Romeo Stavarache n-a înțeles de ce a fost condamnat nici după executarea pedepsei. Ce nereguli a invocat fostul baron de Bacău în fața Înaltei Curți

Marti, 01 Martie 2022, ora 22:10
5494 citiri
Romeo Stavarache n-a înțeles de ce a fost condamnat nici după executarea pedepsei. Ce nereguli a invocat fostul baron de Bacău în fața Înaltei Curți
Romeo Stavarache a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru mită, din care a executat 1 an și 9 luni. FOTO: Facebook / Romeo Stavarache

Fostul edil al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a pierdut pentru a doua oară la Înalta Curte o contestație împotriva deciziei de condamnare la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Deși eliberat condiționat în vara anului 2019, lui Romeo Stavarache nu îi este clar de ce a fost trimis la pușcărie.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins lui Romeo Stavarache, ca inadmisibilă, o contestație în anulare pe 14 decembrie 2021. Două sunt motivele pentru care o instanță respinge o solicitare: ca inadmisibilă (atunci când nu există temei legal pentru a o formula) și ca nefondată (atunci când cel care a formulat-o nu are dreptate). Pe 21 decembrie 2021, Romeo Stavarache a făcut o a doua astfel de cerere, pe care istanța supremă i-a respins-o marți, 1 martie.

„Respinge, ca inadmisibilă în principiu, contestaţia în anulare declarată de contestatorul Stavarache Romeo împotriva deciziei penale nr. 1020 din data de 14 decembrie 2021, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr. 110/43/2021. Obligă contestatorul la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 01 martie 2022”, se arată în minuta ICCJ, publicată marți după-amiază.

Nereguli de procedură: Stavarache, trimis la puscărie fără parafă și semnătură

Romeo Stavarache (n.r. - primar al minicipiului Bacău între anii 2004 și 2016) susține, în esență, că instanța care l-a condamnat definitiv în data de 3 noiembrie 2017 l-ar fi trimis la pușcărie pentru o acuzație față de care acesta ar fi primit achitare. În plus, Romeo Stavarache reclamă mai multe încălcări ale regulilor de procedură penală privind punerea în executare a deciziei de condamnare: că nu i-a fost comunicată hotărârea semnată și ștampilată sau că decizia de condamnare nu a fost pronunțată în ședință publică de către președintele de complet.

Cum Înalta Curte i-a respins o contestație pe aceeași temă în decembrie 2021, Romeo Stavarache s-a gândit să își încerce norocul a doua oară.

„Vă rog să admiteți cererea. La acel termen (n.r. – din decembrie 2021) supriza a fost foarte mare pentru mine. Din start instanța a pus în discuție problema inadmisibilității. Am spus în sala de judecată că acea decizie de la Curtea de Apel Târgu Mureș nu există la dosar. Și atunci, judecătorul a spus că va analiza, că va judeca pe documente. Demersul meu juridic e legat de faptul că dacă ar fi existat acel document la dosar eu nu mă mai aflam aici”, a declarat Romeo Stavarache.

Un băcăuan cu „idei preconcepute”, judecător la Înalta Curte

Avocatul fostului edil a explicat că unul dintre judecătorii de la ICCJ care i-a respis cererea clientului său în decembrie 2021 ar fi fost „din Bacău” și că avea „idei preconcepute”.

„În 14 decembrie 2021 în complet a fost un magistrat din Bacău și arătăm că maniera în care s-a desfășurat procesul a fost una părtinitoare. A existat un caz de incompatibilitate. (…) Pe 14 decembrie a fost pusă în discuție admisibilitatea cererii și chiar procurorul a fost de acord că cererea e admisibilă. Apoi, instanța a invocate din neant o decizie a Curții de Apel Târgu Mureș. Nici Parchetul nu văzuse hotărârea, iar procurorul de ședință a fost surprins. Ceea ce s-a judecat la Târgu Mureș era o cerere referitoare la nelămuriri cu privire la executare. Acum este vorba de o contestație în anulare. Nu exista nici identitate de cauză, nici de obiect (n.r. – între cele două cereri)”, a declarat avocatul lui Romeo Stavarache.

Conform portalului instanțelor de judecată, Romeo Stavarache a depus 3 cereri având ca obiect „contestație la executare”. Pe două și le-a retras, iar o a treia a ajuns pe rolul Curții de Apel Cluj. Pe data de 3 noiembrie 2021, CA Cluj i-a respins ca nefondată cererea lui Romeo Stavarache.

Pe 1 august 2019, Tribunalul Vaslui a dispus eliberarea condiționată a lui Romeo Stavarache, menținând astfel decizia Judecătoriei Vaslui. Decizia a fost pronunțată la 1 an, 8 luni și 29 de zile de la data la care Romeo Stavarache a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, adică hotărârea pe care fostul edil o contestă în prezent.

Pe data de 3 noiembrie 2017, Curtea de Apel Târgu Mureș l-a condamnat pe Romeo Stavarache pentru una din cele 5 fapte de luare de mită reținute în sarcina acestuia, achitându-l pentru restul.

Romeo Stavarache, găsit vinovat pentru una din cele 5 mite

La 25 iulie 2014, Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată a primarului din Bacău, Romeo Stavarache, pentru cinci infracțiuni de luare de mită, care ar fi fost comise în perioada 2008-2011, suma totală imputată edilului ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În același dosar au fost judecați oamenii de afaceri Costel Cășuneanu, Liviu Goian, Liviu Cenușă, precum și fostul director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arăta că, în perioada 2008-2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul a doi dintre inculpați, ar fi pretins și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani. Astfel, susțineau procurorii, la începutul anului 2008 ar fi pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

„În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008-octombrie 2011, inculpatul Romeo Stavarache a primit suma totală de 810.670 lei. În luna ianuarie 2009, inculpatul a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive. În luna aprilie 2009, a pretins de la același om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008-septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, suma totală de 1.259.789,03 lei”, susțineau procurorii.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriu

În rechizitoriu se mai arăta că, în luna martie 2010, Stavarache i-ar fi solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate.

„În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei. În perioada martie — aprilie 2009, împreună cu inculpatul Apostol Constantin, i-a solicitat inculpatului Cășuneanu Costel suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24.04.2009. Toate sumele de bani au fost primite de către inculpatul Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de inculpații Liviu Goian, Liviu Vasile Cenușa și Constantin Apostol”, se mai sublinia în rechizitoriu.

Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
#Romeo Stavarache mita, #contestatie, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #luare de mita, #liberare conditionata , #mita