Ziare.com

Cel mai mare furt comis vreodata de un roman tocmai s-a musamalizat. Tara a pierdut peste 1 miliard de dolari

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 15 Decembrie 2019, ora 07:00

   

Cel mai mare furt comis vreodata de un roman tocmai s-a musamalizat. Tara a pierdut peste 1 miliard de dolari
Petrisor Peiu
Acum 19 ani, 23 de milioane de romani, unii dintre cei mai saraci europeni, au fost obligati de stat sa stranga o cheta de 600 de milioane de dolari (azi ar valora mult peste 1 miliard de dolari), pentru a-i da un imprumut celui mai bogat cetatean al tarii, Dinu Patriciu.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Acesta a luat imprumutul si, cu banii aia, a produs 3 miliarde de dolari, pe care i-a tocat cu o chinezoaica pe la Londra. De imprumutul de la noi a uitat, i l-a pasat celui mai longeviv dictator post-sovietic, care nici macar nu l-a luat in serios. Adica, banii nostri au ajuns sa-l faca miliardar pe Patriciu si sa ii imbogateasca pe urmasii cu ochi oblici ai unui sultan de departe. Sper ca macar miliardarul roman sa fie inca in viata, ascuns printr-un paradis tropical, unde sa rontaie fericit agoniseala concetatenilor sai saraci si dispretuiti...

In aceasta tragedie exista si o parte comica: marti, 10 decembrie 2019, un procuror inamovibil, pe care nici macar nu stim cum il cheama, ne-a anuntat senin ca el, in numele nostru, al tuturor, decide sa renunte la cei 600 de milioane de dolari, care ar fi, de fapt, vreun miliard de dolari, in banii de azi. Un om care ridica lunar un salariu urias si va primi o pensie speciala de cateva mii de euro, de la o varsta la care noi, ceilalti fraieri, muncim pe ogoare si in fabrici, decide, in numele nostru, ca nu e nimic suspect in cel mai important dosar anchetat astazi de vreun parchet din Romania.

Filmul celui mai mare furt comis de o persoana in istoria tarii este banal de simplu: in anul 2000, persoana Dinu Patriciu cumpara de la stat, cu doar 50 milioane de dolari, o rafinarie care valora 2,5 miliarde de dolari. Dupa vreo 3 ani, guvernul isi aduce aminte ca mai era la mijloc o datorie de doar 600 milioane de dolari si, pentru a nu-l supara prea tare pe investitorul-deputat, ii transforma datoria in imprumut din partea statului, pe o perioada de 20 de ani si la o dobanda la care statul roman nu s-a imprumutat niciodata, nici macar astazi. Peste 4 ani, un guvern condus de cel mai bun prieten al investitorului Dinu Costache Patriciu il lasa pe acesta sa plece acasa cu cei 3 miliarde de dolari pe care i-a luat din vanzarea rafinariei catre o companie a sultanului caspic Nazarbaev, uitand sa ii ceara datoria pentru visteria statului. La scadenta, kazahii lui Nazarbaev ne mai platesc doar o mica parte din imprumut, iar de restul ne fac actionari minoritari, tocmai buni sa aplaudam deciziile lor din companie.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Rafinaria Petromidia, cu o capacitate de rafinare de peste 100.000-110.000 de barili/zi, este cea mai mare rafinarie din tara si se situeaza pe locurile 7-8-9 in regiunea Europei Centrale si de Est, impreuna cu rafinaria croata de la Rijeka si cea slovaca de la Bratislava, depasita de doua rafinarii poloneze (Plock si Gdansk, fiecare de peste 200.000 de barili/zi), de Neftochim Burgas (tot peste 200.000 barili/zi), de Schwechat (OMV, Austria, 175.000 barili/zi), de cea a MOL din Ungaria (peste 160.000 barili/zi) si de cea ceheasca de la Litvinov (120.000 barili/zi). O rafinarie presupunea, in anul 2000, o investitie de cel putin 25.000 dolari/baril procesat. Adica, rafinaria Petromidia ar fi costat, daca ar fi fost atunci construita, cel putin 2,5 miliarde de dolari SUA, exceptand terenul pe care se afla (peste 480 hectare, din care 37 de hectare smulse din mare).

Pozitionata strategic, la Marea Neagra, avand alaturi portul Midia si conductele de aprovizionare de la Oil Terminal, Petromidia a devenit o tinta majora pentru diferiti rechini internationali sau nationali. Primul escroc de calibru care vaneaza averea de 2 miliarde si jumatate de dolari este chiar celebrul Mark Rich, care se grabeste, inca din 1990, sa se inscrie pe lista celor care primesc (in mod ilegal, evident) avantaje inventate in competitia pentru preluarea rafinariei. Astfel, in decembrie 1990, Mark Rich inlesneste un credit de 50 de milioane de dolari catre Petromidia, pentru care primeste nici mai mult nici mai putin decat preemtiunea pentru cumpararea a 40% din actiunile firmei constantene. Ei, poate va intrebati cine era acest Mark Rich, asa de bine primit de guvernul Petre Roman? Nimeni altul decat, la acea vreme, subiectul celui mai mare dosar de evaziune fiscala din istoria SUA, Rich era inculpat din 1983 de catre procurorul federal Rudy Giuliani (legendarul primar al New York-ului) pentru 65 de infractiuni fiscale, pentru care se cerea inchisoare pe 300 de ani! Rich a trait din 1983 pana in 2001 ca unul dintre cei mai cautati (de catre FBI) 10 fugari americani si si-a cumparat gratierea in ultima ora de mandat al lui Bill Clinton, pe 20 ianurie 2001. (sursa: AICI).

