România ar avea ”șanse extrem de bune” să intre în Schengen în 2023: ”Nu avem nevoie de un nou eșec”

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 11:53
5785 citiri
România ar avea ”șanse extrem de bune” să intre în Schengen în 2023: ”Nu avem nevoie de un nou eșec”
România ar putea intra în Spațiul Schengen în 2023 FOTO Arhivă Ziare.com

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, consideră că trebuie un acord prealabil între părţile implicate în dosarul Schengen, ”fiindcă nu avem nevoie de un nou eşec”, şi că ”ar fi de dorit ca în prima jumătate a anului 2023 să se ajungă la un acord”. ”Realismul îmi spune că, în 2023, şansele să intrăm în Spaţiul Schengen sunt extrem de bune”, afirmă el.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la RFI, referitor la Schengen, că ”pe plan diplomatic trebuie convinşi cei care au avut reţineri pentru România şi pentru Bulgaria să fie de acord cu lărgirea Spaţiului Schengen”.

”Acest lucru este absolut firesc, să discuţi permanent cu Austria şi cu Olanda. Cu Austria, fiindcă ei au fost reticenţi şi au blocat de fapt intrarea noastră în Schengen şi cu Olanda, fiindcă Olanda avea reţineri faţă de Bulgaria, nu avea reţineri faţă de România. Acest demers trebuie făcut de fiecare dată când există această posibilitate şi trebuie să creezi tu însuţi posibilităţile de a discuta cu partenerii pe plan diplomatic, în primul rând.

Sunt de acord şi eu cu cei care spun că trebuie un acord prealabil, fiindcă nu avem nevoie de un nou eşec şi de aceea, poziţia Suediei este absolut corectă, să existe un acord prealabil între părţile implicate în acest proces, adică Austria, Olanda, România, Bulgaria şi atunci poate fi supus la vot în prima jumătate a anului 2023, când Suedia deţine preşedinţia UE (...). Încercăm să aducem pe agenda JAI în această primă jumătate a anului 2023. Sigur, putem să ne gândim pe parcursul anului, dacă nu reuşim în prima jumătate, să mergem în a doua jumătate a anului, când Spania va prelua preşedinţia UE, dar ar fi de dorit ca în prima jumătate a anului să se ajungă la un acord”, a afirmat liderul UDMR.

Întrebat de ce ar funcţiona acum calea diplomaţiei, în condiţiile în care anul trecut nu au fost convinse toate statele membre să accepte România în Spaţiul Schengen, Kelemen a arătat: ”N-aveai de unde să ştii anul trecut că apare o problemă de politică internă în Austria. Din păcate, austriecii şi atunci au fost revoltaţi şi acum sunt revoltaţi, nu puteai să ştii că austriecii vor avea o problemă de politică internă legată de migraţia ilegală şi ei leagă această problemă de lărgirea Spaţiului Schengen, sperând că vor rezolva problema lor internă înainte de alegerile care urmează să fie organizate în acest an, alegerile regionale. Deci diplomaţia românească, cu toate nemulţumirile noastre, ale tuturor, în acest dosar nu a făcut greşeli anul trecut, fiindcă n-aveai de unde să ştii că în noiembrie iese un sondaj şi se trezeşte cancelarul austriac cu această problemă şi cu scăderea susţinerii partidului pe care-l conduce. Deci din acest punct de vedere, acum ştim care este problema lor, nu ştiam în noiembrie (...)”.

El a adăugat că ”toată Europa, inclusiv Comisia a fost surprinsă de această schimbare de poziţie a Austriei, fiindcă în octombrie, când reprezentanţii ministerelor de Interne au fost la Bucureşti şi au semnat acel acord de susţinere a României, pentru a intra în Spaţiul Schengen, Austria nu a avut nici o reţinere”.

”E adevărat, nu a fost ministrul de Interne, a fost un alt responsabil din Guvernul austriac, dar n-a avut nicio reţinere. Nu numai România a fost surprinsă de această schimbare de atitudine a Austriei, ci întreaga Europă (...), dar aveţi dreptate când spuneţi că diplomaţia şi mai ales cei care se ocupă de diplomaţia mai puţin văzută puteau să ştie, aici e de discutat, e de discutat, dar nu numai noi am fost surprinşi (...)”, a susţinut Kelemen Hunor.

Întrebat dacă este optimist că România va intra în Schengen în 2023, liderul UDMR a replicat: ”Eu sunt realist, nu optimist. Optimismul în politica externă şi în relaţiile externe nu te ajută foarte mult, acolo trebuie să fim extrem de realişti. Realismul îmi spune că, în 2023, şansele să intrăm în Spaţiul Schengen sunt extrem de bune, inclusiv dacă nu în prima jumătate a anului, atunci în a doua jumătate, cu Spania, cu ajutorul Spaniei, dar nu cunoaştem o grămadă de chestiuni care s-ar putea să schimbe ecuaţia: cum va evolua războiul din vecinătatea noastră, cum va evolua situaţia politicilor interne din statele membre (...). Sunt realist şi cred că 2023 este un an în care România poate să intre în Spaţiul Schengen”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România și Bulgaria marchează la Balcic intrarea în spațiul Schengen. 30 de avioane românești sunt așteptate pe aeroportul bulgar
România și Bulgaria marchează la Balcic intrarea în spațiul Schengen. 30 de avioane românești sunt așteptate pe aeroportul bulgar
Până la 30 de avioane româneşti sunt aşteptate să aterizeze pe aeroportul Balcic la 13 aprilie pentru a marca intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen pe calea aerului şi pe...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Romania Schengen, #kelemen hunor, #Spatiul Schengen , #stiri politice
Comentarii
Poza CaCasCaval
CaCasCaval
rank 1
Va fi o misiune grea , sa fii gunoiera UE si sa insisti sa fii