Talentul romanilor nu conteaza (Opinii)

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 16:25
18582 citiri
Talentul romanilor nu conteaza (Opinii)

Ajunsa la proportiile unui adevarat fenomen media, mostra de profesionalism in productia divertismentului de televiziune, emisiunea "Romanii au talent" a fost in cel din urma, indraznesc sa spun, un semiesec.

Audienta a fost fabuloasa, castigurile ProTV, probabil, pe masura, dar reteta de succes peste tot in lume a fost romanizata si transformata dintr-un vector de cautare si promovare a talentului real, intr-una sociala, de promovare a povestilor lacrimoase.

Victoria finala a lui Adrian Tutu este cel putin dezamagitoare, daca ne raportam la scopul si criteriile declarate ale intrecerii. Caci tanarul a primit 120 de mii de euro nu pentru ca era cel mai talentat concurent, ci pentru ca a avut cea mai trista poveste si pentru ca si-a transformat prestatiile in lansatoare de mesaje "politically correct".

Tanarul are, intr-adevar, un destin tulburator: orfan de la 5 ani, cand si-a pierdut ambii parinti, a stat o vreme cu bunica dupa care a luat viata pe cont propriu. A renuntat la scoala, a muncit in diferite locuri, inclusiv pe santier, si a continuat sa cante, deoarece crede ca muzica il apropie de parintii pierduti.

Mesajele cantecelor sale sunt foarte frumoase, de la "Iubiti-va parintii", la piesa profund patriotica si mobilizatoare interpretata in finala, cand ne-a indemnat sa fim mandri ca suntem romani, sa ramanem in tara si sa infruntam soarta.

Romanii au talent - Adrian Tutu a castigat premiul de 120.000 de euro

Toate acestea nu-l fac insa pe Adrian Tutu un talent coplesitor, asa cum au fost cativa dintre contracandidatii sai din finala, in frunte cu cei plasati pe locurile 2 si 3. Contratenorul Narcis Ianau, spre exemplu, este mai mult decat un talent. Este un autentic fenomen. Dar nefiind orfan, netraind pe strazi si nepromovand romanismul a ramas doar pe locul secund. A pierdut adica la intrecerea povestilor.

Mi se pare profund nedrept, cu atat mai mult cu cat in alte tari acest format de maxim succes promoveaza cu adevarat talentul. V-o amintiti poate pe gospodina casnica din Marea Britanie care a ajuns o mare vedeta internationala cu statuie in muzeul figurilor de ceara, nu pentru ca ar avea vreun destin sfasietor sau i-ar fi gadilat pe britanici la orgoliu, ci pentru ca are o voce fabuloasa.

Dar la noi toate emisiunile se ineaca pana la urma in siropul lacrimogen de tip "Surprize, surprize!", "Dansez pentru tine" sau "Iarta-ma!". Aceasta este tusa autohtona. Cat despre cea nationala, ma tem ca daca si spaniolii ar fi avut aceleasi criterii, Costel Busuioc ar fi tot pe santier.

Teoretic, Adrian Tutu a fost alegerea telespectatorilor. Se poate desi, personal, am unele dubii, cat timp nici in finala, nici in semifinale nu a fost explicat mecanismul de contabilizare a voturilor. De exemplu, cine a stat sa citeasca si sa contabilizeze in jumatate de ora miile de SMS-uri trimise la acelasi numar cu text diferit?

Poate tocmai de aceea nu a fost precizat numarul total de voturi exprimate si felul in care au fost distribuite pe fiecare candidat. Ce inseamna "cele mai multe voturi", in conditiile in care vorbim de o audienta de cateva milioane de oameni?

Dar si sa fi fost cu adevarat decizia publicului, ea a fost, mi se pare, bine manipulata de la mesajul transmis, la punerea in scena cu mare incarcatura tricolora, pana la momentul intrarii in concurs a alesului, adica ultimul.

Sigur, este dreptul organizatorilor sa dea premiul pe ce criterii doresc si cui doresc. Dar, daca ti-ai propus sa promovezi talentul, atunci asta ar trebui sa faci, caci, slava Domnului!, emisiuni de promovare a cazurilor sociale exista deja destule.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Romanii au talent finala, #Romanii au talent castigator, #Adrian Tutu , #Adrian Tutu