De ce ”o ducem mult mai rău și mai bine în același timp”. Primarul unei importante comune explică transformarea României din ultimii 32 de ani

Joi, 23 Decembrie 2021, ora 19:53
5887 citiri
De ce ”o ducem mult mai rău și mai bine în același timp”. Primarul unei importante comune explică transformarea României din ultimii 32 de ani
”Atunci stăteam 4 ore la coadă în ger, azi țipăm ca niște descreierați dacă nu se mai deschide încă o casă la Lidl” FOTO Facebook / 1989 - Revoluția Română în imagini

Silviu Zinica, primarul comunei Smârdan, județul Galați, explică într-o postare pe Facebook cum s-a schimbat România la nivel uman după Revoluție, dincolo de cifrele economice seci.

”După absolut orice normă financiară România e de 4 ori mai bogată azi decât în 1989 iar asta se vede de la cărucioarele din Mall-uri, cu unul din ele hrăneai în Epoca de Aur un bloc întreg, din numărul de mașini, că nu mai ai unde să parchezi după ora 17, din haine că eram toți plini de traininguri de Săvinești sau teneși de Drăgășani iar acum o ardem doar pe Balenciaga și Converse, din vacanțele făcute, că înainte nu știam ce e mai departe de Lacu Sărat iar acum gârâim de selfie-uri din Seychelles.

Multe din fabrici e foarte bine că s-au închis, erau sectoare de furat public și generalizat, toată lumea pleca acasă cu cuie, geamuri, sârmă, electrozi, motoare, planetare, pulpe băgate între picioare sau bere ascunsă în rezervoare sudate sub motor iar dintr-o echipă de 10 muncitori, 3-4 erau meseriași, 2-3 le cărau sculele și apa, iar ultimii erau rotiți permanent între întreprinderi căci erau niște alcoolici ratați dar era obligatoriu să le dai de muncă.

CSG, de exemplu, este în manualele de economie o normă de idioțenie despre cum să nu construiești un combinat siderurgic într-o zonă fără absolut nicio resursă minerală (Galați).

E ca și cum am săpa fântâni în Sahara și am căra apă cu vapoarele ca să le ținem umplute.

România azi produce mult, mult, incomparabil mai profitabil decât în 89 dar pentru asta îți trebuie anumite competențe informaționale, că de asta unii își tocesc coatele prin școli, ca să nu îi poată depăși oricine care se uită 2 minute pe YouTube.

Că am fi putut mai bine?

Da.

Doar că românii au votat și votează inclusiv azi tot fosta nomenclatură comunistă.

Nu are rost să dau nume, gârâie lumea de ei, Iliescu și azi ar ieși parlamentar dacă ar candida.

Ce am pierdut?

Vă spun eu ce am pierdut față de atunci:

- Am pierdut capacitatea de a ne bucura pentru lucruri simple ca o cireașă ori o bragă rece băută în arșița verii. Nu mai știm nici măcar să zâmbim pe stradă trecătorilor ori dacă o faci se uită aceeași trecători la tine ca la un nebun.

- Am uitat să fim harnici ca o albină și strângători ca o furnică.

Îl lăudăm pe analfabetul de Ceaușescu că a plătit datoria României omorând de foame o țară întreagă fără să vedem că suntem plini de datorii fiindcă cumpărăm ce nu ne putem permite doar ca să avem și noi ce are vecinul.

- Am pierdut puterea de sacrificiu.

Niciun român nu ar rezista azi mai mult de 30 de minute în comunismul lui 89.

Atunci stăteam 4 ore la coadă în ger de - 20 pentru o sticlă de lapte, azi țipăm ca niște descreierați dacă nu se mai deschide încă o casă la Lidl fiindcă așteptăm noi de 2 minute, la +20 de grade (delta e deci 40 de grade!) cu un coș din care vom arunca minim 10% mâncare stricată la gunoi.