Rich si-a platit gratierea cu 1 milion de dolari donati Partidului Democrat, 450.000 dolari donati Bibliotecii Clinton si 100.000 dolari donati campaniei senatoriale a lui Hillary Clinton (sursa: AICI). Frica de consecinte din partea americanilor a oprit guvernul Vacaroiu sa mearga pana la capat cu planul lui Rich pentru Petromidia. Nu-i nimic, n-a fost sa fie cu Mark Rich, poate se va putea cu altii. Si asa au aparut, in 1996, noii pretendenti, botezati nici mai mult nici mai putin decat Petromidia US, adica un parteneriat strategic avant la lettre intre primul capitalist al Romaniei, deputatul (pe atunci) Dinu Patriciu si americanul Douglas Combs, acesta din urma suspect in multe cazuri de coruptie si dedat la multe rele in comertul cu produse romanesti. Normal ca Patriciu se infratise cu americanul Combs nu din dragoste, ci pentru ca isi dorea Petromidia, dar fara licitatie si pe bani putini. Si ce scuza mai buna ar fi avut, daca nu binecuvantarea unui american adevarat, fost adjunct al secretarului marinei americane! Numai ca pana si odiosul FPS s-a speriat de ce vroia sa comita Patriciu si l-a refuzat. In urma alegerilor din 1996, la putere vine Conventia Democrata, iar presedinte devine Emil Constantinescu, un apropiat al lui Dinu Patriciu.

Intre timp, rafinaria Petromidia incepea sa gafaie sub povara unor conduceri aservite companiilor de trading si unor lideri sindicali aflati in slujba negustorilor de petrol. Sute de milioane de dolari ajunsesera datoriile catre bugete si catre banci.

FPS-ul sub conducerea lui Sorin Dimitriu scoate rafinaria la privatizare si licitatia este castigata de catre firma turceasca Akmaya in noiembrie 1998. Numai ca turcii ofereau un pret prea mare: 10 dolari/actiune, adica 238 de milioane de dolari pentru actiuni (mai putin de 10% din valoare, totusi!), isi asumau investitii de alte 235 de milioane si plata datoriei calculate atunci la peste 317 milioane de dolari. Ceva era in neregula, totusi.

Noroc ca nefericitul de Dimitriu este schimbat chiar atunci cu omul de incredere al lui Constantinescu, Radu Sarbu. Acesta patroneaza o operatiune fabuloasa prin care turcii sunt trimisi la plimbare, licitatia se anuleaza si Petromidia redevine libera pentru cel care trebuia s-o primeasca, capitalistul Dinu Costache Patriciu. Nu pot sa uit cum, prin ianuarie 1999, la o sedinta a guvernului Radu Vasile, a fost un hohot generalizat de ras la povestea ca turcii trimisesera ultima oferta cu un "0" mai putin, desi mai apoi se dovedise ca secretara care primise faxul stersese cu manutele ei, din greseala, nu?, tonerul corespunzator acelui "0". Ingenios, nu?

Cert e ca se creeaza legenda si isteria: Petromidia e in faliment, guvernul o va lichida pe altarul reformei, angajatii vor deveni someri si Constanta va saraci. Ei, in toata aceasta isterie nationala, se pare ca un singur om a ramas lucid: ati ghicit, Dinu Patriciu! Acesta, care primise intre timp de la FPS rafinaria Vega, vine calare pe calul alb numit Rompetrol si participa singur la o licitatie mai "atent" organizata de catre Radu Sarbu in anul 2000. Si se petrece, in sfarsit, minunea de toti asteptata: Rompetrolul lui Patriciu capata cu acte in regula 70% din rafinarie, la un pret de doar 2 dolari/actiune (adica 50 de milioane de dolari). Asa mai merge, nene: cum naiba sa incasezi 10 dolari/actiune cand poti sa primesti doar 2 dolari/actiune? Curat capitalism. Normal, intaiul patron al natiunii promite, pe cuvant de onoare, ca va plati si datoriile de 340 milioane de dolari si va mai investi alte 225 milioane de dolari! (Sursa: AICI).

Numai ca nu ne-a mai spus si cand va plati datoriile alea. Dar Romania astepta sa primeasca datoriile inapoi si ar fi asteptat mult si bine daca, prin 2003, apropiata intrare in UE nu ar fi transformat in ajutor de stat ilegal faptul ca statul se facea ca asteapta ca Rompetrol sa isi plateasca datoriile. Nu-i bai, ingeniosii ministri Mihai Tanasescu (de la Finante) si Dan Ioan Popescu (celebrul DIP de la Industrii) pun bazele unui blat care se va dovedi trainic, nasind celebra Ordonanta de urgenta nr. 118/2003, prin care datoriile Petromidiei, ajunse acum la peste 600 milioane de dolari, se transforma intr-un imprumut pe care generosul guvern roman il acorda lui Patriciu pe termen de 20 de ani, cu dobanda EURIBOR +1,5%. Sa traducem: datoriile unei firme se transforma in credit pe care statul l-ar fi dat acelei firme, pe o perioada de 20 de ani si la o dobanda incredibila pentru acea perioada (statul nostru nu putea atunci sa se imprumute de nicaieri la o scadenta de 20 de ani, nici macar acum nu poate!!!, darmite cu dobanda aia, de EURIBOR+1,5%). (Sursa: AICI).

