România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”

Vineri, 13 Decembrie 2024, ora 03:00
15308 citiri
România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse FOTO Gonzosft, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

La aproape nouă luni de la aderarea României la Schengen maritim și aerian, miniștrii de interne din Uniunea Europeană au decis joi, 12 decembrie, că țara noastră și Bulgaria vor adera pe deplin la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, eliminând controalele la frontierele terestre cu statele membre. Decizia urmează să fie formalizată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din decembrie 2024, deși vor continua să fie făcute verificări aleatorii timp de 6 luni după ce mai multe țări au impus controale la graniță în ultimele luni, aplicând Codului Frontierelor Schengen pentru situații excepționale.

„Ne putem bucura în sfârșit de un drept bine meritat, dobândit legitim. Aderarea la Schengen e un pas firesc și necesar în consolidarea statului României de membru cu drepturi depline UE. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, economiei și imaginii externe a țării”, a transmis Klaus Iohannis.

„Eliminarea controalelor la frontiere înseamnă circulație mai rapidă și simplă, timp petrecut la granițe considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, astfel că vor crește competitivitatea produselor și serviciilor românești pe piața europeană. Acum investitorii străini vor vedea un avantaj în țara noastră”, a mai spus președintele.

Ce se va schimba, concret, pentru călători și companiile de transport, de la 1 ianuarie

Aderarea completă a României la spațiul Schengen, inclusiv la frontierele terestre, aduce multiple beneficii atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri.

Pentru călătoriile individuale la frontierele terestre vor apărea, ca noutate, următoarele beneficii:

  • Eliminarea controalelor la frontieră: Cetățenii români vor putea traversa frontierele cu Ungaria și Bulgaria fără a fi supuși controalelor vamale, ceea ce va se estimează că va reduce în mod concret timpii de așteptare și va facilita călătoriile spontane.
  • Simplificarea documentației de călătorie: Pentru deplasările în spațiul Schengen, va fi necesar doar un document de identitate valabil, eliminând necesitatea pașaportului sau a altor documente suplimentare.

Pentru companiile de transport de marfă și comerț vor exista următoarele avantaje:

  • Reducerea timpilor de tranzit: Eliminarea controalelor la frontierele terestre va putea permite camioanelor să circule fără opriri prelungite, ceea ce va putea duce la livrări mai rapide și la optimizarea lanțurilor de aprovizionare.
  • Scăderea costurilor operaționale: O reducere a timpilor de așteptare la granițe ar putea diminua cheltuielile legate de combustibil și salarii pentru șoferi, crescând astfel profitabilitatea companiilor de transport și comerț.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Potrivit declarațiilor mai multor oficiali români și străini, integrarea în spațiul Schengen sporește încrederea investitorilor străini, datorită facilitării comerțului și mobilității, ceea ce poate duce la noi investiții și parteneriate economice. Mai mult, România și Bulgaria primesc un vot de încredere, practic, din partea comunității europene, iar acest lucru pavează în continuare drumul și pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Integrarea completă în Schengen demonstrează că România respectă standardele europene în ceea ce privește gestionarea frontierelor, securitatea și mobilitatea, fapt care transmite un mesaj puternic de încredere către partenerii internaționali, inclusiv către membrii OCDE, despre angajamentul României de a respecta normele și valorile internaționale.

Mai amintim și că, în calitate de membră Schengen, România își consolidează capacitatea de a colabora cu alte state membre ale UE în domenii cheie, precum securitatea, migrația și comerțul, un avantaj important în procesul de aderare la OCDE, care prioritizează colaborarea între membri pentru soluționarea problemelor globale și regionale.

Votul de încredere a fost oferit. Acum trebuie ca autoritățile să ia măsurile necesare pentru ca avantajele economice ale aderării să fie reale și cuantificabile

Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), a declarat în direct pentru Euronews România că „este un beneficiu uriaș, o zi istorică, cetățenii României vor putea să treacă cu autoturismele frontierele interne din UE către Ungaria și Bulgaria, fără să mai aștepte la cozi, pentru că singurul control era al pașapoartelor sau al cărților de identitate”.

Acesta a precizat că „așteptăm ca industrie a transporturilor rutiere de 13 ani și 9 luni, am pierdut peste 22 de miliarde de euro în perioada asta”.

