Surprize, surprize la USL Bacau: Candideaza Stavarache ca independent?

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 07:00
4185 citiri
Surprize, surprize la USL Bacau: Candideaza Stavarache ca independent?
Foto: Adevarul

Liderul PNL Bacau, primarul Romeo Stavarache, se incapataneaza si refuza orice colaborare cu partenerii de la PSD Bacau condusi de Viorel Hrebenciuc. Bacaul a ramas ultimul judet din tara in care filiala USL nu este, inca, infiintata, iar neintelegerile cronice dintre cei doi lideri de filiala s-ar putea solda cu excluderea lui Stavarache din PNL.

Ca si Iasiul, Bacaul este unul dintre judetele in care USL are serioase disfunctionalitati. Daca la Iasi, PC-ul forteaza candidatura lui Tudor Ciuhodaru la primaria municipiului in baza sondajelor de opinie care il dau drept favorit (spre nemultumirea pesedistilor), la Bacau problema e si mai grava si va necesita, probabil, o interventie ferma de la centru.

Romeo Stavarache a refuzat, inca de la inceput, sa colaboreze cu Viorel Hrebenciuc, cel impotriva caruia liberalii bacauani au luptat cu indarjire ani de zile pentru a-l inlatura de la putere.

Stavarache (PNL): N-o sa predau niciodata Bacaul mafiei lui Hrebenciuc

Pana la urma, sub amenintarile directe ale lui Crin Antonescu, protocolul USL a fost semnat si pentru judetul Bacau, dar la Bucuresti si de catre doi interpusi. Liderul PNL l-a avertizat public pe Romeo Stavarache ca risca sa fie exclus din partid daca nu se cuminteste si nu respecta indicatiile de la centru.

Antonescu i-a inchis gura lui Stavarache

Stavarache - Hrebenciuc, scor 1-0

Conform presei locale, se pare ca primarul Bacaului nu s-a lasat impresionat de amenintari, dimpotriva. Jurnalistii bacauani scriu ca Stavarache forteaza candidatura lui Ionel Palar (PNL) la Consiliul Judetean ca pretext politic, dorindu-si excluderea din USL, o candidatura independenta (pentru a-l evita pe Hrebenciuc) la Primaria Bacau, in 2012, incununata de succes si urmata de revenirea in PNL dupa alegeri.

Sondajele de opinie realizate de partide sunt incurajatoare, aratand ca bacauanii ar vota un independent, de aceea Stavarache si-ar fi ales drept strategie "martirizarea" sa in ochii electoratului, ca urmare a refuzului de a colabora cu social-democratii condusi de Hrebenciuc, mai comenteaza presa locala.

In realitate, sondajele de opinie il arata drept favorit pentru sefia CJ Bacau pe social-democratul Dragos Benea si, conform protocolului USL, acesta ar trebui sa stea linistit, convins fiind ca va fi sustinut de ambele partide din uniune la alegerile din 2012. Cu toate acestea, scrisorile publice lansate de liderul PNL Bacau in ultimele luni, denigratoare la adresa PSD si a lui Viorel Hrebenciuc, arata ca situatia nu e chiar limpede. De altfel, Stavarache a sustinut foarte clar ca Ionel Palar e singurul politician cu care poate colabora si ca nu va sprijini, nici in ruptul capului, o candidatura a pesedistului Benea la presedintia CJ Bacau.

PDL invita PNL la unificarea dreaptei la Bacau

Primarul Romeo Stavarache nu a putut fi contactat de Ziare.com pentru a confirma sau infirma zvonurile aparute in presa bacauana.

In schimb, liderul PDL Bacau, senatorul Gabriel Berca, a comentat situatia din USL-ul local, suspectand, de asemenea, ca fostul sau coleg de partid Romeo Stavarache mimeaza independenta si delimitarea de Viorel Hrebenciuc doar pentru a-i impresiona pe alegatori.

"In toate discutiile pe care le are in mod public aici, la Bacau, spune ca el nu va merge cu PSD pe o candidatura comuna. Daca este doar un joc ieftin incercand sa ii minta pe bacauani din nou, asta e problema lui. Personal, eu cred ca face declaratii doar ca sa afiseze un anumit soi de independenta in raport cu PSD si cu Viorel Hrebenciuc, desi au semnat protocolul USL, prin interpusi, e adevarat, dar l-au semnat. Parerea mea este ca vrea sa faca un joc dublu pentru a-si putea pastra electoratul, care este impotriva PSD aici in municipiul Bacau", a declarat Gabriel Berca pentru Ziare.com.

In acelasi timp, liderul democrat-liberalilor sustine ca cel mai natural ar fi ca liberalii sa se reapropie de PDL, pentru a construi o puternica forta de dreapta, asa cum sustin si ei ca isi doresc.

"Actualul primar a transmis un material in tot orasul in care spune ca in Bacau niciodata nu va sustine candidatura actualului presedinte al CJ, de la PSD. Textual, el a afirmat ca nu va face echipa cu PSD-ul si ca el va merge independent. Cam acesta era mesajul.

Eu am spus ca daca doreste sa faca o echipa de dreapta in Bacau si daca e corect cu bacauanii din oras care l-au votat si care de fiecare data au votat impotriva PSD-ului, are posibilitatea sa mearga catre o forta de dreapta. Din punctul meu de vedere, cred ca Bacaul trebuie sa functioneze pe o platforma de dreapta si dupa 2012.

Decizia e in mainile primarului Stavarache, pentru ca are tot felul de discutii pe la anumite niveluri in cadrul PD-L si bineinteles ca de fiecare data este canalizat catre mine. Daca este corect cu bacauanii, trebuie sa faca acest lucru", a declarat senatorul Gabriel Berca pentru Ziare.com.

Pana in septembrie, cand vor fi anuntate candidaturile si la USL si la PDL, mai e timp de negocieri. Gabriel Berca a si anuntat ca democrat-liberalii isi vor desemna pana pe 15 septembrie candidatii la primaria Bacau si la sefia CJ Bacau pe baza unor sondaje. Teoretic, conform protocolului USL, asa ar trebui sa procedeze si uniunea. Ramane de vazut daca tot sondajele vor desemna si candidatii USL la Bacau sau vom asista la surprize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Romeo Stavarache primar, #Stavarache Hrebenciuc, #Stavarache excludere USL, #Stavarache indepedent , #stiri Romeo Stavarache