De fericire ca i-a "facut" pe fraierii de la PSD, Patriciu demisioneaza din Parlament si se dedica afacerilor, in timpul liber mai chibitand ceva politica si cu amicul sau Calin Constantin Anton Tariceanu.

Ei, si cum facea Dinu cel harnic milioane pentru a hrani mitul antreprenorul roman, ce credeti ca gaseste el in ghetute la final de 2004, ca un mic cadou de Craciun? Ia, acolo, un mizilic: un nou guvern cu amicul sau Tariceanu prim ministru. Asa, de ochii lumii, prin 2005, Parlamentul modifica Ordonanta 118/2003 si reduce durata creditului la 7 ani, in loc de 20. Nici nu mai conta, jocurile erau deja facute: in august 2007, Patriciu vinde 75% din Rompetrol (iar in 2009, restul de 25%) contra sumei de 2,7 miliarde de euro! Pai da, cam atat valora rafinaria. Romanii bucurosi credeau ca, in sfarsit, statul isi va primi cei 660 de milioane de dolari (cam atat ajunsese datoria, cu dobanzi cu tot) si ii va cheltui pe constructia de autostrazi, scoli sau spitale. Sau, ma rog, ii va cheltui pe pomeni electorale catre baronii locali, depinde de gusturi. Ei, na! Doar nu credeati ca prietenul Tariceanu i-ar fi facut una ca asta lui Dinu Costache Patriciu? Doamne fereste! Cum sa aiba Tariceanu grija la interesele statului? Pai ce primeaza: prietenia sau prostia asta abstracta de stat? Pai nu vrea el stat minimal? Cum adica sa isi ia statul datoria inapoi, ce e vreo banca neagra la suflet? S-o fi sfatuit cu Daniel Zamfir, cine stie?

Hai ca ati ghicit: guvernul Tariceanu (cu Varujan Vosganian, stapan absolut al finantelor si economiei) a intors privirea in alta parte si s-a facut ca nu vede banetul din curtea prietenului sau de table si nici nu l-a intrebat cum ramane cu datoria. Doar intre gentlemani nu se face sa vorbesti de bani, nu? Asa ca Patriciu a luat purcoiul de bani si i-a pierdut cu chinezoaica lui in afacerea mic.ro, unde a mai falimentat inca vreo cateva sute de producatori romani...

Rafinaria a ajuns tocmai la statul kazah, adica la firma de stat KazMunaiGaz, unde a continuat sa produca multi bani. Pana cand a venit anul 2010, se implinisera cei 7 ani adica de credit ieftin de la stat si trebuia sa fie rascumparate obligatiunile. Ei, ca un facut, abia acum au vazut si functionarii statului si ministrii si parlamentarii cu pensii speciale ce grozavii erau scrise in Ordonanta 118/2003. Pe la articolul 3 alin 3) scria asa: "Obligatiunile vor fi nominative, dematerializate, transferabile, cu o valoare nominala de 25 euro", iar art 7 modificat in Parlament zice ca: "Obligatiunile nerascumparate in conditiile art. 5 sunt convertibile la data scadentei, la optiunea emitentului, in actiuni ordinare avand un rang pari passu cu actiunile ordinare existente la data emisiunii. Valoarea nominala, exprimata in lei, a unei actiuni sau a totalului valorilor nominale, exprimate in lei, a numarului de actiuni rezultate din modificarea ulterioara, in sensul diminuarii sau majorarii valorii nominale, exprimata in lei, a unei actiuni la data emisiunii va fi egala cu valoarea nominala a unei actiuni de la data emisiunii, exprimata in lei, inmultita cu raportul dintre cursul de schimb euro/leu comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru data scadentei si cursul de schimb euro/leu comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru data emisiuni"i. ( sursa: AICI).

Sa traducem: statul nu emisese doar o obligatiune de 600 de milioane de dolari, ci mai multe obligatiuni mici-mici-mici, fiecare in valoare de doar 25 euro iar, la scadenta, stapanul Petromidiei putea sa rascumpere doar cate obligatiuni vroia muschiul lui, iar de restul putea sa-i dea statului actiuni... Hai, mai, sa fim seriosi: e ca si cum iei un credit pentru o casa, iar la scadenta alegi sa platesti doar jumatate si de restul ii dai bancii actiuni la casa ta, evident tu ramanand cu majoritatea actiunilor, ca sa faci ce vrei si sa ii dai bancii cu tifla! Profitand de textul prietenos al legii, kazahii cu ochii oblici i-au platit statului cateva obligatiuni, in bataie de joc, iar de restul i-au dat actiuni, astfel incat azi Romania detine 44.6959% din Petromidia. Oricum ei au majoritatea, peste 48%, si decid ce vor ei:


Sursa: AICI


De aici incolo, restul e can-can. Victor Ponta incearca in 2013, printr-un memorandum cu kazahii, sa ii puna pe acestia sa mai rascumpere obligatiuni de vreo 200 de milioane de dolari, iar de restul datoriei sa investeasca in benzinarii; presedintele Traian Basescu se opune acestei legi si o blocheaza, generand, astfel, o mare disputa intre el si Ponta.