Cu toate acestea, deși pe hârtie avantajele aderării la Schengen arată bine, acestea nu se vor putea gestiona financiar imediat cu intrarea în noul an.

„Potențialul de care vorbesc toți politicienii astăzi, că vor crește investițiile străine directe, ne vor dezvolta economia, va fi extrem de limitat dacă autoritățile din România, în special cu cele din Bulgaria, nu se vor pune la treabă și nu vor muta aceste controale din frontiere. Dar noi, pentru a beneficia de acest potențial, avem nevoie de stabilitate, de o dezvoltare a infrastructurii și, într-adevăr, de a pune în practică mai multe măsuri care să determine o creștere a investițiilor străine directe în România. Este istorică decizia pentru industria transportului rutiere, este extrem de important și pentru economia României, pentru că trebuie știut că industria transportului rutier este primul contribuitor la exportul de servicii al României – 7,2 miliarde în anul 2023 –, în condițiile în care România este o țară care importă mai mult decât exportă în ultimii 35 de ani.

De asemenea, România este a douăsprezecea economie în Europa, avem a șasea piață de transport ca valoare, iar pe zona de cross-trade și cabotaj România e pe locul trei în Polonia și Lituania. Practic, avem premisele unei dezvoltări a industriei de transport în România, dacă autoritățile o să ne sprijine și în a duce șoferi din afara Uniunii Europene, pentru că noi suntem pe locul trei după Polonia, dar Polonia are 160.000 de șoferi din afara UE, Lituania are 107.000 de șoferi din afara UE, iar România are doar 548. Pentru a explora acest potențial la maxim, mai e nevoie de mai multe măsuri a fi aplicate de către autoritățile din România”, a declarat Radu Dinescu.

Dinescu a punctat faptul că există o cotă de migrație legală pe care România ar trebui să o crească și să aloce special pentru transporturi, de 100.000 de persoane pe an, „dar noi nu putem să ducem șoferi, pentru că există un nivel birocratic destul de ridicat și ne-am dorit ca instituțiile abilitate din România să co-lucreze pentru a facilita accesul acestor șoferi profesioniști care, vedeți, pot să contribuie la dezvoltarea unei ramuri economice care sprijină foarte puternic economia României”, a insistat Dinescu.

De asemenea, acesta a amintit că la granița cu Bulgaria avem niște probleme foarte serioase cu parcarea de la Ruse și cu operatorul cozii virtuale „care ar trebui să fie scoși din peisaj. Când camioanele vor continua să fie obligate să se înregistreze la acea coadă virtuală, beneficiile vor fi aproape inexistente între Bulgaria și România.”

Dinescu a mai adăugat că, în prezent, zilnic sunt cozi de 7 până la 18 km spre Ungaria. „În schimb, din România spre Bulgaria cozile sunt ocazionale, dar din Bulgaria spre România sunt extrem de frecvente și timpul de intrare din Bulgaria în România pentru camioane poate fi de 36 de ore. Oamenii ăștia care conduc camioanele se întreabă dacă ei sunt șoferi profesioniști sau sunt paznici ai acestor camioane.”

Acesta a atenționat că firmele românești pierd bani pentru că există o serie de costuri fixe care trebuie achitate chiar și atunci când camionul nu rulează. „Și în final e penalizată eficiența companiilor de transport din România și toate produsele și serviciile furnizate de antreprenori români către export. În final economia României este penalizată. Sunt niște lucruri concrete care trebuie realizate în cel mai scurt timp în perioada următoare.”

Mai în clar, competitivitatea României pe piața europeană are potențial de creștere, însă depinde foarte mult de măsurile concrete pe care le vor lua autoritățile pentru fluidizarea acestor fluxuri de marfă, practic pentru ca aceste camioane să poată să treacă frontierele rapid între România și Ungaria și între România și Bulgaria. Dinescu a precizat că există cadrul legal european în acest sens, însă totul se rezume la decizia politică din România.

„Din păcate, noi am explorat aceste condiții cu autoritățile României de mult timp, tocmai în ideea de a fi pregătiți pentru ziua aceasta istorică în care România aderă la Schengen. Dar până acum nu au fost întreprinse măsuri concrete în acest sens.”

