România găzduiește săptămâna viitoare mai multe reuniuni ale unor organizații de top internaționale

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 11:19
1681 citiri
România găzduiește săptămâna viitoare mai multe reuniuni ale unor organizații de top internaționale
Șeful NATO, Jens Stoltenbers și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu/ FOTO: Twitter

Reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la München (Munich Leaders Meeting - MLM) începe duminică, 27 noiembrie, la București și se va desfăşura până pe 29 noiembrie, iar Ministerul român de Externe este co-organizator.

Este pentru prima oară când evenimentul - care începând din 2009 se desfăşoară o dată sau de două ori pe an - are loc în Europa de Est. Precedenta ediţie a avut loc la Washington. Evenimentul va reuni participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie.

Reuniunea Liderilor de la München are un format atipic, întrucât se desfăşoară cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House, şi fără un desfăşurător de intervenţii prestabilit. Invitaţii sunt încurajaţi să participe la toate sesiunile în mod interactiv şi pe fond, în dialog cu ceilalţi participanţi. Ideea acestui format este crearea unui spaţiu pentru generarea de noi idei şi soluţii pentru problemele cele mai presante de politică externă şi securitate. Nu este întâmplătoare organizarea evenimentului chiar înaintea reuniunii ministeriale NATO, securitatea în regiunea Mării Negre fiind una dintre temele principale. Sprijinul transatlantic acordat Ucrainei, implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid, arhitectura de securitate europeană, dar şi securitatea regională în Balcanii de Vest şi securitatea alimentară se numără printre alte teme de discuţie.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, găzduieşte un prânz de bun-venit şi va participa la discuţii. În cadrul evenimentului vor participa şi alţi demnitari români de nivel înalt. Lucrările propriu-zise ale reunii vor avea loc luni şi marţi şi se vor desfăşura la Muzeul Naţional de Artă şi la Cercul Militar.

Reuniunea Conferinței de la Munchen se doreşte a fi o platformă de discuţii care să orienteze, într-o anumită măsură, ideile pe care aliaţii şi invitaţii lor le vor avansa în cadrul întâlnirii miniştrilor de externe din NATO, ce va avea loc în 29 şi 30 noiembrie la Bucureşti şi la care va participa şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

România, ţara UE şi NATO cu cea mai lungă graniţă comună cu Ucraina, va avea astfel posibilitatea de a-şi promova priorităţile de politică externă în faţa unor participanţi de cel mai înalt nivel, în condiţiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat semnificativ echilibrul de securitate în regiune.

În perioada 28-30 noiembrie la București are loc reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. La conferință vor participa secretarul de stat american, Antony Blinken, dar și miniștrii de Externe din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova. Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, implementarea noului concept strategic al NATO, inclusiv provocările din partea Republicii Populare Chineze, securitatea energetică, protecția infrastructurii critice și eforturile NATO de a construi capacitatea și de a consolida rezistența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova.

Este prima reuniune importantă a NATO de la summit-ul de la Madrid din luna iunie. În urma summit-ului de la Madrid, Alianța Nord-atlantică a adoptat primul concept strategic în care definește zona Mării Negre drept regiune strategică, în condițiile în care aceasta războiul Rusiei în Ucraina a dus la minarea apelor și la blocada porturilor ucrainene, afectând comerțul cu cereale la nivel mondial.

Săptămâna viitoare are loc la București și o reuniune a miniştrii de Externe din Grupul celor Şapte state puternic industrializate (G7) care vor discuta despre ajutoare speciale pentru iarnă destinate Ucrainei.

Citește și:
Top 10 maşini electrice care nu vor mai fi admise în Rabla Plus 2023. Care este valoarea ajutorului financiar din partea statului
Top 10 maşini electrice care nu vor mai fi admise în Rabla Plus 2023. Care este valoarea ajutorului financiar din partea statului
Rabla Plus 2023 vine cu modificări față de anii trecuti. Iar una dintre cele mai importante se referă la maşinile electrice, potrivit declaraţiilor făcute pentru 0-100.ro de reprezentanți...
CTP despre frații Tate: "Gibonii din Carpați. Au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari"
CTP despre frații Tate: "Gibonii din Carpați. Au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari"
Cristian Tudor Popescu le-a făcut o caracterizare plastică celor doi frați Tate, aflați în arest de la sfârșitul anului trecut, cercetați pentru proxenetism. CTP nu a făcut economie de...
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 4
Daca tot vin pai sa fie vigilenti pentru ca sunt multi hoti la
Poza Constant
Constant
rank 5
Romania isi confirma rolul important in diplomatia europeana si