Evident ca e cam greu de acceptat si varianta Ponta: cum adica in contul datoriei sa faca kazahii investitii in dezvoltarea propriei afaceri? Adica daca nu platesti datoria intreaga catre banca, poti sa iti mai construiesti o camera in plus? Numai ca Ponta lucra pe o situatie pe care nu el o creease si care parea fara solutie. De atunci, lucrurile nu au mai avansat deloc, decat in intentia guvernelor Dragnea de a aplica memorandumul Ponta imbunatatit. Problema e ca Ponta si Basescu se cearta pe ceva ce nu ei au creat, iar marele vinovat, Tariceanu, ramane sa ne zambeasca photosopat din afisele electorale.

Faptul ca statul roman a acceptat o pozitie nefireasca in favoarea lui Dinu Patriciu i-a impins pe procurori sa constituie dosarul "Rompetrol 2" si sa instituie sechestru pe active ale Rompetrol in valoare de 660 milioane de dolari. Mai aveam o speranta. Asta pana marti, 10 decembrie 2019, cand un procuror oarecare, fara nume si chip, ne-a anuntat solemn ca ridica sechestrul si ca arunca dosarul in magazia din spate, in asteptarea unei binemeritate pensii speciale incasate, probabil, de la venerabila varsta de 45 de ani. Interesant este ca niciunui procuror nu i s-a parut ciudat ca guvernul Tariceanu nu a cerut datoria catre stat in anul 2007, cu ocazia vanzarii Petromidiei catre kazahi.

Mai tineti minte poezia lui Cosbuc "Noi vrem pamant"?

"N-avem puteri si chip de-acum
Sa mai traim cersind mereu,
Ca prea ne schingiuiesc cum vreau
Stapani luati din drum!
Sa nu dea Dumnezeu cel sfant,
Sa vrem noi sange, nu pamant!
Cand nu vom mai putea rabda,
Cand foamea ne va rascula,
Hristosi sa fiti, nu veti scapa
Nici in mormant!
"

A, au scos-o din manual! Nici nu ma mir...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 230292 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
52 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu sincer ma mir

...ca a mai ramas cate ceva !
Si ce a ramas a fost cu un motiv: sa finanteze Consilii de Administratie,campanii electorale sau pur si simplu din prostie, nu oricine este capabil sa fure intr-o tzara saraca.
Tiriac nu a avut probleme de constiinta dar a stiut sa angajeze avocati, acum cred ca si-a facut prea multe ganduri, scapa oricum dar trebuia sa dea din bani.
Mafia e mare, se apara unii pe altii evident, numai un amarat de profesor universitar ca Dl. Peiu isi mai permita sa spuna cate ceva

P.S. Sper ca se intelege ironia, am ce mai mare respect pentru Dl. Peiu.

 

Ce folos sa-l citati pe Cosbuc, domnule Peiu, daca nu mai sunt

"flamanzi" in tara? Sunt toti plecati la "capsuni". Doar din cand in cand, mai venim sa respiram aerul curat din Piata Victoriei. Salutari de la #REZIST...

Cand ma gandesc ca l-am cunoscut bine pe Patriciu si pe prima lui sotie, si ea colega cu noi. Nu era vreun mare talent, dar stia sa se descurce. Din tot anul nostru universitar, nu au mai ramas in tara decat vreo 5 sau 10, printre care si Dinu. Intr-un fel, chinezoica care l-a imbobinat la Londra a fost mana lui Dumnezeu si razbunarea divina.

 

Se mai indoieste cineva ca Romania a fost si este tinta

unor actiuni concertate pentru distrugerea ei economica, demografica, culturala, istorica, practic pentru disparitia ei, actiuni sprijinite din interior de iude lacome de arginti?

 

Si pentru ca toate trebuiau sa poarte un nume...

... Numele lor e DNA.
DNA la Petromidia, la EADS, la Microsoft (unde Florika si Pescariu au ramas cu banii), la flota, la fregate, la Ericsson, la Daimler...

Scurta biografie Dinu Patriciu alias Dinu Paturic

Scurta biografie Dinu Patriciu -Dan Costache Patriciu -alias Dinu Paturica

In anul 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL. In legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timiș pe listele PNL. A făcut parte din Comisia pentru administrație centrală și locală.

Patriciu a lucrat cu guvernul si parlamentul

Interesant că presa se pricepe la frămantările din USR, dar nu poate detalia cum a ajuns statul roman la uriasa datorie achitată recent fată de fratii Micula.

facem pariu

ca si aurul din apuseni si gazele din marea neagra vor fi ushchite de shtrulii din america si sub guvern liberal, nu comunisto-pesedist?...

De ce sa fac pariu? Sa cistigi. Incalzirea usoara

a fost facuta, doar 400 milioane. Urmeaza Rosia Montana, abia astept. Rosia Montana nu Ciuma Rosie, luptam si 4 miliarde dam. De flota nici nu mai amintim.

