Consul onorific al României în Austria: „România este mielul sacrificat. Sunt foarte dezamăgit și uimit”

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 08:39
5152 citiri
Consul onorific al României în Austria: „România este mielul sacrificat. Sunt foarte dezamăgit și uimit”
Consulul onorific al României în Graz (Austria), Andreas Bardeau FOTO Facebook/Andreas Bardeau

Consulul onorific al României în Graz (Austria), contele Andreas Bardeau, al cărui fiu, Georg Bardeau, este consul al Austriei la Timișoara, susține, într-un punct de vedere transmis ziarului „Adevărul” că prin refuzul Austriei de acceptare a României în Schengen „sunt în pericol 30 de ani de cooperare foarte bună”.

„România este mielul sacrificat din cauza inacțiunii țărilor vecine. Sunt foarte dezamăgit și uimit de faptul că dezvoltarea bună și înfloritoare a relațiilor bilaterale în perioada post-covid a fost distrusă pe mai multe planuri. Faptul că Austria a respins aderarea României la Schengen a fost neașteptată”, susține Andreas Bardeau.

Potrivit consulului onorific al României din Graz, „pe 16 noiembrie s-a vorbit despre declarația de sprijin a guvernului austriac pentru România”.

„În ultimele luni a existat întotdeauna bunăvoință și aprobarea pentru aderare din partea guvernului austriac. În plus, s-a subliniat în mod repetat că toate cerințele impuse guvernului român pentru aderarea la Schengen au fost îndeplinite. Apoi, in 18 noiembrie, s-a produs o schimbare radicală”, mai explică Bardeau, care mărturisește că nu știe ce a determinat schimbarea radicală de atitudine.

Consulul este de părere că „România protejează granițele externe ale UE într-o manieră exemplară”.

„O mare parte dintre refugiați vin în Uniunea Europeana prin Serbia și Ungaria, nu prin România. În ultimii ani am asigurat cazare pentru sute de imigranți și doar o mică parte au ajuns prin România. Relațiile bilaterale nu ar trebui niciodată folosite pentru considerente de politici partizane. În acest moment sunt în joc 30 de ani de cooperare foarte bună”, mai spune Andreas Bardeau pentru „Adevărul”.

Potrivit consulului onorific al României în Graz, Austria este unul dintre cei mai mari investitori din România.

„De exemplu, în urmă cu doar câteva zile, o mare companie de construcții austriacă a semnat un proiect de 300 de milioane de lei pentru Aeroportul București. Și, nu în ultimul rând, companiile de transport, atât românești, cât și austriece, vor aștepta în continuare la graniță. Atenție la prejudiciul economic cauzat de timpii mari de așteptare. Vor fi pierderi financiare de ambele părți”, mai spune Andreas Bardeau.

Contele Bardeau crede că efectele votului Austriei pot fi și în ceea ce privește asistența medicală din Austria, asigurată în bună parte de personal din România.

„Este inacceptabil ca angajați români care lucrează în Austria să aștepte ore întregi la graniță. Pentru mine, această schimbare bruscă de poziție este de neînțeles. Este neloial și injust față de un partener. Este trist pentru solidaritatea europeană că s-a ajuns în situația aceasta”, a mai punctat Andreas Bardeau.

Citește și:
Reacție dură a lui CTP: ”După ce Austria își bate joc de România, și Ucraina face același lucru, că se poate”
Reacție dură a lui CTP: ”După ce Austria își bate joc de România, și Ucraina face același lucru, că se poate”
Renumitul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o reacție dură pe rețelele sociale în scandalul iscat de polemicilie privind canalul Bîstroe, mai exact după întârzierile Ucrainei de a...
Jucătorul lui AC Milan care a refuzat România l-a ignorat și pe selecționer: ”Nici la mesaje nu mi-a răspuns”
Jucătorul lui AC Milan care a refuzat România l-a ignorat și pe selecționer: ”Nici la mesaje nu mi-a răspuns”
Andrei Coubiș, fundașul de 19 ani de la Milan Primavera, a ales să joace pentru Italia în detrimentul României. Andrei Coubiș a jucat pentru România la selecționatele Under 19, Under 20...
#Romania, #Austria, #Schengen, #consul , #Spatiul Schengen