Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie

Marti, 10 Decembrie 2024, ora 08:49
2478 citiri
Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie

România deține cea mai mică pondere din Uniunea Europeană a persoanelor care au continuat să lucreze în primele 6 luni de la primirea primei pensii pentru limită de vârstă.

Dacă în alte țări motivele care stau la baza acestei decizii sunt plăcerea de a munci și de a fi productivi, în România oamenii muncesc după primirea primei pensii din cauza necesităților financiare - al doilea cel mai mare procent din Uniune.

Doar 13% dintre cetățenii UE au continuat să lucreze în timpul celor 6 luni de la primirea primei pensii pentru limită de vârstă.

Nord și sud

Majoritatea oamenilor au ales să nu mai muncească încă din prima zi de pensie (22,4%) sau au încetat să lucreze pe parcursul primelor 6 luni (64,7%).

Printre cei care au continuat să lucreze, aproximativ jumătate au continuat ca înainte, în timp ce pentru cealaltă jumătate au existat schimbări, cum ar fi trecerea la un alt loc de muncă, lucrul cu normă redusă sau munca într-un al doilea loc de muncă în timp ce au renunțat treptat la primul.

Cea mai mare pondere a persoanelor care au continuat să lucreze s-a înregistrat în țările baltice: Estonia (54,9%), Letonia (44,2%) și Lituania (43,7%).

Ele au fost urmate de Suedia (41,7%), Norvegia (37,6%), Finlanda (28,6%) și Irlanda (26,3%), prin urmare se poate spune că nordul continentului european este regiunea unde cei mai mulți oameni preferă să continue să lucreze după primirea primei pensii pentru limită de vârstă.

La polul opus, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în România (1,7%), Grecia (4,2%) și Spania (4,9%), cele trei fiind singurele țări din Uniunea Europeană în care ponderea este de sub 5%, potrivit Eurostat.

Exceptând România, care se află în sud-est, se poate spune că, în opoziție la nordul continentului, țările din sud consemnează cele mai mici ponderi ale celor care au ales să mai lucreze după primirea primei pensii pentru limită de vârstă.

Motivele de a continua lucrul

Principalele motive pentru care oamenii au continuat să lucreze după ce au primit o pensie pentru limită de vârstă au fost faptul că le-a plăcut să muncească și să fie productivi (așa cum au declarat de 36,3% dintre cei întrebați) sau au făcut acest lucru din cauza necesității financiare (28,6%).

Dorința de a menține integrarea socială (11,2%) și atractivitatea financiară a muncii (9,1%) au fost, de asemenea, menționate drept motive pentru a continua să lucreze.

O proporție mai mică, 3,5%, a continuat să lucreze deoarece partenerul lor era încă angajat.

Danemarca (61%), Olanda (59,6%) și Italia (51,7%) au avut cea mai mare proporție de oameni care au continuat să lucreze pentru că le-a plăcut.

În schimb, cea mai mică proporție de persoane care au raportat acest motiv a fost în Spania (17,9%), Cipru (19,1%) și Slovacia (20,4%).

Pe de altă parte, necesitatea financiară a fost principalul motiv pentru a continua să lucreze în Cipru (68,6%), România (54,3%) și Bulgaria (53,6%), în timp ce Suedia (9,4%), Cehia (12,4%) și Luxemburg (14,4%) a înregistrat cea mai mică pondere.

Prețul locuințelor a înregistrat în România una dintre cele mai mici majorări din Uniunea Europeană, începând cu 2010
Prețul locuințelor a înregistrat în România una dintre cele mai mici majorări din Uniunea Europeană, începând cu 2010
România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană în care prețul chiriilor a crescut mai mult decât al locuințelor, din 2010 și până în trimestrul III al anului trecut....
Proiectul de buget pe anul 2025 va fi prezentat în Coaliție până pe 27 ianuarie. Când ar trebui să fie adoptat de Parlament
Proiectul de buget pe anul 2025 va fi prezentat în Coaliție până pe 27 ianuarie. Când ar trebui să fie adoptat de Parlament
Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit miercuri după-amiază, 8 ianuarie, la Palatul Victoria, unde a început prima ședință din acest an. Pe agenda discuțiilor s-au aflat bugetul...
#Romania , #criza financiara
  1. Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
  2. Utilizatorii iPhone nu se pot baza pe smartphone pentru trezirea de dimineață. Care sunt problemele cu aplicația Clock
  3. Povestea mărcii Liftor: de la o durere de spate la o revoluție în ergonomie
  4. Taxarea progresivă a salariilor, aplicată din 2025. De la ce sumă ar putea crește impozitul pe venit anul acesta
  5. Tipuri de agenți de pază: care sunt responsabilitățile fiecărui tip?
  6. Cum să utilizezi corect o mașină de îndoit țevi electrice fără mandrină
  7. Pensiile vor crește din septembrie. Ce modificări va mai include Bugetul pe 2025 SURSE
  8. Ce planuri au investitorii imobiliari în 2025. Marius Barbu (NEPI Rockcastle): „Prioritizăm piețele pe care suntem deja prezenți”
  9. Nicio surpriză. O nouă țeapă și urmează altele. Apa, aerul și fraierul nu se termină niciodată
  10. Rata șomajului se menține mică în SUA – TradeVille