Interesant articol

Problema e ca nu are nimic de a face cu legile Romaniei si mai ales cele internationale.
Pe de alta parte am auzit si opinii care spun ca daca nu o vindea , statul ar fi ajuns sa obtina pe ea cam cat a obtinut pe ARO.
Daca adunam impozitele care s-au platit de Petromidia de atunci si se platesc in continuare cred ca depasesc cel putin de 10 ori miliardul visat de autorul articolului. Din pacate pentru combinatul de la Ramnicu Valcea nu s-a gasit nici un hot ca Patriciu asa ca e aproape terminat daca nu terminat de-a binelea. E usor de aruncat cu noroi mai greu e sa faci ceva care sa dureze si sa aduca beneficii si altora.

Germania are o datorie de 19 miliarde neplatita!

Au cumparat din Romania anilor 1940 grane, petrol si alte produse de cca 1 miliard de marci, la vremea respectiva, pe care au uitat sa le plateasca!
Asta e furtul mileniului din Romania!

Asa spun cei care nu stiu istoria

Articolul 28, paragraful 4 din "Tratatul de Pace din 10 februarie 1947 intre Romania si Puterile Aliate si Asociate", publicat in "Monitorul Oficial" nr. 199 din 30 august 1947.

Daca ati fi citit ceva istorie ar fi trebuit sa stiti ca prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris din 10 februarie 1947 intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, art.28 , paragraful 4 , Romania a renuntat la recuperarea celor 1,3 mld marci care reprezenta datoria financiara a Germaniei( export de petrol si grane in special) catre noi pt.ca politicienii de atunci in frunte cu Tatarăscu au dorit mai mult anularea Dictatului de la Viena din 30 august 1940 – prin care nord-vestul Transilvaniei a fost oferit Ungariei de reprezentantii Germaniei si Italiei. In concluzie Romania a "platit" in 1947 1,3 miliarde de marci ( convertite acum in 1,8 miliarde euro) pentru recuperarea Ardealului de la Ungaria. Ce treaba are Iohannis cu asta ?

Brandul de tara: Prostia si excrocheria

De sus pina jos numai limbrici.

 

"De sus pina jos numai limbrici" PE CARE TOTI I-AM VOTAT!!!!!!

Liberalii l-au pus secretar de stat la finante pe burduja-bancorex! Fiul lui burduja care a falimentat bancorexul! Familia burduja este in primele 5 cele mai bogate (prin frauda!) familii din Romania!

Cred ca ai dreptate

Am tolerat atatea escrocherii si semenea jaf in acesti 30 de ani, impostura si minciuni stravezii in cei 70 de ani, stam ca oile tampe si lasam lupii sa ne decimeze... Asta nu se poate intampla decat unui neam alcatuit preponderent din prosti, lasi si lichele.
Domnul Peiu incheie cu o poezie. Iluzii... daca speram in explozia revoltei. Trebuie facut ceva concret, acum cat inca nu am uitat agitati de alta talharie, iar procurorul complice sau las sa aiba ultimul cuvant.
Dar unde e pastorul, unde sunt cainii? Oile macar asta au...

De sus si pana jos

Te autoincluzi si ma incluzi si pe mine, chiar si pe altii. Pe toti. Partea proasta, de neinteles, ca cel putin o parte din cei responsabili de aceasta megaescrocherie sunt inca in viata si se bucura de stima si ... voturile noastre: tariceanu, nastase, vosganian, ponta si care or mai fi ei. Iar judecatorii no name se bucura de privilegiienorme si fara nici o responsabilitate (doar o pensie nesimtita si nemeritata)

INCOMPETENTA + HOTIE

Sunt cele doua "calitati" pe care le aveau directorii comunisti, iar obiceiurile s-au transmis via politrucilor pana in zilele noastre. Am observat ca managerii romani sunt mult mai duri cu angajatii decat cei straini - sa fie vorba de vechile obiceiuri ?

 

partea buna este ca a ramas functionala

ca are profit si plateste taxe si impozite la stat . Putea sa fie preluata de un rechin imobiliar , sa o vanda la fier vechi si sa se termine povestea , ca atatea combinate metalurgice din tara . Sa nu uitam declaratia profesorului universitar Petre Roman , care , in calitate de premier spunea ca industria e un morman de fier vechi . Putini stiu ca Ceausescu construise toate aceste fabrici si uzine cu tehnologie occidentala de ultima ora la vremea respectiva ( de regula germana si franceza ) , de unde a venit si datoria tarii . De la sovietici cumpara doar armament .

600 milioane de dolari

Au fost FURATI si de escrocul fost puscarias fost securist ceausist,Dan Voiculescu,patronul Antenei1,Antenei3,
Jurnalul National,GSP,Radio Zu,etc...
In 1990 a "transferat" conturile elvetiene ale securitatii ceausiste (Crescent) direct in conturile firmei lui proprii INTACT!!!...in "numele" statului roman!
Nu cumva EL este primul ESCROC al Romaniei si nu Dinu Patriciu,sau macar la egalitate!?!
Haide,d-le Peiu,va rog,scrieti si de acest mare escroc,chiar avem nevoie sa stim adevarul!!!
STIMĂ!