Un exemplu dat de oficialul UNTRR constă în faptul că un camion, indiferent din ce zonă europeană vine, dacă se blochează trei zile la Giurgiu, costurile acestei întârzieri se pot ridica și la 500-600 de euro pe transport. „Este evident că niciun client nu-și dorește să aibă un cost suplimentar, iar companiile de transport nu pot să opereze un astfel de transport cu costuri suplimentare. Că nu poți să faci un număr de kilometri extrem de limitat într-o perioadă de timp, pentru că ești plătit până la urmă să livrezi marfa între anumite puncte.”

Cronologia evenimentelor care au precedat aderarea definitivă, pe 12 decembrie: Austria și Olanda au dat undă verde în sfârșit României și Bulgariei

Decizia de pe 12 decembrie a venit după ce, la final de noiembrie, miniștrii de interne din România, Bulgaria și Austria - țară care se opunea anterior aderării deplină a acestora la Schengen - au ajuns la un acord pe această temă, în cadrul unei întâlniri informale la Budapesta.

Cu două zile înainte, Austria anunțase că renunţă la opoziția față de aderarea completă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „Putem face următorul pas la Consiliul UE (Justiţie şi Afaceri Interne)”, a declarat săptămâna aceasta ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.

Totodată, și Parlamentul Olandei a votat favorabil, pe 11 decembrie, pentru aderarea deplină a celor două țări la Schengen, o altă țară care s-a opus inițial aderării României la Schengen, însă ulterior și-a schimbat poziția.

Menționăm aici că acele controale inopinate care vor mai avea loc timp de șase luni vin în contextul în care mai multe dintre țări, între care Germania, Franța, Italia, Suedia, au reintrodus controale la frontiere din cauza migrației ilegale, amenințărilor teroriste, crimelor organizate și războiului din Ucraina, potrivit Codului Frontierelor Schengen. În cazul unor evenimente previzibile, controalele pot fi reintroduse pe maximum șase luni, cu notificare prealabilă de cel puțin patru săptămâni. În situații urgente, statele pot institui controale pentru zece zile, fără notificare prealabilă, cu posibilitatea prelungirii până la maximum două luni.

Ca urmare a deciziei Consiliului UE din ianuarie 2024, de la 31 martie, România și Bulgaria au fost admise cu frontierele aeriene și maritime în Schengen.

