Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce vor Geoană și partidul lui Cioloș

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Luni, 31 Octombrie 2022, ora 19:05
5009 citiri

A fost dat startul campaniei electorale, partidele își regândesc alianțele, își refac proiectele, își caută prezidențiabilii.

Cele două strategii politice lansate în ultimele zile ar putea fi complementare: discursul lui Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, pornește de la hărțile geopolitice glisante, în vreme ce Manifestul Partidului Reper, formațiune desprinsă din USR și construită în jurul lui Dacian Cioloș, pe structura fostului PLUS, propune soluții, chiar dacă nu și bugete, pentru depășirea sărăciei, pentru ieșirea din criza energetică, pentru accesul copiilor defavorizați la educație, pentru mai multă digitalizare și pentru transparență maximă.

O a treia schiță politică a fost discutată duminică de USR, PMP și de Forța Dreptei, formațiunea ruptă din PNL de Ludovic Orban și adepții săi. Cele trei partide ar vrea să găsească o formulă de alianță, în așa fel încât să ia locul liberalilor ca forță politică de dreapta.

Se profilează așadar trei direcții noi, care ar putea să schimbe actuala configurație politică a României. Mai sunt doi ani până la alegerile prezidențiale și parlamentare și ar putea fi timp suficient pentru lansarea unor proiecte, alianțe, candidați. Există, însă, în toate cele trei idei dezbătute în aceste zile, labilități evidente, dezavantaje structurale și naivități care pot deveni fatale.

Discursul lui Mircea Geoană susținut la Academia de Studii Economice (ASE) a anunțat lansarea unui „proiect politic național ambițios” pentru următorul deceniu. Nu e clar cine ar trebui să preia acest proiect în patru pași, dar în cele 45 de minute, Mircea Geonă a vorbit prin video, având în spate emblema NATO, sugerând în acest fel credibilitatea pe care i-o dă această instituție și baza de la care ar putea porni o eventuală campanie electorală.

Geoană rezumă principala problemă a României în două fraze: „Prin NATO și UE, suntem mai protejați de riscuri de securitate din exterior decât oricând altcândva în istoria zbuciumată a națiunii. Și totuși, suntem mai vulnerabili intern decât oricând altcândva în istorie”. Aceasta e ipoteza lui de lucru pe care o dezvoltă vorbind despre avantajele și dezavantajele României, despre paradoxurile românești, despre piedicile obiective și despre cele care apar din cauza ignoranței și nepăsării clasei politice.

Este un discurs de candidat prezidențial, mai ales că Geoană introduce și un reper temporar: „În 2024 - adică anul viitoarelor alegeri - vom fi ajuns la două decenii de la momentul integrării euroatlantice a României”, iar elita politică trebuie să vadă că „actualul model instituțional, economic și de dezvoltare și-a atins limitele”. Cu toate că discursul a fost extrem de lăudat, Mircea Geoană nu are, deocamdată, un partid din partea căruia să candideze. Ca fost lider al PSD între 2005 și 2010, a făcut atât de multe greșeli, încât decanul de vârstă al partidului, Ion Iliescu i-a pus o etichetă de care n-a scăpat niciodată cu adevărat iar în competițiile cu Traian Băsescu (la primăria capitalei și la președinție) a făcut gafe care au dus la eșecul său.

Apoi, în 2014, a fost exclus din partid, după ce a refuzat să accepte schimbarea sa din fruntea Senatului. Mai sunt cele trei ceasuri în valoare de 100.000 de euro cumpărate de Mariean Vangelie cadou pentru Geoană din bani murdari, după cum rezultă din dosarul de corupție al fostului primar de la sectorul 5. A rămas în relații bune cu mulți social-democrați, dar îi va fi greu să strângă o masă critică în favoarea candidaturii sale, cu toate că vine în cursa prezidențială cu imaginea de înalt oficial NATO, ceea ce înseamnă că și-a rezolvat toate vulnerabilitățile înainte de a fi numit în această funcție. În plus, dincolo de toate slăbiciunile sale, a fost mereu un pro-american convins și a avut întotdeauna, după ce și-a încheiat mandatul de ambasador în SUA, sprijinul Washington-ului. De altfel, Mircea Geoană, la fel ca Dacian Cioloș și noua sa formațiune Reper, e mai bine văzut în afară decât înăuntru.

Spre deosebire Noul Proiect Național despre care a vorbit numărul 2 din NATO, Manifestul Reper pornește de jos în sus, dinspre interior spre exterior, urmărind cumva scopuri asemănătoare, dar fără să imagineze situația regională și felul în care România ar putea profita în urma rearanjărilor care au început să aibă loc din cauza războiului din Ucraina și nu numai. Programul politic al Reper are 5 Piloni înglobați într-un text mai degrabă conformist și lipsit de idei noi: (1) un trai decent pentru fiecare, (2) o calitate superioară a vieții prin servicii publice de calitate, (3) educația să devină o prioritate absolută, (4) un model economic adaptat noilor transformări europene și globale, (5) un stat reformat, care să fie deschis, democrat, drept, digitalizat și descentralizat.

Dacă nu va putea chiar el să-l pună în practică, Mircea Geoană pare gata să ofere Noul Proiect Național despre care a vorbit oricui ar vrea să-l ia, de vreme ce spune că „trebuie asumat explicit și urmărit de-a lungul guvernărilor succesive”. Proiectul are 4 obiective strategice: (1) România să-și pună în valoare locația strategică, fiindcă istoria îi oferă o a doua șansă, într-un moment în care raporturile politice și economice din Europa se modifică și Bucureștiul poate să participe la „renegocierea raporturilor de putere din UE”; (2) Regândirea si transformarea rolului și capacității Statului de a-și exercita funcțiunile esențiale: transformarea unui stat supradimensionat, hiperpolitizat și fără o cultură a eficacității într-unul modern și agil, dar și digitalizarea instituțiilor publice, transparentizarea acestora și asumarea de către stat a rolurilor sale strategice, inclusiv cele care decurg din riscuri, cum ar fi noi investiții și deschiderea de noi piețe; (3) Un nou model economic și un contract social împrospătat, fiindcă că „succesul – sau falimentul – unei națiuni depinde de calitatea instituțiilor sale politice și economice, de domnia legii, dar și de existența unei arhitecturi a oportunităților în societate”. Geoană crede că țara trebuie să iasă din „pasivitate și imitație”; (4) Repopularea României, pentru că România, deși parcurge cea mai buna perioadă din întreaga sa istorie, are o populație la nivelul anilor ’60 iar bătăliile următoare vor fi pentru „talente”.

Mircea Geoană, prin discursul său, a dat startul campaniei electorale. Reper caută să-și găsească o nișă, dar fără filiale puternice în teritoriu ar putea fi dificil, într-o țară în care 45% din alegători locuiesc în mediul rural. Pe de altă parte, Geoană mai are timp să se poziționeze, să convingă și să-și exploateze vizibilitatea de număr 2 în NATO, iar Cioloș cu Reper pot încă să depășească limbajul și punctajul tehnocraților europeni.

Mai sunt încă doi ani complicați până la alegeri, un război la graniță care afectează dur regiunea, mai multe crize care vor duce la schimbarea condițiilor de trai, o lume care s-ar putea să se schimbe dramatic în acest răstimp.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Încântat de primirea entuziastă de care a avut parte miercuri, 24 aprilie, la un eveniment de campanie, Joe Biden și-a luat peste picior adversarul din cursa pentru prezidențiale. Biden l-a...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Romania, #campanie electorala, #Mircea Geoana, #Dacian Ciolos , #stiri politice