Zi crucială pentru aderarea României la Schengen. Olanda și Austria au votat împotriva României și Bulgariei LIVE TEXT

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 15:42
49690 citiri
Zi crucială pentru aderarea României la Schengen. Olanda și Austria au votat împotriva României și Bulgariei LIVE TEXT
Intrarea României în Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 FOTO Arhivă

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană s-au reunit joi, 8 decembrie, la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), pentru a discuta extinderea Spaţiului Schengen către România, Bulgaria şi Croaţia.

UPDATE 16.18 Croaţia obţinut joi undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie, relatează AFP şi Reuters.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care se desfăşoară la Bruxelles şi a fost făcută publică de reprezentanţii Croaţiei la UE, dar şi de preşedinţia cehă a Consiliului UE.

UPDATE 15.45 Două state au votat împotriva aderării României și Bulgariei, 25 de voturi pro și două împotrivă.

Olanda a scris în minuta ședinței că susține România, dar pentru că s-a votat la pachet, votul Olandei este negativ.

Olanda și-a clarificat poziția în interiorul Consiliului JAI: a explicat că este în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că România e la pachet cu Bulgaria, iar Olanda consideră Bulgaria nepregătită

UPDATE 14.38 Se discută ca aderarea României să aibă loc în 2023, însă nu de la 1 ianuarie. Sunt înaintate neoficial două etape: din 24 martie aerian, iar din 22 octombrie pe cale terestră.

UPDATE 14.25 Dezbateri aprinse în cadrul discuțiilor din Consiliul JAI de la Bruxelles. Potrivit jurnaliștilor prezenți la reuniune, Germania și Luxemburgul amenință că blochează aderarea Croației la Schengen dacă Austria nu acceptă România și Bulgaria.

UPDATE 13.15 Este pentru prima dată din 2011 când avem oportunitatea să avem un nou impuls în ceea ce priveşte România şi Bulgaria şi mă aştept să avem un drum clar pentru ambele ţări către Schengen, a declarat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

UPDATE 12.40 Dacă austriecii vor să exerseze pe Uniunea Europeană egourile lor politice legate de alegerile pe care le au în ianuarie, atunci să plătească 200 de milioane de euro pe lună pierderi pentru economia României, pentru că nu suntem în Spaţiul Schengen, a preşedintele Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice, Răzvan Nicolescu.

UPDATE 12.05 Administratorul companiei Elit SRL Cugir, Vociu Vușcan, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, susține că nu va mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac, dacă Austria se va opune aderării României la spațiul Schengen.

UPDATE 11.30 Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP. Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

UPDATE 10.40 Orice compromis în interesul României va fi acceptat, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

UPDATE 10.30 Publicația Politico arată că o propunere de compromis a circulat pentru scurt timp miercuri, cu doar câteva ore înainte ca miniștrii Justiției și Afacerilor Interne să voteze asupra chestiunii a doua zi. Conform planului, Croația ar urma să intre, România ar urma să primească recomandarea de aderare, iar Bulgaria să urmeze un traseu de includere în mai multe etape. Acordul nu a reușit însă să obțină suficient sprijin.

UPDATE 10.15 România va solicita astăzi un singur lucru - respect, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului JAI: "Aici toate lucrurile se negociază, toate pot avea la un moment dat un compromis şi orice compromis în interesul României îl vom accepta".

UPDATE 09.50 Pagina oficială de Facebook a cancelarului Austriei, Karl Nehammer, a fost luată cu asalt de români, înainte de votul privind intrarea României în Schengen. Românii nemulțumiți de poziția Austriei față de intrarea României în Schengen au postat sute de comentarii.

UPDATE 09.15 Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune că sunt puţine şanse ca la Consiliul JAI să existe o răsturnare de situaţie şi Austria să-şi schimbe poziţia în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

PROGRAMUL CONSILIULUI JAI

Tema extinderii spațiului Schengen a stârnit foarte multe discuţii în ultimele săptămâni, controverse şi agitaţie politică, mai ales după ce Austria a anunţat că îşi menţine împotrivirea faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.

„Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul făcut miercuri de Consiliul UE, care a fost salutat de clasa politică românească în condiţiile în care existau temeri că Austria ar putea cere scoaterea acestui subiect de pe agendă.

Pentru că se discută despre tema Schengen, în marja Consiliului JAI va avea loc mai întâi o reuniune a Consiliului Schengen, programat la ora locală 10:00 (11:00, ora României), după care Consiliul JAI propriu-zis va avea loc de la ora locală 12:25 (13:25, ora României).

