Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 13:17
4387 citiri
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Schengen FOTO: arhivă Ziare.com

Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve această situație însă nici acestea nu sunt unele ușoare.

Europarlamentarul USR Nicolae Ştefănuţă susţine că în cazul Schengen căile juridice sunt un pic ca o Fata Morgana, adică România se aşteaptă ca cineva să-i facă dreptate, explicând că nu există această dreptate, ci doar calea negocierii politice.

“Din păcate, căile juridice sunt un pic ca o Fata Morgana. Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar nu există această dreptate, există doar calea negocierii politice, pentru că vorbim de Consiliu care este o instituţie eminamente politică.

Eu cred că soluţia este politică. Vă rog să urmăriţi un pic firul declaraţiilor. Domnul Bode a spus înaintea şedinţei că în marginea Consiliului va discuta tema, iar apoi a dat o declaraţie unilaterală prin care a spus că am cerut A, B şi C. Când ai o declaraţie unilaterală, înseamnă că nu ai avut răspuns sau că ai avut dat din umeri.

Asta înseamnă limbajul diplomatic. Şi atunci pentru noi este important, înainte de toate, să avem un plan, un plan pe care îl pune pe masă statelor care se opun, planul care să conţină că mergem la frontiere, că raportăm lunar, că îi ajutăm pe lucrurile care interesează”, a explicat europarlamentarul USR la Prima News.

El a precizat că nu crede că Olanda sau Austria îşi vor schimba votul dacă acest lucru îl cere Curtea Europeană de Justiţie.

“Nu cred că Curtea Europeană de Justiţie va impune Olandei sau Austriei să schimbe votul. Ar fi o chestie care m-ar surprinde foarte tare, pentru că este vorba de un instrument politic esenţial pe care statele îl au. Nu sunt de acord cu unanimitatea.

Este o mare ruşine că un stat poate să blocheze toată Uniunea Europeană. Mă îngrijorează ce face Ungaria, şantajul pe care îl face. Aici sunt alte discuţii. Astea se schimbă prin negocierea tratatelor, nu se schimbă doar plângându-ne”, a mai afirmat Nicolae Ştefănuţă.

#Romania Schengen, #cai juridice, #fata morgana, #dreptate, #europarlamentar Nicolae Stefanuta , #Schengen