 

sa nu-l uitam nici pe Basescu

care a distrus flota Romaniei cu prejudiciu de peste 700 de milioane USD si care , dupa ce le-a dat pensii speciale la magistrati , a fost achitat , pe motiv ca nu exista nici un prejudiciu .

gogu

matale tot minciuni invarti

Las-o moarta....cu flota, te rog

Flota era proprietatea FPS iar Basescu nu a lucrat acolo. A si fost achitat de o justitie care era atunci favorabila PSD-lui. La inceputul anilor 90 o treime din flota ruginea prin porturile dobrogene. Cat despre nivelul tehnologic al vapoarelor noastre pot sa afirm ca era rudimentar; este si motivul pentru care Independenta s-a scufundat; nu avea radar anticoliziune.

Basescu s-a cerut judecat, prin auto-ridicarea ...

...imunitatii, a avut proces si s-a ajuns la Vacaroiu. Acolo s-a intrerupt. Evident verdictul a fost "nevinovat", ca doar nu era sa intre Vacaroiu la inchisoare.

Si unde ai mai vazut ca un ministru sa vanda proprietati de miliarde? Astea s-au vandut prin OUG date de prim-ministri sau prin lege in parlament, cu semnnatura presedintelui de atunci. Astia au instrainat ce a avut tara mai de pret. Ii putem mentiona, spre aducere aminte: Petre Roman, Nicolae Vacaroiu, Adrian Nastase, CP Tariceanu.

Tara jefuita!!!

Dupa revolutie toti porcii sau repezit la distrugerea Romaniei, pentru citiva dolari in plus.
Nu dau decit numele fratilor Micula si a lui Patriciu pe linga alti multi ordinari carora nu le pasa de Romania.

Nu te preocupa

In Fortele Patriotice de atunci, au fost luptatori care au aparat tara.Au fost si calugari si stareti care au protejat anticomunistii. Exemplu Rohia!

@Luca Doru:

- De acord, Basescu nu lucra acolo. Dar era pe-acolo. Si el nu e spectator, e jucator.
- Justitia pesedista?? Ghici cu tine ea de obicei?

Marile spirite se intilnesc !

Si marile pesonalitati politice ale Romaniei conlucreaza.

 

De la clasici citire: Azi , Grigore Alexandrescu

TOPORUL SI PADUREA

Minuni in vremea noastra nu vaz a se mai face,
Dar ca vorbea odata lemne si dobitoace
Nu ramane-ndoiala; pentru ca de n-ar fi,
Nici nu s-ar povesti.

Si caii lui Ahil, care proorocea,
Negresit ca au fost, de vreme ce-l tragea.
Intamplarea ce stiu si voi s-o povestesc
Mi-a spus-o un batran pe care il cinstesc
Si care imi zicea
Ca si el o stia
De la stramosii lui,
Care stramosi ai lui ziceau si ei c-o stiu
De la un alt stramos, ce nu mai este viu
Si pe-ai carui stramosi, zau, nu pot sa vi-i spui.

Intr-o padure veche, in ce loc nu ne pasa,
Un taran se dusese sa-si ia lemne de casa.
Trebuie sa stiti, insa, si pot sa dau dovada,
Ca pe vremea aceea toporul n-avea coada.

Astfel se incep toate: vremea desavarsaste
Orice inventa omul si orice duhul naste.
Asa taranul nostru numai cu fieru-n mana
Incepu sa sluteasca padurea cea batrana.

Tufani, palteni, ghindarii se ingrozira foarte:
“Trista veste, prieteni, sa ne gatim de moarte,
Incepura sa zica, toporul e aproape!
In fundul unei sobe taranu-o sa ne-ngroape!"

- “E vreunul de-ai nostri cu ei sa le ajute?"
Zise un stejar mare, ce avea ani trei sute
Si care era singur ceva mai la o parte.
“Nu." - “Asa fiti in pace: asta data-avem parte;
Toporul si taranul alt n-o sa izbuteasca,
Decat sa osteneasca."

Stejaru-avu dreptate:
Dupa multa silinta, cercari indelungate,
Dand in dreapta si-n stanga, cu putina sporire,
T;aranul se intoarse fara de izbutire.

Dar cand avu toporul o coada de lemn tare,
Puteti judeca singuri ce trista intamplare.
Istoria aceasta, de-o fi adevarata,
Imi pare ca arata
Ca in fiece tara
Cele mai multe rele nu vin de pe afara,
Nu le aduc strainii, ci ni le face toate
Un pamantean de-ai nostri, o ruda sau un frate.

 

A pierdut?

Si ce daca?

 

Cine este Dinu Patriciu?

Daca trecem in revista toata viata lui se poate spune ca a fost un om foarte educat,un inginer bine pregatit profesional, politician, om de afaceri de mare talent care a muncit foarte mult in viata lui. A fost nascut in Zodia Leului si tot in acea perioada a si murit . "Leii" sint convinsi ca lor li se cuvine totul. Tot Leu este si Roger Federer. Trebuie mentionat si punctat ca el a terminat Institutul de Arhitectura Bucuresti, a studiat si muncit mult. S-a nascut intr-o familie foarte bogata, nu inteleg de ce nu a facut Institutul de petrol si Gaze ??? "Tatăl său, Valeriu Patriciu (1903-1987), a fost inginer in mine, doctor in geologie, geofizică și mineralogie și a lucrat ca geolog-șef, incepand din anul 1935, in Societatea Astra Romană (societate romană cu capital anglo-olandez), o sucursală a trustului petrolier Royal Dutch Shell Co". Toti care au lucrat la Rompetrol au facut smecherii mai ales dupa 1990. Personal cred ca a fost membru al securitatii romane si al SRI-ului atit el cit si familia lui. In aceste conditii poti fi si un om de afaceri care are "green light" in orice faci.""Primul milion de dolari l-am obținut din proiectare de arhitectură și dezvoltare imobiliară. Fără legătură cu petrolul." "Ban la ban trage". Nu e deloc liric, așa e realitatea." Pe de alta parte numarul banilor i-a distrus ficatul murind de cancer.
Daca ii iei la "purificat" pe oamenii de afaceri ajungi la concluzia ca toti au acelasi caracter. Ce credeti ca se intimpla cu Mr TRUMP daca este investigat in afacerile sale dubioase!!!