În prezent la Spaţiul Schengen au aderat 26 de ţări. Dintre acestea, patru nu fac parte din Uniunea Europeană: Norvegia, Islanda, Elveţia şi Lichtenstein, în timp ce patru state - România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru - sunt membre UE, dar nu au fost admise în Schegen. Orice decizie legată de Spaţiul Schengen trebuie discutată mai întâi în Consiliul Schengen, din care fac parte toate ţările care au fost primite în spaţiul de liberă circulaţie.

Sosirile miniştrilor de interne sunt prevăzute începând cu ora locală 9:00 (10:00 ora României), atunci când sunt de aşteptat şi scurte declaraţii, în special din partea lui Vít Rakušan, ministrul ceh de interne, care va prezida reuniunile, întrucât Cehia deţine preşedinţia Consiliului UE.

Alte teme de discuţie în Consiliul JAI se referă la migraţie şi azil, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, abuzuri sexuale asupra copiilor şi rezilienţa infrastructurii critice.

Primele declaraţii în urma Consiliului JAI, care vor fi făcute de ministrul ceh de interne, sunt aşteptate în jurul orei 13:15 (14:15, ora României), după care urmează o pauză de prânz, iar miniştrii de interne din UE îşi vor relua discuţiile de la ora 15:15 (16:15, ora României).

Conferinţa de presă finală, de la încheierea reuniunii, este programată la ora 19:00 (20:00, ora României), potrivit programului transmis de Consiliul UE.

SCHENGEN, UN VIS DE 11 ANI

România şi Bulgaria aşteaptă din 2011 să intre în Schengen, în timp ce în cazul Croaţiei, care a aderat la UE în 2013, pare să existe mai multă disponibilitate pentru aderare.

Aderarea la spaţiul de liberă circulaţie Schengen aduce avantaje atât economice, cât şi pentru cetăţenii obişnuiţi. În ţările care fac parte din spaţiul Schengen sunt eliminate controalele la frontiere. Trecerea dintr-un stat în altul este, practic, o călătorie în interiorul aceleiaşi ţări. Cei care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu maşina personală nu vor trebui să se mai prezinte la controlul paşapoartelor. Pentru economie înseamnă că vor disparea timpii de aşteptare pentru TIR-uri la punctele de trecere a frontierei terestre.

De-a lungul timpului, au existat mai multe decizii favorabile intrării României şi Bulgariei în Schengen atât din partea Parlamentului European, cât şi din partea Comisiei Europene. Numai că în acest caz decizia aparţine Consiliului UE, în speţă liderilor UE, iar unele state membre au ridicat diverse obiecţii legate cu precădere de capacitatea celor două ţări de a avea un control eficient la graniţe, în condiţiile în care aveau probleme de corupţie, consemnate ca atare în rapoartele monitorizării din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Franţa şi Germania au fost principalele voci care se opuneau de mulţi ani intrării României în Schengen, iar anul acesta, odată cu ridicarea MCV, ele au fost convinse să renunţe la veto.

Treptat, au fost înlăturate reticenţele şi în cazul altor state, în special nordice. România a trecut cu bine două evaluări tehnice voluntare în ultima vreme şi în cele din urmă a convins şi Olanda şi Suedia, astfel că până în ultima clipă un singur stat a rămas potrivnic: Austria. În cazul Bulgariei, e vorba şi de Olanda.

Decizia Vienei, văzută în mare măsură ca având de-a face cu bucătăria electorală internă, a activat clasa politică românească. S-a mobilizat sperând că va putea smulge în ultima clipă acceptul şi au fost puse în mişcare familiile politice europene. Pe de altă parte, argumentele Austriei, legate de o gestionare proastă la frontiere care ar exista în cazul României şi Bulgariei, sunt contrazise de cifre, iar Viena se găseşte cumva izolată în Consiliul JAI. În cazul Bulgariei, face însă tandem cu Olanda.

CE AR FI DE AŞTEPTAT LA CONSILIUL JAI

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, Manfred Weber, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen. El a sugerat, de asemenea, că România nu ar urma să fie decuplată de Bulgaria în privinţa aderării la Schengen.