Alaltăieri, la o zăpadă de 2 milimetri plângea toată țara că e jale pe străzi.

Timp de 14 ani am mers la școală iarna, câte 2.6 km zilnic, prin zăpezi și toată lumea era fericită că ninge, nu era nicio jale pentru nimeni.

La facultate mă duceam cu pantofi din piele întoarsă care se udau și pe care îi băgam sub vreunul din calorifele sălii de clasă ca să se usuce până la întoarcerea spre casă și niciodată nu am spus că e jale afară.

Iar cât timp se uscau pantofii ăștia sub vreun calorifer din sală eu umpleam vreo 7 table cu integrale și derivate iar aceasta vi-o poate confirma orice coleg care îmi este în listă. Pentru proiectarea lanțului cinematic al unui variator de turații trebuia să știi carte, nu glumă. Și o știai căci știai că va fi exact această carte cea care te va scăpa de pantofii din piele întoarsă purtați iarna.

Oricum, nu te plângeai că e jale nici măcar atunci când îți înghețau toate degetele în șoseta peste care trăsesei și o pungă ca să nu se ude.

Așa-i că ați uitat că purtam pungi de plastic peste șosete?

Să văd și eu unde mai sunt românii care coborau cu mic, cu mare să dea zăpada la lopată și apoi să bea împreună o cană de vin fiert!?

Azi, un bloc întreg nu e în stare să dea zăpada de pe scara de intrare, nu e în stare să aibă grijă de un petec de iarbă de 100-200 de metri pătrați.

- Am pierdut respectul.

Am pierdut respectul pentru noi, dintre noi, pentru alții, pentru autoritate, lege, legi.

"Parcăm ca niște boi" și băgăm în mă-sa pe toată lumea, pe oricine.

- Ne-am pierdut profesorii iar azi intră în corpul acesta oameni care iau 2 la examenul de titularizare ori asta se vede, se simte și doare.

Se vede cum scriem, se vedem cum gândim.

Nu mai avem scaun la cap...

- Ne-am pierdut binețea.

Nu mai știm să o dăm, nu mai știm să o primim, nu mai știm să lăsăm scaunul unei femei în tramvai, să zicem sărut-mâna inclusiv când trecem pe lângă femeia de serviciu, nu mai știm să trecem un bătrân strada, nu ne mai scoatem căciula sau șapca din cap atunci când salutăm. Nu mai știm să dăm o cană cu apă fie măcar și unui pom.

Mai sunt multe de spus, cert e că o ducem mult mai rău și mai bine în același timp deși suntem la sfertul oamenilor de atunci și am fi putut să o ducem mult mai bine dacă nu am fi votat oameni la sfertul lui Rațiu sau Coposu.

În esență, e atât meritul cât și vina noastră pentru ce suntem azi.

Postarea e făcută pentru tinerii din comuna Smârdan, să audă și să știe din gura mea cum a fost comunismul.

La anul, dacă trece pacostea asta de boală, le voi face inclusiv un eveniment în care să dezbatem cu cifrele trecutului căci cine nu își cunoaște istoria va repeta greșelile ei.

Cu aceasta închid postările anuale de glorificare ale acelui regim odios, 16-25 decembrie e mereu o perioadă delicată pentru mine.

Vă las și 2 poze, să nu uităm cum stăteam la coadă pentru pâine pâine și cum o luam.” scrie primarul comunei Smârdan.

Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Schimbare radicală la turneul final. România s-a calificat miraculos, pentru prima dată în istorie
Turneul final al Billie Jean King Cup se va disputa sub formă de tablou eliminatoriu, la Sevilla, între 12 şi 20 noiembrie, a anunţat joi Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), care...
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
Flotila românească a dat drumul la ”motoare”. Performanță majoră în prima zi la Europene
România a calificat direct în finalele pentru medalii şase echipaje din cele 13 cu care participă la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged (Ungaria), în urma curselor de joi. La...
#Romania, #transformare, #Revolutia 1989 , #Romania