Ce va însemna pentru Portul Constanța aderarea la Spațiul Schengen. „Mai avem încă un pas de făcut”

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 18:01
3048 citiri
Ce va însemna pentru Portul Constanța aderarea la Spațiul Schengen. „Mai avem încă un pas de făcut”
Austria nu mai blochează aderarea României la Schengen FOTO / arhivă ziare

România se află deja în Schengen, iar primul pas al aderării, cel cu spaţiile aerian şi maritim, are avantaje precum punerea în evidenţă a Portului Constanţa, a declarat ministra Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

"Aderarea la spaţiul aerian şi terestru este un pas pozitiv cu consecinţe importante, pozitive pentru cetăţenii români care circulă pe aeriană şi, la fel, Portul Constanţa va fi mult mai mult pus în evidenţă prin această decizie. Procesul este ireversibil. Noi suntem deja în Schengen, chiar dacă mai avem încă un pas de făcut, respectiv ridicarea controalelor la frontiera terestră. Vreau să subliniez acest lucru - că este un proces ireversibil", a spus şefa diplomaţiei române.

Ea a afirmat că ministerele de Externe şi Interne vor continua demersurile pentru finalizarea acestui proces, cu integrarea graniţelor terestre în spaţiul european de liberă circulaţie, "în strânsă cooperare cu partea austriacă, dar şi cu instituţiile europene".

Ministra a evitat să estimeze o dată a aderării complete a României.

"Această decizie este a statelor membre şi este foarte important să continuăm dialogul cu celelalte state membre. Sunt prudentă în a da o dată fixă, dar ceea ce pot să vă spun este că vom continua dialogul atât cu partea austriacă, şi cu Comisia Europeană. În principal cu Comisia Europeană pentru a implementa cele agreate referitor la consolidarea protecţiei frontierelor interne, Comisia Europeană făcând o declaraţie în acest sens şi exprimându-şi sprijinul, inclusiv cu resurse financiare, pentru a consolida protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene", a spus Odobescu.

Ea a amintit că România are un proiect-pilot la graniţa cu Serbia, de bune practici în materie de proceduri de azil, cu sprijinul Comisiei Europene.

"Pe lângă îndeplinirea condiţiilor prevăzute în acquis-ul comunitar, România îşi face datoria în ceea ce priveşte protecţia frontierelor externe şi este un contributor la securitatea Uniunii Europene", a concluzionat ministra.

Controalele la frontierele maritime şi aeriene dintre România sau Bulgaria cu orice stat Schengen vor dispărea de la 31 martie. Aderarea completă a celor două state, cu tot cu graniţele terestre, rămâne subiect de discuţie la nivelul comunităţii europene şi în acest an.

Quarterly Report - Editia 4

Nouă filieră de acces pentru cerealele ucrainene prin Portul Constanța. Ce cantitate de grâne urmează să intre în țară în perioada următoare
Nouă filieră de acces pentru cerealele ucrainene prin Portul Constanța. Ce cantitate de grâne urmează să intre în țară în perioada următoare
Portul Constanţa va echipa o dană suplimentară pentru transbordarea cerealelor ucrainene, a informat compania Ukrainian Danube Shipping Company (UDP) într-un mesaj postat pe contul său de...
Incendiu la o magazie de uleiuri din Constanța: Un bărbat a suferit arsuri, dar a refuzat să meargă la spital
Incendiu la o magazie de uleiuri din Constanța: Un bărbat a suferit arsuri, dar a refuzat să meargă la spital
ISU Dobrogea a anunțat că un incendiu s-a produs în noaptea de duminică spre luni, 20 mai, la o magazie de uleiuri din Portul Constanţa, iar focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de...
#Romania Schengen, #aderare Schengen, #Portul Constanta, #Luminita Odobescu , #Schengen