Europarlamentarul Rareş Bogdan, care a fost la reuniunea PPE de la Viena şi a avut ocazia să vorbească cu Nehammer, a declarat că ar fi vorba despre luna martie ca nou termen al aderării României la Schengen. Pe de altă parte, el a dezvăluit că nu a putut avea o discuţie concretă şi cu argumente solide din partea interlocutorului austriac, care, în plus, ar fi acuzat că şefi ai unor companii austriece din România s-ar fi plâns de „presiuni” din partea unor autorităţi ale statului român cu privire la facilitarea sau direcţionarea unui „anumit vot” în Consiliul JAI.

Şi liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a mărturisit, după discuţiile cu cancelarul austriac Karl Nehammer privind admiterea României în Schengen, că a fost una dintre cele mai tensionate întâlniri politice la care a participat, calificându-l pe şeful Guvernului de la Viena drept un lider ce insistă cu încăpăţânare asupra unor argumente ridicole. „Mai devreme sau mai târziu, România va intra în Schengen, dar această palmă nemeritată nu va fi uitată uşor”, a spus Tomac.

La rândul său, europarlamentarul Dragoş Tudorache a schiţat câteva scenarii şi soluţii care încă mai sunt posibile. Una dintre ele ar fi ca subiectul Schengen să fie dus de preşedintele Klaus Iohannis în Consiliul European ce va avea loc săptămâna viitoare.

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu este de părere că sunt puţine şanse ca la Consiliul JAI să mai existe o răsturnare de situaţie de ultim moment, iar Austria să-şi schimbe poziţia radical în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen. De aceea, cel mai convenabil ar fi un compromis, însă, atrage atenţia diplomatul, nu orice fel de compromis ar fi o veste bună. În plus, o soluţie de decuplare a României de Bulgaria pentru intrarea în Schengen ar fi o greşeală, a explicat diplomatul.

Întrebat care consideră că ar fi un compromis acceptabil, fostul ministru a spus că ar fi varianta „unui termen dilatoriu” fără alte condiţionări. Şi a explicat ce înseamnă: „Am decis ca în două luni, în trei luni, România să devină stat membru Schengen. Punct. Nu vom mai relua discuţia. Din acest punct de vedere, Austria fiind de acord cu această variantă - de aceea spuneam că e nevoie de presiune - tot expozeul ei public cu refugiaţi cade în acest moment. Pentru că dacă dăm un termen dilatoriu, urmând să reevaluăm candidatura României, fiţi siguri că Austria a câştigat. Mâine ar trebui să intrăm în Schengen. La 1 ianuarie sau la un termen care nu mai este negociabil şi fără alte condiţii”, a arătat fostul ministru de externe.

El a sugerat că pentru a obţine o astfel de decizie, România îşi poate exercita dreptul de veto în privinţa altor chestiuni de pe agenda UE. Bulgaria deja a ameninţat că se va opune la orice propunere în legătură cu refugiaţii, în cazul unui refuz al aderării la Schengen.

Politologul Cristian Pîrvulescu crede că se poate spera până în ultimul moment într-o decizie favorabilă României la Consiliul JAI, dar subliniază că este vorba despre o problemă de agendă internă a Austriei, de natură electorală, de unde şi termenul unei amânări până în primăvară. „Lucrurile pot să se schimbe peste noapte. Analiza autorităţilor române arată că autorităţile austriece sunt izolate şi această izolare creează tensiune. Mâine (joi - n.r.) vom vedea cum va merge Austria, dacă mă întrebaţi pe mine, va merge până la capăt, pentru că au alegeri”, a spus Pîrvulescu, arătând că până şi presa austriacă este critică la adresa guvernului.

Quarterly Report - Editia 4

E oficial: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Județele vizate
E oficial: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Județele vizate
Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) menționează că Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Astfel, dispozitivele montate de forțele armate ruse...
Afaceri cu crematorii și case funerare. Cum profită investitorii de îmbătrânirea populației în Europa
Afaceri cu crematorii și case funerare. Cum profită investitorii de îmbătrânirea populației în Europa
Îmbătrânirea populaţiei în Europa generează îngrijorări în rândul guvernelor cu privire la perspectivele economice, însă pentru unii investitori înseamnă oportunităţi de afaceri,...
#Romania, #Schengen, #consiliul jai, #Europa , #Spatiul Schengen

LIVE ÎN 00:02:02

Cu fata la alegatori,
Clotilde Armand, încrezătoare într-o victorie „categorică” la Primărie. Ce planuri are pentru un nou mandat și ce spune despre contracandidatul său

În 2 de minute

Notifică-mă