Franklin Templeton dezaproba donatia Romgaz catre bugetul de stat

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 22:28
1754 citiri
Franklin Templeton dezaproba donatia Romgaz catre bugetul de stat
Foto: Arhiva

Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, isi exprima "dezamagirea", prin intermediul unui comunicat transmis vineri, fata de transferul sumei de 400 de milioane de lei de la Romgaz catre bugetul statului roman si spera in anularea deciziei prin care a fost aprobata aceasta donatie.

Potrivit reprezentantilor Franklin Templeton, Fondul Proprietatea a fost informat despre acest transfer in timpul unei audieri in cadrul procesului initiat impotriva Romgaz.

"Fondul Proprietatea doreste sa ii asigure pe actionari ca vor fi folosite in continuare toate mijloacele legale pentru recuperarea sumei prin anularea deciziei AGA Romgaz din 30 noiembrie prin care se aproba donatia.

In plus, Fondul Proprietatea a convocat o adunare generala a actionarilor Romgaz care va avea loc pe 17 ianuarie, pentru a-i revoca pe membrii Consiliului de Administratie care au votat in favoarea donatiei si pentru a declansa actiuni in justitie impotriva acestora individual", se arata in comunicat.

In urma adunarii generale a actionarilor Romgaz din 30 noiembrie 2010, Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei cu 85% din actiuni, a votat in favoarea donatiei de 400 de milioane de lei catre bugetul statului roman. In calitate de actionar minoritar cu 15% din actiuni, Fondul Proprietatea a votat impotriva rezolutiei, expunand cu tarie consecintele negative ale unei astfel de decizii.

"Guvernul roman risca foarte mult in relatia cu investitorii straini urmand acest drum. Ne-am opus cu fermitate acestor masuri intrucat credem cu tarie ca vor avea consecinte negative, cauzand pierderea increderii investitorilor in disponibilitatea guvernului roman de a-si onora obligatiunile si datoriile, precum si obligatiile fata de actionarii si furnizorii companiilor detinute de stat", a declarat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,71 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.

Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investitiilor si unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010. Dupa numirea oficiala, Franklin Templeton a demarat plata dividendelor aferente profiturilor distribuibile din 2008 si 2009 catre toti actionarii inregistrati la data de 27 septembrie 2010.

Franklin Templeton si-a stabilit recent un birou in Bucuresti, cu o echipa de 24 de angajati, incluzand 6 specialisti locali in investitii sprijiniti de cei 40 de manageri de portofolii si analisti din cadrul echipei largite a Templeton Emerging Markets.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Romgaz donatie stat, #fondul proprietatea , #stiri Romgaz
Comentarii
Poza mareanvan
mareanvan
rank 1
Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei cu 85% din actiuni, a votat in favoarea donatiei de 400 de milioane de lei catre bugetul statului roman. In calitate de actionar minoritar cu 15% din actiuni, Fondul Proprietatea a votat impotriva
Poza Cititor ziare com
Cititor ziare com
rank 5