Locul rușinos pe care îl ocupă drumurile din România, în Europa. Și Bulgaria le are mai bune

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 10:57
4063 citiri
Locul rușinos pe care îl ocupă drumurile din România, în Europa. Și Bulgaria le are mai bune
Drum cu gropi FOTO: pixabay.com

Avem multe lucrări de infrastructură anunțate aproape zilnic de autorități. Însă în realitate situația nu stă chiar atât de bine precum ne-am dori. România ocupă un rușinos loc în Europa, atunci când vine vorba de starea drumurilor.

Potrivit unui clasament realizat în urma unui raport al Forumului Economic Mondial, Bulgaria se află pe penultimul loc în UE la acest capitol, starea drumurilor din această țară degradându-se foarte mult în ultimul an. Pe ultimul loc se află țara noastră, potrivit unei publicații bulgare, citate de G4media.

Clasamentul a fost realizat cu ajutorul unui sondaj efectuat cu 13.000 de oameni de afaceri din întreaga lume care au evaluat infrastructura rutieră în țările lor pe o scară de la 1 la 7. Clasamentul a fost prezentat de directorul executiv al Forumului bulgar pentru Infrastructura de Transport, dr. ing. Ivan Kațarov.

Cât de proaste sunt drumurile din România

Doar drumurile din România sunt mai proaste decât cele din Bulgaria în UE – cele bulgărești au nota 3,4, iar cele românești au nota 3,0. Dintre restul țărilor din Europa, starea lor este considerată proastă în Malta, Macedonia de Nord, Ucraina, Moldova și Bosnia și Herțegovina.

În Europa centrală și de est, cele mai bune drumuri sunt în Austria și Croația, care au note de 6,0 și, respectiv, 5,6. Croația este pe locul 12 în lume.

În Turcia, drumurile sunt unele dintre cele mai bune din Europa, businessul le evaluează 5,0, în timp ce în bogatele Belgia și Regatul Unit sunt evaluate la 4,4 și 4,9.

Cel mai mare rating din lume este pentru drumurile din Singapore – 6,5, Țările de Jos – 6,4 și Elveția – 6,3. Potrivit lui Kațarov, cu un scor sub 1,5, posibilitatea unui accident crește cu 40%. Una dintre principalele provocări în Bulgaria este că datele rutiere nu sunt colectate într-un mod modern și nu sunt utilizați algoritmi care să arate cum să optimizeze întreținerea lor cu bugetul limitat de stat.

Noile tehnologii vor trece pe lângă noi, deoarece chiar și la scară europeană sunt deja gândite drumuri proiectate pentru mașini electrice și vehicule fără șofer.

Totodată, în Bulgaria normativele pentru capacitate de încărcare sunt de pe vremea când cele mai grele camioane aveau o încărcătură de 11 tone pe axă, în timp ce camioanele moderne au deja 13 tone și se produc și 18 tone, iar drumurile din Bulgaria nu sunt în măsură să reziste. Cu toate acestea, astfel de camioane grele sunt deja în trafic, deoarece nu există niciun mecanism prin care să poată fi oprite la graniță.

Starea unui drum asfaltat nu poate fi bună decât până în al 15-lea an de construcție, dacă nu se face nimic semnificativ la acesta. După această perioadă, calitatea sa se deteriorează inevitabil, iar dacă nu se fac reparații curente în fiecare an și reparații de bază – o dată la 5-6 ani -, calitatea sa se deteriorează brusc, potrivit lui Kațarov.

În plus, costul reparației unui drum care nu este întreținut este semnificativ mai mare decât dacă se fac reparații în permanență. Potrivit unei evaluări a Camerei de Industrie, aproape 50% din drumurile din Bulgaria sunt într-o stare nesatisfăcătoare.

Au crescut puternic în ultimul an, când au fost suspendate chiar și activitățile de bază, precum tăierea tufișurilor și copacilor, cosirea ierbii și curățarea șanțurilor de scurgere.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...