Incepe cea mai mare listare din istoria Bursei: De ce buget ai nevoie si cum poti participa

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:30
4471 citiri
Incepe cea mai mare listare din istoria Bursei: De ce buget ai nevoie si cum poti participa

Oferta pentru vanzarea pe Bursa a 15% din actiunile Romgaz, veritabila "bijuterie a coroanei" in sectorul energetic, demareaza marti, 22 octombrie, urmand sa se incheie pe 31 octombrie.

Statul pune la bataie 57.813.360 de actiuni Romgaz, pretul de vanzare fiind cuprins in intervalul 24 de lei - 32 de lei. Aceasta este considerata cea mai mare oferta de listare din istoria bursei de la Bucuresti.

Pentru a participa la oferta, investitorii mici trebuie sa dispuna de un buget de peste 3.000 de lei.

Oferta Romgaz aduce elemente noi de flexibilitate si ne duce cu un pas mai aproape de modelul bursier polonez, unde investitia la Bursa este un "sport national", spun specialistii.

Sanse bune de succes

"Din estimarile noastre, avand in vedere contextul local si cel global, oferta Romgaz are sanse bune de a se incheia cu succes. A fost de mare ajutor ragazul oferit de Congres in problema datoriei publice din SUA, care ameninta cu intreruperea respectarii obligatiilor suverane. Pretul stabilit pentru oferta publica initiala pare ca lasa 'bani pe masa' mai ales in apropierea nivelului minim, de 24 de lei/actiune.

Actionarii mici au posibilitatea de a cumpara cu discount, dar nu pot controla formarea pretului final, asumandu-si astfel un anume risc", a comentat Claudiu Cazacu, analist-sef al XTB Romania, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, listarea Romgaz aduce elemente noi de flexibilitate, aspecte pozitive, precum rebalansarea ofertei intre investitorii mari si cei mici, in functie de gradul de subscriere pentru fiecare dintre aceste doua transe, si posibilitatea stabilizarii pretului pe o perioada de 30 de zile.

Mai mult, structura ofertei actuale este "un pas inainte" catre modelul bursier polonez, desi ramane inca o distanta mare de parcurs.

"Oferta ar putea, in cazul in care va fi de succes nu doar prin listarea companiei, ci si prin oferirea de castiguri celor care au subscris initial, sa stimuleze apetitul romanilor pentru piata de capital. Conteaza insa foarte mult cat capital 'proaspat' este adus in aceasta oferta, bani din afara pietei secundare actuale (in afara ringului BVB).

Cei care au cumparat pentru investitie, nu doar in scop speculativ, vor capata deschidere catre mecanismul de functionare al bursei, fiind potentiali investitori in alte titluri de la BVB. Bariera de intrare de 3.200 de lei filtreaza insa o buna parte dintre participantii potentiali in oferta. Gradul de succes va tine si de numarul investitorilor noi adusi in piata", a mai spus Claudiu Cazacu.

Nuclearelectrica se listeaza pe bursa: Cum poti obtine o bucatica din "perla energiei"

Glosar de termeni:

  • investitori institutionali: companii de asigurari, fonduri de pensii, fonduri mutuale, banci etc.

  • investitori de retail: persoane fizice si juridice

  • subscriere: angajamentul luat de un investitor de a cumpara un numar de actiuni ale unei societati in cazul unei emisiuni de titluri

  • suprasubscriere: atunci cand numarul actiunilor subscrise este mai mare decat numarul actiunilor oferite spre subscriere.

Cine poate sa cumpere actiuni Romgaz si cum

Oferta este dedicata atat investitorilor institutionali, care pot cumpara pana la 85% din totalul de actiuni, cat si micilor investitori sau investitorii de retail, carora le este dedicata o cota de 15%, conform prospectului ofertei.

Pentru micii investitori pretul este fix, de 32 de lei. Fiecare investitor din aceasta categorie trebuie cumpere cel putin 100 de actiuni fiecare, ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba la dispozitie minimum 3.200 de lei.

De asemenea, micii investitori primesc un discount de 5% in prima saptamana si de 3% in a doua saptamana de listare. Reducerea se aplica la pretul final.

In schimb, investitorii institutionali (care achizitioneaza peste 10.000 de titluri) pot subscrie pentru orice suma din intervalul 24-32 de lei.

Investitorii pot participa la oferta apeland la orice casa de brokeraj autorizata, care va intermedia cumpararea de actiuni.

Investitorii institutionali vor apela la unul dintre membrii consortiului de intermediere, adica Goldman Sachs, Raiffeisen, Erste sau BCR. Goldman Sachs International si Erste Group Bank AG sunt coordonatorii globali comuni, iar BCR si SSIF Raiffeisen Capital & Investment sunt managerii locali ai ofertei publice Romgaz.

Romgaz pe bursa londoneza

In cazul listarii Romgaz, pentru prima data, investitorii straini vor avea acces direct la oferta unei companii romanesti, prin intermediul bursei din Londra.

Cum se stabileste pretul final?

Pretul final de oferta se va stabili in functie de pretul subscris de investitorii institutionali, deci va fi orice valoare din intervalul 24-32 lei. Daca acest pret va fi mai mic de 32 de lei, investitorilor mici li se va returna diferenta dintre suma de 32 lei, platita de acestia, si pretul final.

Pentru ca oferta sa aiba succes, aceasta trebuie sa fie subscrisa in proportie de cel putin 70%. Daca nu este atins acest prag, investitorii isi primesc banii inapoi.

In schimb, daca oferta este suprasubscrisa, investitorii de retail vor primi mai putine actiuni decat au cerut (de exemplu, daca procentul de suprasubscriere este de 100%, un investitor care a subscris 100 de actiuni va primi doar 50 de actiuni), iar restul de bani le va fi returnat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#cumparare actiuni Romagaz, #listare Romgaz, #persoane fizice Romgaz, #privatizare Romgaz , #stiri Romgaz