Dosarul Rompetrol, amanat din motive tehnice

Vineri, 05 Martie 2010, ora 18:30
1027 citiri
Dosarul Rompetrol, amanat din motive tehnice
foto: bizlawyer.ro

Dosarul Rompetrol, in care este inculpat omul de afaceri Dinu Patriciu, s-a amanat, vineri, din nou, dupa ce avocatii au aratat instantei ca la dosarul cauzei nu se gaseste rechizitoriul prin care a fost trimisa in judecata Irina Popovici, fost adjunct al CNMV, si care a fost conexat la acest dosar.

Astfel, dupa ce s-a facut apelul in cauza, avocatii i-au spus judecatorului ca la dosarul cauzei nu se gaseste rechizitoriul dintr-un alt dosar, in care a fost trimisa in judecata fosta adjuncta a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNMV), Irina Popovici, si care a fost conexat la dosarul Rompetrol. Avocatii au spus in instanta ca se impune sa se faca verificari in acest caz, avand in vedere ca acel rechizitoriu nici macar nu a fost citit.

De asemenea, avocatii au invocat exceptii legate de nelegala investire a completului cu acest dosar, prin incalcarea regulamentului de ordine interioara al instantelor.

In urma invocarii acestor probleme, sedinta a fost suspendata pentru 10 minute, pentru a se verifica problemele invocate de avocati.

Patriciu: Mi se pare o poveste de Kafka!

Judecatorul s-a intors in sala dupa aproximativ 40 de minute, pentru a le explica avocatilor ca exista o defectiune in sistemul informatic al instantei si ca nu au gasit rechizitoriul.

De asemenea, legat de problema nelegalei investiri a instantei, judecatorul Constantin Marino Marin le-a spus avocatilor ca, tot din cauza defectiunii sistemului informatic al Tribunalului, nu le poate aduce hotararea Consiliului de conducere al instantei, prin care a fost investit cu judecarea acestui dosar, reamintindu-le ca este al patrulea judecator caruia i s-a repartizat acest dosar.

Referitor la problemele invocate vineri de avocati, judecatorul a comentat "S-a rupt lantul" (referindu-se la circuitul dosarului in instanta si in parchete), la care unul dintre avocati a replicat "A ruginit!", iar judecatorul a conchis:

"Are trei ani de cand zace pe aici" (dosarul a fost trimis judecatorilor in septembrie 2006 - n.r.).

Drept urmare, procesul s-a amanat, din nou, fara ca niciunul dintre inculpati sa fie audiat, desi pentru termenul de vineri erau programati Sorin Pantis, Petrica Grama si Alexandru Bucsa.

Pentru ca avocatii si judecatorul nu au putut sa cada de acord asupra unui termen convenabil pentru toata lumea, nu a fost inca fixata o noua data.

La iesirea din sala de judecata, Dinu Patriciu a spus: "Mi se pare o poveste de Kafka", referindu-se la problemele aparute in cadrul procesului.

De asemenea, intrebat de jurnalisti cum comenteaza informatiile aparute in presa, potrivit carora judecatorul Constantin Marino Marin ar fi fratele unui lider al PD-L Bucuresti, Patriciu a spus ca stie ca acest lucru a aparut intr-un ziar, amintind ca la termenul anterior al procesului i-a spus judecatorului ca acesta este un proces politic, afirmatie la care Marino i-ar fi replicat "Asta nu e treaba mea!", potrivit lui Patriciu.

Dosarul Rompetrol si lantul ruginit prin tribunale

In decembrie 2008, Tribunalul Bucuresti a decis conexarea dosarului Rompetrol, in care este judecat Dinu Patriciu, cu dosarul fostului vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, Irina Popovici, trimisa in judecata pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Procurorii au finalizat, in data de 8 septembrie 2006, urmarirea penala in dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanta Libia si manipularea pietei de capital, si l-au trimis in judecata pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru sapte capete de acuzare.

Patriciu este judecat pentru initierea unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare, divulgare de informatii cu caracter secret.

Procurorii DIICOT au mai trimis in judecata in aceeasi cauza alte 11 persoane, printre care si patru reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache - presedinte, Paul Miclaus - vicepresedinte, Victor Eros - membru si Elena Albu - sefa Corpului de control din CNVM.

Fostul ministru PNL al comunicatiilor, Sorin Pantis, este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar fi putut da semnale false sau care ar fi putut induce in eroare participantii la piata de capital in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare.

Alexandru Bucsa, vicepresedinte The Rompetrol Group Olanda, este judecat pentru complicitate la delapidare pentru ca, in calitate de administrator si director economic la SC Rompetrol SA l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu sa isi insuseasca, in cursul anului 2001, suma de 85 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat, suma pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.

De asemenea, el este acuzat si de complicitate la spalarea de bani pentru ca, in aceeasi perioada, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dinu Patriciu sa transfere in mod succesiv fondurile Rompetrol SA, in suma de 15 milioane dolari, pe care le administra in baza Acordului EPSA, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora.

Nu in ultimul rand, el raspunde in fata instantei si pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, intrucat in cursul anului 2001 s-a asociat cu Dinu Patriciu, Philip George Stephenson, Petrica Grama si John Hamilton Works, in vederea savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Petrica Grama, fost director al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice este acuzat de complicitate la delapidare pentru ca l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, sa-si insuseasca suma de 85 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care ar fi traficat-o ulterior in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.

Si el este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Cerasela Rus, agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpfa Finance, a fost acuzata de complicitate la manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial.

De asemenea, mai este acuzata si de sprijinirea unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu a fost acuzat de utilizare de informatii privilegiate si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance, a fost acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei si complicitate la spalare de bani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Patriciu dosar Rompetrol, #Patricu tribunal Rompetrol, #proces Patriciu amanat , #Dinu Patriciu