 

Completare

Familia Patriciu se trage din comuna Smulti, din nordul judetului Galati. Strabunicul lui era invatator in acea comuna, un invatator de elita, o personalitate a tinutului respectiv, din soiul inelectualilor care au ridicat satele romanesti. Unul dintre baietii acestuia a plecat la Bucuresti si a lucrat, in Finante s a m d...
Dinu a fost un disident in PNL si, impreuna cu Horia Rusu (decedat) a infiintat PL '93, un partid care avea un program ambitios si inteligent si, daca, ar fi avut succes, putea emancipa Romania. Dar a esuat si a fuzionat prin absorbtie cu PNL.
Patriciu, nu a avut noroc in politica unde, daca isi canaliza energia, putea aduce servicii tarii,. Fiindca in politica a cam esuat, a intrat in afaceri oneroase, unde a reusit, spre paguba tarii.
Dl Peiu sugereaza ca se zvonea ca moartea a fost simulata. Nu exclud.

Cel, sau cele mai mati furturi comise in scurta

noastra istorie demo, sunt deja irelevante: toti au furat caci altfel nu eram pregatiti sa recunoastem valorile democratiei.
Dovada clara o prezinta autorul, fara voia lui desigur, cand il admiram in pozitia politica pe care a detinut-o si in care a fost tacut-tacut, ca sa nu perturbe democratia care venea. Ca cam asta inseamna democratia in linii mari,desigur.
Plus ideea dumitale ca Basescu a subminat democratia inca de la inceput, saraca tara bogata, prin simpla lui prezenta, si total neutra in fata democraturii prezumat legitime..
Din pacate am dreptate chiar daca nu ma incanta deloc acest aspect: ro generic este incompatibil cu democratia, civilizatia, deorece ii lipseste cultura, nimic condamnabil aici, dar nici nu constientizeaza asta.. saraca tara demo reprezentata de paturici cat cuprinde!
Il acuzi pe Basescu ca a fost prezent acolo, dar despre cei care au devalizat economia, si deja o canalizeaza pe un fagas sigur anti democratic, nici un cuvant, mucles total, ca cam ne depaseste, nu-i asa ?
De fapt ce poate insemna democratia mai mult decat aceeasi lege pentru toti ?
O lege banala pe care dl Peiu o cunostea f bine, caci a tacut atunci sa sa se destepte acum.. minune mareeeee. Oare de ce ?
Puncte puncte.

Excelent articolul

Exista o solutie. Sa apara Legea confiscarii averilor ilicite. Si inca una : Legea subminarii economiei nationale cu minim 25 de ani de puscarie, fara posibilitatea eliberarii inainte de termen. Si inca una : Nu se elibereaza nici un detinut, pana cand prejudiciul creat de el nu a fost achitat. Vedeti ? Simplu ! Aici trebuie sa votam pe cei care promit ca vor promova aceste legi. Daca aceste 3 legi vor exista, nu mai fura nimeni. Daca vre-un baron, potentat, etc vrea sa fure, il lichideaza chiar rudele lui. In ceea ce-i priveste pe cei care au comis faptele, inclusiv procurorul care a ridicat sechestrul, propun ca DNA sa vina sa ii ia. Stiu ei cum. Importanta este acum, stoparea jafului. Mai putin ma intereseaza pe mine, ca cetatean, ca acel procuror face 5 ani de puscarie pt ca a trecut pe rosu si nu pt ca a produs un prejudiciu imens Romaniei. Daca nu pot sa-l incrimineze pentru prejudiciul imens adus Romaniei, pt ca nu exista legislatie in acest sens, sa-l bage si pt ca a scuipat pe unul pe strada, daca aici exista legislatie. Eu personal, sunt de acord cu asta. Important este sa fie stopat jaful. Asta e raul major si asta e telul suprem in Romania. Sigur ca, in fapt e o nedreptate. Dar aceasta e insignifianta fata de nedreptatile suferite de poporul roman. Asa cum, Adrian Nastase a platit nu pt raul facut poporului sau, cum era drept sa fie, ci pt o chestie minora, dar, care, era clara si justificabila. Probabil ca, asta a fost si scopul : te facem sa platesti pt ceva minor, ca sa nu ajungi sa platesti pt ceva major, cum ar fi suferintele pe care le-ai provocat poporului tau, in inconstienta ta. In timp, TOTI vor plati la justa valoare. Ei si familiile lor. Poate ca, un partid de extrema dreapta in Romania, ar fi necesar acum. Nu condus de un dement ca Vadim ( Dumnezeu sa-l ierte ) ci de un consiliu de oameni deasupra oricaror suspiciuni. USR parea sa fie un astfel de partid. Din pacate a aparut acest Barna la conducerea lui, care a pus batista pe tambal si USR incepe sa piarda incredere si voturi. Un tip slab in realitate, egocentric, cu tendinte dictatoriale, manipulat si manipulator, ofiter acoperit probabil. Asa se vede din pozitia mea, de cetatean roman, care a votat cu USR pana acum. Cei mai mari dusmani ai romanilor, au fost si sunt romanii. Pacat...de sangele varsat.

