Moartea vine din nou: Guvernul i-a deschis ușa

Autor: Sabina Fati (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 16 Decembrie 2021, ora 10:55
12436 citiri

Liderii puterii din România preferă să crească numărul morților în lunile de la începutul anului viitor, decât să fie nemulțumiri în decembrie, de sărbători.

Conspiraționiștii și ignoranții nevaccinați vor deveni victimele populismului generalului Nicolae Ciucă și ale ministrului Sănătății Alexandru Rafila. Ei vor avea cale liberă spre infectare, spre boală și spre spitalele unde doctorii abia și-au tras puțin sufletul, după dramele din toamnă, când o lume întreagă a văzut cum mor românii nevaccinați, cum nu mai au loc la terapie intensivă, cum crapă spitalele pe la toate încheieturile.

Nevaccinații se vor putea bucura nestingheriți de veșnicele înghesuieli dinaintea sărbătorilor, de petrecerile publice, de piețele generoase, de posibilitatea de a umbla toată noaptea dintr-un loc în altul. Nu contează că sunt vulnerabili, că se pot infecta și că pot ajunge la ceea ce uneori piloții numesc punctul de neîntoarcere.

Pentru noii decidenți ai marii coaliții stânga-dreapta nu contează câți vor muri, ci mai degrabă faptul că cei care vor supraviețui s-ar putea să-i voteze, fiindcă localurile vor mai recupera din pagubele făcute de pandemie și fiindcă românii vor fi mulțumiți cu libertatea de mișcare totală, în care certificatul verde aproape că nu mai contează.

Ritmul de propagare a infecțiilor și punerea, din nou, la încercare a spitalelor sunt elemente care nu fac parte din analiza guvernului, cu toate că Alexandru Rafila e specialist în sănătate publică. Devenit politician, cu arme și bagaje, și pentru el primează acum criteriul utilității imediate, nu viața.

Nu există informații din care să rezulte că generalul Ciucă și ministrul Rafila le-au cerut spitalelor date concrete despre situația lor actuală și despre pronosticurile lunii următoare. I-au întrebat, oare, pe doctorii de la firul ierbii de ce sunt atât de multe locuri libere la terapie intensivă? Au aflat cumva premierul și ministrul Sănătății care e timpul de transmitere a infecției acum și care va fi peste o lună sau peste două? Au calculat câți oameni ar putea muri în ianuarie sau în februarie? A pus cineva din guvern în ecuație întregul peisaj sumbru care se profilează după ce se termină de mâncat porcul, după ce se vor fi încheiat petrecerile și se vor fi împărțit toate cadourile?

De câte locuri va avea nevoie România la terapie intensivă și de câți medici care să stea non stop la capul bolnavilor aflați în stare foarte gravă?

Dar dacă nu există o analiză aproximativă a situației determinate de relaxarea decisă de guvern, atunci cum au stabilit președintele Iohannis, premierul Ciucă și ministrul Rafila că e mai importantă libertatea de mișcare decât viața? Care au fost criteriile care au dat prioritate libertății în fața vieții? Cum de au deschis atât de ușor ușa morții?

Cinismul guvernului Ciucă e chiar mai mare decât cel al precedentului cabinet condus de Cîțu, fiindcă în această toamnă cu toții au fost martorii tragediilor din spitalele autohtone.

Profesorul Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai, expert în sănătate publică îi acuză în mod direct pe actualii responsabili guvernamentali că: „românii care vor muri în ianuarie vor muri din cauza măsurilor luate acum, în decembrie". Mai ales că așa numitul certificat verde e gândit să aibă un efect relativ în viitor. De fapt, ministrul Rafila ar vrea ca acest certificat să fie folosit doar dacă trei săptămâni consecutiv este constatată o creștere „susținută” a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2.

Alexandru Rafila e mai vinovat decât alți oficiali pentru că e medic, pentru că a depus jurământul lui Hipocrate, pentru că știe că va veni valul cinci, că vor muri mulți oameni, dar lasă lucrurile să se întâmple, lasă moartea să vină și nu vrea să facă nimic până când dezastrul chiar se va întâmpla. Acest tip de reacție face parte din ADN-ul național: obiceiul ca autoritățile să aștepte până când totul e aproape pierdut, ca mai apoi salvatorii să devină eroi.

România se relaxează, deși abia 40% din populația țării e complet vaccinată iar campaniile conspiraționiste sunt lăsate să evolueze nestingherite, inclusiv la televizor. În plus, extremiștii de la AUR își continuă marșul triumfalist cu o consecvență care îi transformă în politicieni dezirabili în fața românilor înfricoșați de toate dezinformările despre vaccin. Ceilalți 60% care amână să se vaccineze sunt acum încurajați de guvern să nu o facă, fiindcă relaxarea le demonstrează că pericolul a trecut.

Își vor asuma președintele Iohannis, generalul Ciucă, ministrul Rafila responsabilitatea pentru ce se va întâmpla lunile viitoare? Va plăti în vreun fel fostul premier Cîțu pentru morții din toamnă sau, în România, crimele făcute din imprudență nu sunt luate în considerare?

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#Romania, #sanatate, #pandemie, #coronavirus, #Covid 19, #Alexandru Rafila, #Razvan Chereche, #nicolae ciuca , #Tulpina Omicron