Ion Sturza a demisionat din Rompetrol

Vineri, 14 August 2009, ora 20:02
1395 citiri
Ion Sturza a demisionat din Rompetrol

Ion Sturza, fost premier moldovean in anii 1999-2000, si-a dat demisia din functia de director-adjunct al grupului Rompetrol si de la 1 septembrie isi va incheia activitatea in postul pe care il detine in conducerea companiei.

Ion Sturza a declarat pentru NewsIn ca demisia sa din functia de director-adjunct nu inseamna si retragerea din grupul petrolier, el ramanand actionar in companie si continuand sa gestioneze mai multe proiecte in cadrul grupului petrolier.

"Asa a fost intelegerea noastra cu partenerii din Kazahstan la momentul vanzarii pachetului majoritar de actiuni - ca voi ramane sa gestionez afacerile companiei pentru perioada de tranzitie de doi ani. Aceasta perioada se va incheia la 1 septembrie si noul proprietar urmeaza sa-si instaleze acum propria conducere. In ceea ce ma priveste, ma voi axa pe viitor pe mai multe proiecte personale, inclusiv in cadrul grupului si in comun cu Dinu Patriciu. Diferenta va consta doar in faptul ca nu voi mai face parte din echipa operationala a Rompetrol", a declarat Ion Sturza.

Posibil candidat la presedintia Republicii Moldova

Anuntul despre plecarea lui Ion Sturza din functia de conducere pe care o detine la Rompetrol vine pe fundalul zvonurilor tot mai insistente, alimentate si de declaratiile unor lideri ai opozitiei de la Chisinau, ca fostului premier ar urma sa i se propuna functia de sef de stat sustinut de coalitia democratica de guvernare constituita dupa alegerile parlamentare din 29 iulie din Republica Moldova.

In urma cu trei zile, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a luat masa cu Ion Sturza intr-un restaurant din Chisinau, dupa ce saptamana trecuta a declarat la o conferinta de presa ca fostul premier ar fi o candidatura foarte buna pentru functia de sef de stat, intrunind toate calitatile necesare.

Ion Sturza spune insa ca nu este interesat de politica moldoveneasca si ca are planuri de viitor de alta natura.

"Am dezmintit cred de vreo 30 de ori pana acum acest zvon si am spus ca nu ma intereseaza implicarea in politica moldoveneasca", a declarat Ion Sturza pentru NewsIn.

Dinu Patriciu: Slabe sanse ca Ion Sturza sa candideze la presedintie

Agentia de stiri Infotag a publicat joi si o declaratie in acest sens din "surse apropiate" lui Dinu Patriciu, care spun ca in opinia miliardarului roman "este prea putin probabil ca Ion Sturza sa vrea sa candideze la functia de presedinte al Moldovei".

Patriciu ar aduce drept argument principal rangul si situatia actuala a lui Sturza, care in ultimii doi ani a condus de facto grupul de companii Rompetrol Group, dirijand personal relatiile economice externe ale holdingului.

"In prezent el a incheiat contracte de miliarde de euro, a stabilit contacte, acorduri si relatii in intreaga lume, iar ruperea acestora nu este dorita nici de holding, nici de Sturza", mentioneaza "sursele din anturajul lui Dinu Patriciu" citate de Infotag, subliniind ca Ion Sturza nu mai este romanticul anilor '90 din secolul XX, ci un om de afaceri prosper de talie internationala.

Ion Sturza si Dinu Patriciu au o afacere prospera prin compania Rompetrol Group, condusa de miliardarul roman.

La sfirsitul anului 2007 compania KazMunaiGaz a cumparat 75% din actiunile companiei, tranzactie de care s-a ocupat Ion Sturza.

Pretul declarat de oficialii kazahi pentru aceasta tranzactie a fost de 1,6 miliarde de euro. In iunie 2009, compania KazmunaiGaz a preluat integral pachetul de actiuni al Grupului Rompetrol.

Citeste si:
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, uns la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, uns la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Sursa: rNews