Aderarea completă a României la Spațiul Schengen
România va trimite 40 de ofițeri la granița Bulgaria - Turcia pentru a întări noua frontieră Schengen
13.12.2024 18:20 - România va trimite 40 de ofițeri la granița Bulgaria - Turcia pentru a întări noua frontieră Schengen
România va trimite 40 de "ofițeri" în Bulgaria, la granița acestei țări cu Turcia, pentru a contribui la îmbunătățirea protecției noii frontiere terestre a Spațiului Schengen....
România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”
13.12.2024 03:00 - România în Schengen. Ce se schimbă pentru români de la 1 ianuarie 2025: „Potențialul va fi extrem de limitat dacă autoritățile nu se vor pune la treabă”
La aproape nouă luni de la aderarea României la Schengen maritim și aerian, miniștrii de interne din Uniunea Europeană au decis joi, 12 decembrie, că țara noastră și Bulgaria vor adera pe...
Deși intrăm în Schengen, nu toate problemele la frontieră se rezolvă. Ce îi așteaptă pe șoferii de camioane
12.12.2024 19:14 - Deși intrăm în Schengen, nu toate problemele la frontieră se rezolvă. Ce îi așteaptă pe șoferii de camioane
La 17 ani după ce România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană, acestea au primit undă verde pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen fără frontiere. Este un moment de mare...
Rolul controalelor aleatorii care se fac încă 6 luni după aderarea completă a României la Schengen. Precizările ministrului de Interne
12.12.2024 18:47 - Rolul controalelor aleatorii care se fac încă 6 luni după aderarea completă a României la Schengen. Precizările ministrului de Interne
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a făcut joi, 12 decembrie, precizări în legătură cu controalele aleatorii care se vor face la graniţe, încă 6 luni de la aderarea completă...
CTP, ironie despre meritele lui Iohannis privind intrarea în Schengen: ”N-a precizat că era vorba de un Schengen african, Hakuna Matata sau Schengenos sud-american”
12.12.2024 17:27 - CTP, ironie despre meritele lui Iohannis privind intrarea în Schengen: ”N-a precizat că era vorba de un Schengen african, Hakuna Matata sau Schengenos sud-american”
Cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu ironizează mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, în care șeful statului susținea că s-a implicat personal pentru intrarea României în...
Reacția FRF, după ce România a fost acceptată în spațiul Schengen: „Graniţele dispar pentru suporterii tricolorilor”
12.12.2024 16:48 - Reacția FRF, după ce România a fost acceptată în spațiul Schengen: „Graniţele dispar pentru suporterii tricolorilor”
"Distanţele se micşorează, iar graniţele dispar pentru suporterii tricolorilor”, este mesajul postat pe pagina oficială a naţionalei de fotbal după anunţul cu privire la aderarea...
Avertismentul unui lider sindical al polițiștilor după intrarea în Schengen: "Va fi mult mai uşor pentru traficanţi"
12.12.2024 15:25 - Avertismentul unui lider sindical al polițiștilor după intrarea în Schengen: "Va fi mult mai uşor pentru traficanţi"
Aderarea completă a României la spațiul Schengen de joi, 12 decembrie, va avea și efecte pozitive asupra criminalității transfrontaliere, avertizează preşedintele sindicatului Europol,...
Ministra Justiţiei: „România este în Schengen cu drepturi depline. Asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană”
12.12.2024 14:58 - Ministra Justiţiei: „România este în Schengen cu drepturi depline. Asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană”
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat joi, 12 decembrie, intrarea deplină a României în spaţiul Schengen, afirmând că asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană....
Ciucă: „Aderarea la Schengen este o victorie a întregii națiuni. Klaus Iohannis a avut o contribuţie esenţială”
12.12.2024 14:09 - Ciucă: „Aderarea la Schengen este o victorie a întregii națiuni. Klaus Iohannis a avut o contribuţie esenţială”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, 12 decembrie, că intrarea României în spaţiul Schengen este o victorie a întregii naţiuni şi este un moment care reflectă...
Preşedintele PNL, despre aderarea terestră la spațiul Schengen: „Mai puţin timp pierdut şi mai mulţi bani economisiţi”
12.12.2024 14:00 - Preşedintele PNL, despre aderarea terestră la spațiul Schengen: „Mai puţin timp pierdut şi mai mulţi bani economisiţi”
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, afirmă despre aderarea României la Schengen că este o reuşită a noastră, a românilor şi o dovadă că atunci când guvernele, miniştrii şi funcţionarii...
Nicu Ștefănuță, despre aderarea întârziată la Schengen terestru: "Peste 2,32 miliarde euro pierduţi anual"
12.12.2024 13:36 - Nicu Ștefănuță, despre aderarea întârziată la Schengen terestru: "Peste 2,32 miliarde euro pierduţi anual"
Europarlamentarul Nicu Ștefanuță a numit aderarea completă a României la spațiul Shengen de joi, 12 decembrie, „un pas spre normalitate”. Vicepreședintele Parlamentului European a...
„O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
12.12.2024 13:35 - „O gură de oxigen” pentru exporturi și turism. Ce urmează după intrarea României în Schengen. Analist: „Ne oferă un avantaj istoric - rămâne ca noi să o exploatăm”
"Eliminarea controalelor la frontierele terestre va însemna o scădere semnificativă a costurilor logistice mai ales pentru firmele care exportă produse româneşti cu TIR-urile şi camioanele,...
