Bogdan Licu, CCR și mentalitatea de interlop

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 03 Mai 2022, ora 10:55
5844 citiri

Astăzi Parlamentul are pe agendă votarea celor trei noi judecători care vor ajunge la Curtea Constituțională a României (CCR).

Între ei s-ar putea regăsi și prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, favorit al președintelui Klaus Iohannis, susținut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, lăudat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Există o campanie mai ales virtuală care se duce împotriva lui Bogdan Licu, fiindcă el înfățișează portretul oportunistului autohton aruncat în funcții mult mai mari decât capacitatea lui intelectuală și profesională. A terminat una dintre cele mai slabe facultăți private de drept din România, cu note minime, iar unii dintre subordonații lui spun că abia a învățat unde se pune cratima, în vreme ce alții ar fi aflat că în decembrie 1989, în perioada tulbure a Revoluției, făcea armata la Securitate. Mai sunt complicații legate de bani, împrumuturi și relații dubioase.

Apoi, nu există dosare grele în palmaresul lui. A devenit însă celebru pentru naționalismul gregar, atunci când din funcția lui de procuror general interimar a încercat să-i oprească pe cei doi soți români stabiliți în SUA să o adopte pe micuța Sorina.

Bogdan Licu a invocat „informațiile clasificate la care a avut acces” atunci când a fost întrebat de colegii săi din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ce a încercat să anuleze o decizie definitivă a instanței în cazul de adopție al Sorinei. Acest răspuns a avut greutatea sa atunci când CSM i-a dat aviz negativ pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general.

Portretul lui Bogdan Licu din acest aviz negativ scoate în evidență apatia profesională a procurorului, dar și gravele deficiențe morale: „lipsa de previziune, imposibilitatea prezentării unei strategii manageriale bine conturate, insuficienta preocupare pentru actualizarea cunoștințelor profesionale și a celor specifice funcției vizate, lipsa capacității de asumare a răspunderii și de autoanaliză retrospectivă, deficiențele de comunicare și controversele privind persoana, de natură a vulnerabiliza imaginea instituțională”.

Pentru președintele Klaus Iohannis, incompetența lui Bogdan Licu, excesele inutile și plagiatul masiv din teza de doctorat nu au contat, așa că șeful statului nu a luat în seamă avizul CSM și l-a ajutat să ocupe poziția a doua în ierarhia procurorilor din România.

Dar care au fost criteriile pe care le-a folosit președintele, dacă cele profesionale și morale n-au contat de loc? Care sunt criteriile de promovare a prim-adjunctului procurorului general la CCR? Le-a făcut servicii Bogdan Licu șefului statului, liderului PSD, Marcel Ciolacu, și apropiaților acestora? Lucrează cu „informații confidențiale” și răspunde cererilor venite din zona serviciilor secrete, deci e necesar pe această linie? Sau pentru promovarea acestui personaj fără calități și fără merite contează mai degrabă mentalitatea de interlop și nevoia permanentă de apărare a celor care-l susțin? Ce rol poate avea acest procuror la CCR? Ce treburi murdare trebuie rezolvate acolo?

Potrivit Constituției (Art. 143), Bogdan Licu n-ar trebui să poată ajunge judecător la CCR, fiindcă îi lipsește „înalta competență profesională”, după cum sugera și CSM în avizul său. În România, însă, Curtea Constituțională nu a fost niciodată o instituție de elită, în care profesioniștii deveniți înțelepții statului să ia decizii oneste, să fie de partea legii și să se desprindă de interesele de grup, de politica măruntă, de ordinele celor care i-au trimis. Teoretic, judecătorii Curții Constituționale nu pot fi presați politic să dea un verdict sau altul, pentru că sunt inamovibili, iar mandatul lor este de nouă ani și nu poate fi prelungit. Practic, adesea cei numiți la CCR sunt legați prin fire nevăzute de cei care le-au facilitat fotoliul de judecători, așa că răspund ordinelor primite fie din loialitate, fie din obligație. Există uneori și excepții, persoane integre, judecători constituționali care merg pe cont propriu, chiar dacă știu că sfârșitul mandatului de la CCR poate însemna finalul vieții lor publice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.”Mi-aș fi dorit ca naționala să fie la Paris”. Președintele FR Handbal, supărat
”Mi-aș fi dorit ca naționala să fie la Paris”. Președintele FR Handbal, supărat
Preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), Constantin Din, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că se simte trist deoarece şi-ar fi dorit ca echipa naţională feminină...
Noii băieți deștepți și cel mai mare preț la energie din UE
Noii băieți deștepți și cel mai mare preț la energie din UE
De ce nu are România destulă energie, deși - spre deosebire de alte state europene - dispune de resurse în mai toate sectoarele: hidro, gaze, petrol, eolian, solar, nuclear? O analiză de...
#Romania, #CCR, #justi ie, #Bogdan Licu , #stiri Bogdan Licu
  1. Blocadă în Parlamentul European fața de extremiști. Grupurile lui Viktor Orbán și Marine Le Pen, ținute departe de posturile-cheie
  2. Militarii ruși se răzvrătesc împotriva ordinelor de la Moscova. Conducerea politică, acuzată de decizii „populiste” și „fanteziste”
  3. Unul dintre cei mai diabolici pedofili a fost prins, după luni de căutări. Ucigașul fusese eliberat în baza legii recursului compensatoriu
  4. Crima din Brăila. Noi înregistrări telefonice între principalul suspect și mama acestuia. „Nu mi-a găsit nimic” STENOGRAME
  5. Cât costă o înmormântare în România. Prețurile firmelor de pompe funebre după creșterea ajutorului de deces
  6. Peste 98 la sută dintre elevii cu opțiuni completate au intrat la liceu. Câți au fost admiși la prima opțiune
  7. Un spital din România, obligat să plătească daune uriașe după ce o fetiță de 1 an și jumătate s-a infectat cu o bacterie: ”Viața copilului a fost în pericol”
  8. Doi copii au sunat la Poliție ca să facă o farsă. Ce amendă a primit mama minorilor
  9. Avertizări de vreme severă imediată. Localitățile în care vor fi vijelii și va cădea grindină
  10. Scandalul de la Universitatea de Arhitectură București, la un alt nivel. Procurorii ar putea intra pe fir