 

@padrone

Nu am spus ca Basescu a subminat democratia.
Era o disputa intre gogovasi si Luca Doru. Primul, il acuza exagerat, aberant, iar al doilea il considera imaculat.
Adevarul e ca Basescu nu a vandut flota, dar nici nu s-a opus din rasputeri- si putea sa o faca.
Chiar daca tribunalul l-a achitat, o vina morala are, aceea ca nu s-a opus din rasputeri - cum ii este frlul.
Noi toti (aproape toti) am asistat pasivi la cum a fost jefuita Romania. Dar, cel putin eu, suntem din turma. Cand candidezi la a postul de pastor, altele sunt pretentiile.

de cite Inimi, atita Neam !

..."au scos-o din manual"
d-le Peiu, nu cumva paici s-ar parea ca ar trebui cautat cel mai mare furt?
ca cel mai mare furt e hrana inimilor abia rasarite.
parerea mea.

 

Domnule Profesor, felicitari pt. articol !

Atzi reusit sa prezentatzi pe intzelesul tuturor unul dintre cele mai mari mistere ale Romaniei post '89, mister care acoperea (pana la articolul Dvs.) cea mai mare tzeapa din istoria economica moderna a Romaniei.

Printre atatea articole gen "paine si circ" din presa contemporana, preocupata in exclusivitate de propaganda si/sau "fake news", analiza Dvs. dezvaluie realitatea dureroasa a unei Romanii contemporane pe cale de disolutzie, populata de indivizi incapabili sa-si depaseasca propria conditzie de mici gainari si total aservitzi ideii banilor facutzi usor si pierdutzi la fel de usor.

Nu degeaba Romania ocupa locul pe care-l ocupa (adica ultimul) in cadrul tzarilor UE, si in lume. Societatea romaneasca ramane, la 100 de ani de la "finalizarea" sa, o societate la fel de tribala si dezorganizata precum cele din interiorul statelor africane si sud-americane sub-dezvoltate, cu observatzia ca in Romania relatziile "de trib" au fost inlocuite cu cele "de gashca".

In consecintza, "gashtile" din politica romaneasca (perfect reprezentative pt. gashtile din intreaga societate romaneasca) se dovedesc incapabile sa puna interesul natzional deasupra celui personal (si de grup), fie si intr-o proportzie partziala (sa zicem macar 10-15 %).

Cazul Petromidia este cea mai mare si convingatoare hotzie natzionala "post-revolutzionara", si reflecta totala irelevantza a asa zisei clasei politice romanesti: un partid faciliteaza furtul, iar partidul "de opozitzie" arunca batista pe tzambal la momentul oportun (indivizii in cauza fiind probabil "incurajatzi" catre actziunea respectiva prin celebra metoda balcanica a para-ndaratului).

Cine se va mai intreba de-acum inainte de ce romanii (de azi ori de ieri) traiesc mai pr.ost decat toate celelalte popoare din Europa, sa faca bine si sa re-citeasca articolul Dvs. depre "afacerea" Petromidia. El spune multe nu doar despre caracterul general al poporului roman, dar si despre inteligentza sa !

Va felicit inca odata pt. demersul Dvs. curajos si extrem de necesar, mai ales in tzara numita Romania. Pt. mine reprezentatzi, prin tzinuta Dvs. morala si curajul cu care abordatzi si documentatzi subiecte ce par sa deranjeze pe toata lumea, un varf in elita invatzamantului romanesc modern.

Va doresc, cu toata stima, sarbatori fericite si o vacantza cat mai placuta ! La Multzi Ani Domnule Profesor, si sper sa va regasesc printre colaboratorii acestui site si in viitor.

 

In sfarsit

I-ti dau dreptate.

Romania normala e Romania praduita ?

Cum era aia cu nebagarea de seama si iuteala de mina ? Pai asta-i marca inregistrata liberala inca din perioada antebelica, la fel cum pesedistii, d-alde Dragnea, Ciordache, Nicolicea au brevetat "noaptea ca hotii". Ce pot sa faca romanii furati la doua capete ??? mai au o speranta sa astepte sa fie furati si de sexo-marxisti.

 

Ce e de facut

Patriciu e bine mersi la Bellu,se poate face ADN ul si se poate vedea daca e el,cat despre recuperarea banilor,are familie in Canada,ce mai are propietati,daca se vrea se poate gasi o solutie,nu mai vorbesc ca sunt detectivi specializati,care il pot gasi,daca mai e in viata,prin lume.Ce e curios,ca sunt o gramada de datornici la stat si nu isi fac probleme si au datorii,pe care un om de rand nici nu isi poate imagina.Ia sa nu platesti 3 rate la o locuinta,care deabea ai cumparat-o.....ce se intampla....

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor