Actionarii Romgaz dau lovitura la Londra. Ponta: E un moment istoric

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 20:25
2922 citiri
Actionarii Romgaz dau lovitura la Londra. Ponta: E un moment istoric

Cei care au cumparat actiuni in oferta publica Romgaz au avut posibilitatea sa marcheze marti castiguri de 13%-26% in prima zi de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestor titluri.

Pana la ora 15:00 au fost inregistrate la BVB 3.173 de tranzactii cu actiuni Romgaz, in valoare totala de 65,25 milioane lei (14,65 milioane euro), iar preturile au oscilat intre un minim de 34 de lei pe actiune si un maxim de 35,95 lei /actiune. Actiunile au deschis la 35,85 lei/actiune, iar ultimul pret din piata, la ora 15,00, era de 34,43 lei/actiune.

Tinand cont ca pretul de inchidere a ofertei a fost de 30 lei/actiune, iar pentru cei care au achizitionat in oferta cu discount de 5% a fost de 28,5 lei/actiune, castigurile obtinute la bursa marti s-au situat intre 13% si 26%.

Cea mai mare listare din istoria Bursei, succes sau esec - Putea sa aduca 600 milioane de euro la buget?

Tranzactionarea actiunilor producatorului de gaze de stat Romgaz a debutat, marti, pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti. Statul a listat la Bursa de Valori Bucuresti 15% din actiuni, astfel ca va ramane cu o cota de 70%, iar Fondul Proprietatea are 15% din titluri.

Prim-ministrul Victor Ponta a deschis marti sedinta Bursei din Londra, in prima zi de listare a societatii romanesti Romgaz, context in care a subliniat ca pentru Romania este un moment istoric, avand in vedere ca este prima data cand o companie de stat este listata in cadrul unei asemenea operatiuni internationale.

"Este un moment istoric pentru tara mea. Este prima data cand o companie romaneasca de stat este listata in cadrul unei asemenea proceduri internationale. Nu-mi ascund satisfactia pentru o IPO (oferta publica initiala - n.red.) de succes si as vrea sa felicit Romgaz si ceilalti actori implicati, Goldman, in aceasta operatiune complexa si dificila", a declarat premierul, dupa momentul deschiderii sedintei de tranzactionare a Bursei de la Londra, potrivit Biroului de presa al Guvernului.

Ponta: Dupa Romgaz, vor urma si alte companii romanesti

Victor Ponta a adaugat ca, dupa listarea Romgaz, vor urma si alte companii romanesti, anul viitor.

"Dupa aceasta poveste de succes trebuie sa privim inainte si vom reveni anul viitor la Londra cu Hidroelectrica, Electrica si alte companii publice romanesti. Si sper ca prin aceasta adresam un mesaj puternic si important companiilor internationale, acela ca Romania isi manifesta deschiderea catre lume si poate utiliza un potential pe care nu l-a folosit pana acum", a mai afirmat premierul.

Societatea Nationala de Gaze Naturale "Romgaz" S.A. (societate pe actiuni infiintata in conformitate cu legea romana) este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania, principalele sale segmente de activitate fiind explorare si productie de gaze naturale, furnizare de gaze naturale, inmagazinare subterana de gaze naturale si productie de energie electrica.

Romgaz, listata la Bursa mai devreme decat era programat

In 2012, Romgaz a produs 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale si, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), avea o cota de piata de 50,12% din vanzarile de gaze naturale din productia interna.

Productia medie zilnica a societatii era de aproximativ 15,8 milioane metri cubi pentru perioada de sase luni incheiata la data de 30 iunie 2013.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: AGERPRES