sus menționați mi-au scos peri albi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
După 21 de zile, un tânăr de 28 de ani, care a incendiat o mașină, a fost în sfârșit depistat de oamenii legii. A fost găsit la Chiajna, acolo unde locuia fără forme legale. A fost...
#romani, #gazduire refugiati, #ucraineni, #probleme, #politie, #acces, #locuinta , #stiri sociale