Alina Gorghiu: România este singura țară din UE care a semnat cu Japonia o declarație de cooperare în domeniul justiției FOTO

Joi, 22 Februarie 2024, ora 10:20
1524 citiri
Alina Gorghiu: România este singura țară din UE care a semnat cu Japonia o declarație de cooperare în domeniul justiției FOTO
Alina Gorghiu și Ryuji Koizumi Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Alina Gorghiu, ministra Justiţiei, anunţă că România este singura ţară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei şi a 11-a din lume.

Ministrul precizează că este un moment deosebit, mai ales pentru că această cooperare va ajuta la elaborarea unei Strategii Naţionale pentru Prevenirea Recidivei.

”Suntem parteneri strategici cu Japonia şi acţionăm în consecinţă. România este singura ţară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o Declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei. Şi a 11-a din lume. Am semnat ieri acest document, alături de omologul nipon, Ryuji Koizumi. Este şi prima declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei între România şi Japonia, după stabilirea Parteneriatului Strategic între ţările noastre”, anunţă Alina Gorghiu pe Facebook.

Ministrul Justiţiei precizează că este un moment deosebit, mai ales pentru că această cooperare va ajuta la elaborarea unei Strategii Naţionale pentru Prevenirea Recidivei.

”De 16 ani, rata recidivei e în scădere. Însă avem nevoie de experienţa japoneză în domeniul acţiunii comunitare. Această declaraţie înseamnă o colaborare mai strânsă între sistemele noastre penitenciare şi de probaţiune. Cu ocazia întâlnirii de la Tokyo am mulţumit părţii nipone pentru susţinerea arătată României în procesul de aderare la OCDE, un obiectiv strategic pentru ţara noastră”, mai afirmă Gorghiu.

Ministerul Justiţiei precizează că Documentul a fost semnat în contextul vizitei ministrei justiţiei la Tokyo şi are ca obiective dezvoltarea prieteniei reciproce şi a cooperării între cele două ţări, precum şi schimburile de experienţă în domeniul dreptului şi justiţiei.

La semnarea Declaraţiei, ministra justiţiei, Alina-Ştefania Gorghiu, a declarat următoarele: ”Suntem astăzi aici ca Parteneri Strategici. Declaraţia pe care urmează să o semnăm este un mesaj puternic că vom acţiona în consecinţă, inclusiv în domeniul justiţiei! Declaraţia de cooperare între România şi Japonia în domeniul justiţiei aduce o colaborare mai strânsă între sistemele noastre penitenciare şi de probaţiune şi va servi elaborării Strategiei Naţionale privind Prevenirea Recidivei.”

În acest context, ministra justiţiei din România a amintit că: „România a făcut progrese în ceea ce priveşte diminuarea recidivei. În 2008, rata de recidivă era 46,32%, iar în 2023 a fost de 36,93%. În arcul celor 16 ani, în ultimii 2 ani ne menţinem sub procentul de 37%. Însă ceea ce lipseşte sistemului românesc este modelul japonez axat pe acţiune comunitară.”

La rândul său, ministrul justiţiei din Japonia, Ryuji Koizumi, a subliniat că partea japoneză este încântată de faptul că astăzi cele două ţări au făcut un prim pas important spre o cooperare mai bună în domeniul justiţiei.

În continuarea dialogului, oficialul român a mulţumit părţii japoneze pentru susţinerea arătată României în aderarea la OCDE şi a felicitat statul japonez pentru preşedinţia G7.

Programul delegaţiei române în Japonia va continua cu vizite la instituţii din sistemul penitenciar şi de probaţiune japonez. Acestea vizează realizarea unor schimburi de bune practici în domeniul combaterii recidivei în condiţiile în care Japonia are un rol major în elaborarea unui model strategic global de reducere a recidivei.

Un alt subiect abordat în cadrul convorbirilor purtate la Tokyo a fost reprezentat de implicaţiile juridice la nivel internaţional ale agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. În acest context, ministra Alina Gorghiu a amintit faptul că România şi Ucraina au semnat, în cursul anului 2023, o declaraţie pentru Parteneriat Strategic, iar justiţia este un domeniu foarte important de colaborare între cele două ţări.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Romania, #semnat, #declaratie, #cooperare, #Japonia, #Justitie, #parteneriat, #Alina Gorghiu, #Romania Japonia , #stiri politice