Pravda: România este candidată principală la atacuri ruse cu rachete Caliber: "Ar fi într-adevăr un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial"

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 11:37
18652 citiri
Pravda: România este candidată principală la atacuri ruse cu rachete Caliber: "Ar fi într-adevăr un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial"
Rachetele cu rază lungă de acțiune Caliber sunt echivalente Tomakawk-urilor americane FOTO Hepta

Publicația rusească Pravda, cotidian apropiat puterii de la Moscova, a conceput un articol care arată că România ar putea și ar trebui atacată de armata Kremlinului cu rachete cu rază lungă.

Analiza Pravda, publicată miercuri, 27 aprilie, pleacă de la o declarație făcută la începutul săptămânii de James Heappey, subsecretarul de stat al Forțelor Armate al Regatului Unit.

"Recunoscând legitimitatea atacurilor Ucrainei împotriva instalațiilor militare de pe teritoriul Rusiei, Londra a justificat atacurile aeriene împotriva lanțurilor de logistică dintr-o serie de țări NATO care furnizează arme Kievului. Polonia și România sunt primele care o cer", arată articolul publicat în ediția în engleză a publicației Pravda.

James Heappey a declarat pentru Times Radio că Ucraina are dreptul legal de a lovi instalațiile militare de pe teritoriul Rusiei pentru a perturba logistica Forțelor Armate Ruse.

Este „complet legitim ca Ucraina să vizeze în profunzimea Rusiei pentru a perturba logistica care, dacă nu ar fi perturbată, ar contribui direct la moarte și carnagiu pe pământul ucrainean”, a spus Heappey.

Comentând această declarație, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că, pentru a perturba logistica militară, Rusia ar putea lovi ținte militare pe teritoriul mai multor țări NATO care furnizează arme regimului de la Kiev.

"Am înțeles corect ce s-a spus aici? La urma urmei, duce direct la morți și vărsări de sânge pe teritoriul ucrainean. Din câte am înțeles, Marea Britanie este una dintre acele țări", a comentat Zaharova pe canalul ei Telegram.

Jurnaliștii de la Pravda consideră că, de fiecare dată când vând arme Ucrainei, țările europene se tem că vor deveni parte la acțiunile militare și vor stârni „mânia lui Putin”.

În articol se interpretează că șefa Ministerului German de Externe, Annalena Baerbock, și-ar fi exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile implicate de ajutorarea militară a Ucrainei, pornind de la o declarație făcută de șefa diplomației de la Berlin pe 20 aprilie: „Noi, cei de la guvern, suntem uniți în a spune că nu vom deveni o parte a conflictului”.

Jurnaliștii ruși laudă Ungaria pentru că împărtășește un punct de vedere diferit. Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat în timpul unei vizite în Kosovo că Ungaria nu intenționează să furnizeze arme letale Ucrainei. În plus, Ungaria nu le permite tranzitul către Kiev, întrucât „ar putea deveni ținte pentru acțiuni militare ostile”.

„Nu ne implicăm în acest război”, a explicat ministrul.

Apoi, Pravda face o listă a țintelor "dezirabile" pentru rachetele Caliber:

"Furnizorii activi de arme letale pentru regimul nazist de la Kiev sunt:

Republica Cehă,

Polonia,

Slovenia,

Curcan,

Germania,

Statele Unite ale Americii.

Mulți fac acest lucru neoficial, de exemplu Bulgaria", se arată în articol.

Textul amintește apoi declarațiile ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a spus că este puțin probabil ca negocierile privind Ucraina să fie eficiente dacă Kievul va continua să primească transporturi de arme din alte țări.

"În Statele Unite, sursele CNN descriu livrările de arme către Ucraina drept o investiție în neutralizarea armatei și marinei Rusiei pentru deceniu. Declarațiile recente ale șefului Pentagonului, Lloyd Austin, despre intenția sa de a „slăbi Rusia” prin ajutorul militar acordat Ucrainei, amintesc cinic de faptul că NATO este o organizație agresivă care vizează Rusia în primul rând.

Unde poate lovi Rusia facilitățile militare și logistice occidentale?

Aceasta ar putea fi România în primul rând. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo.

Polonia este următoarea pe listă - această țară servește ca punct de tranzit pentru toate transporturile de arme din țările occidentale către Ucraina.

Aceste țări nu vor supraviețui unui atac cu rachete Caliber nici fizic, nici mental. Ar fi într-adevăr un preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial, dar aliații SUA ar fi primii care îl vor pierde, deoarece se comportă greșit", încheie amenințător jurnaliștii de la Pravda.

Rachetele 3M-14 Caliber au fost testate de Rusia pe câmpul de luptă din Ucraina, dar este neclar ce efecte au produs. Sunt considerate echivalentul proiectilelor americane Tomahawk și au capacitatea de a lovi la sute de kilometri distanță.

„Folosesc navigația prin satelit împreună cu niște ghidaje inerțiale la bord”, arată un specialist militar citat de Washington Post.

Racheta de croazieră 3M-14 sau SS-N-30A, denumită în mod obișnuit racheta Caliber, poate fi trasă de la nave sau submarine către ținte terestre. Poate parcurge o distanță maximă de aproximativ 2.500 de kilometri, conform Proiectului CSIS, referitor la apărarea antirachetă.

Rachetele, concepute pentru a pătrunde în apărarea antiaeriană a țintelor terestre staționare, zboară autonom și în mare parte orizontal la altitudine joasă, de-a lungul unor puncte de trecere preprogramate. Traseul lor poate fi actualizat la jumătatea cursului prin comunicație prin satelit. Rachetele de croazieră pot fi foarte precise în comparație cu rachetele balistice.

Racheta standard de atac terestre 3M-14-T conține un focos puternic exploziv de aproape o tonă greutate. Este adesea folosit pentru a ataca instalațiile de depozitare, posturile de comandă, porturile maritime și aeroporturile.

Un oficial de la Pentagon a declarat recent că Statele Unite consideră că Rusia deține „marea majoritate” a inventarului său de rachete sol-aer și rachete de croazieră.

Rusia a folosit pentru prima dată racheta SS-N-30A Caliber în Siria în octombrie 2015, când a lansat 26 de rachete de pe nave rusești în Marea Caspică, în forțele care luptă împotriva guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Romania atacata Rusia, #invazie ucraina, #rachete kalibr , #invazie ucraina