Fără vămi între România și Thasos. Siegfried Mureşan, despre avantajele aderării la Schengen: „Călătoriile noastre spre destinaţiile de vacanţă vor fi mai scurte”
12.12.2024 13:30 - Fără vămi între România și Thasos. Siegfried Mureşan, despre avantajele aderării la Schengen: „Călătoriile noastre spre destinaţiile de vacanţă vor fi mai scurte”
Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL) spune, joi, 12 decembrie, despre beneficiile aderării la Schengen că peste 25 de milioane de călători şi peste 11 milioane de automobile care au...
Ministrul Energiei, despre aderarea României la Schengen: „Foarte bună pentru economie. Țara noastră merita de mult timp această poziţie”
12.12.2024 13:00 - Ministrul Energiei, despre aderarea României la Schengen: „Foarte bună pentru economie. Țara noastră merita de mult timp această poziţie”
Decizia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea şi cu graniţele terestre la Spaţiul Schengen este un succes al României şi al românilor, al decidenţilor de la toate...
Aliatul lui Călin Georgescu din Bulgaria blesteamă aderarea țării lui la Schengen. "Trebuie să ne temem. Cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea Bulgariei"
12.12.2024 12:08 - Aliatul lui Călin Georgescu din Bulgaria blesteamă aderarea țării lui la Schengen. "Trebuie să ne temem. Cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea Bulgariei"
Kostadin Kostadinov, liderul ultranaționalist bulgar care și-a declarat sprijinul pentru Călin Georgescu, vede în aderarea Bulgariei la Schengen un blestem. De la tribuna parlamentului, a spus...
Grindeanu, după aderarea completă la Spațiul Schengen: "Timpii de staționare în frontiere se reduc cu 30 de minute pentru fiecare tren"
12.12.2024 11:54 - Grindeanu, după aderarea completă la Spațiul Schengen: "Timpii de staționare în frontiere se reduc cu 30 de minute pentru fiecare tren"
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 12 decembrie, ce impact va avea aderarea completă în spațiul Schengen asupra transportului feroviar. România intră în spațiul...
Reacția patronilor care depind de imigranții asiatici, după intrarea României în Schengen. „Nu este un stres real”
12.12.2024 11:51 - Reacția patronilor care depind de imigranții asiatici, după intrarea României în Schengen. „Nu este un stres real”
România și Bulgaria vor intra complet în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. În acest context, afaceriștii din domeniul HoReCa nu se arată stresați că și-ar putea pierde o parte din...
Preşedinta Comisiei Europene, după intrarea României și Bulgariei în Schengen: „Pe deplin acolo unde vă este locul”
12.12.2024 11:39 - Preşedinta Comisiei Europene, după intrarea României și Bulgariei în Schengen: „Pe deplin acolo unde vă este locul”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a reacționat după accesul complet la spațiul Schengen a României și Bulgariei începând cu 1 ianuarie 2025. Ursula von der Leyen este de...
Elena Lasconi, prima declarație privind aderarea completă a României la Schengen: ”Votul de azi e un gest de dreptate pentru români”
12.12.2024 11:37 - Elena Lasconi, prima declarație privind aderarea completă a României la Schengen: ”Votul de azi e un gest de dreptate pentru români”
Elena Lasconi, lidera USR, a reacționat joi, 12 decembrie, după ce s-a votat în Consiliul JAI ca România să adere complet la Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, adică și cu granițele...
Cum o să funcționeze vămile cu Ungaria și Bulgaria, după 1 ianuarie 2025. Controalele nu dispar imediat. Explicații de la Bruxelles VIDEO
12.12.2024 11:36 - Cum o să funcționeze vămile cu Ungaria și Bulgaria, după 1 ianuarie 2025. Controalele nu dispar imediat. Explicații de la Bruxelles VIDEO
România și Bulgaria intră oficial și deplin în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Atunci vor fi ridicate controalele de la frontierele interne. Astfel, granițele dintre România și...
#romania granita, #aderare Schengen, #aderare Schengen Romania Bulgaria, #Romania Bulgaria aderare Schengen, #aderare completa Romania spatiul Schengen , #Aderare Schengen
  1. Câți români muncesc la stat și câți ar putea fi concediați imediat, pentru eficientizarea banului public
  2. Un nume gigant în tech face predicția anului: „Oamenii se vor sătura de inteligența artificială în telefoane și dispozitive”. De ce spune că Europa își pierde relevanța
  3. De ce România se îndatorează atât de scump. Valentin Lazea (BNR): Există o diferență fundamentală între noi și Ungaria, Polonia sau Cehia VIDEO
  4. One UI 7 ajunge pe telefoanele Samsung: Ce modele vor primi actualizarea și când
  5. Planul foarte ambițios al lui Donald Trump legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
  6. Google, Meta și TikTok promit măsuri mai stricte împotriva discursului instigator la ură! Angajamentele noilor reguli DSA
  7. OnePlus Open 2: telefonul pliabil care redefinește standardele de subțirime și rezistență
  8. Ce produse cumpără românii din supermarketuri. Sistemul "pipi" și ”fefo” în funcție de care sunt aranjate la raft
  9. Samsung Galaxy S25: inovațiile software ridică ștacheta, dar hardware-ul rămâne în urmă
  10. Ce preț cere un clujean pe o vilă într-un cartier important al orașului. "Cu banii ăia cumperi 3 apartamente în Dubai"