Ziare.com

Nu, nu este o coincidenta: Guvernul tocmai ne-a mai pagubit de cateva miliarde de dolari!

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 09:25

   

Nu, nu este o coincidenta: Guvernul tocmai ne-a mai pagubit de cateva miliarde de dolari!
Petrisor Peiu
Trista aniversare in acest noiembrie pentru cei 140 de ani de cand Dobrogea este parte a statului roman: cea mai importanta si mai mare companie din Dobrogea este abandonata definitiv unui investitor prea slab si prea sarac pentru a sti ce sa faca cu ea.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Odata cu acest abandon, Guvernul ne pune noua in spate povara explicita a 600 milioane de dolari, bani de care ii scuteste pe "sarmanii investitori". In plus, mai ramanem, definitiv si aproape gratis si fara o rafinarie de peste 2 miliarde si jumatate de dolari. De data aceasta, beneficiarul care isi "ia tainul" nu e nici prea-puternica Germanie, nici sora mai mare de la Paris, nici amenintatoarea Olanda sau habsburgica Austrie. Nu, domnule, nu e altul decat sultanul kazah Nursultan Nazarbayev! Oare astora ce le mai datoram? O fi vreun Schengen euro-asiatic? Vreun MCV din Marea Caspica?

Daca as descrie, saptamanal, cate o afacere in care Romania pierde cel putin cateva sute de milioane, nu mi-ar ajunge saptamanile unui an. Oricum, ispravile ultimilor doi ani de guvernare sunt de dimensiuni fabuloase, dar nimeni nu pare sa le dea prea mare atentie.

Anul trecut, guvernul Romaniei a patronat cedarea exclusivitatii exporturilor de gaze din Romania catre doua firme maghiare controlate de catre camarila lui Viktor Orban (o afacere de peste 10 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani); anul acesta, acelasi guvern, secondat de parlamentari, se da de ceasul mortii sa asigure impozite cat mai mici pentru firmele carora li s-a "oferit" gazul din Marea Neagra, dar se fac ca nu observa ca aceleasi firme fac investitii nu aici, ci la Budapesta (acolo unde, ca urmare a unui "parteneriat strategic" cu guvernul maghiar, Exxon va dezvolta un centru de suport cu 1.600 de angajati - cam de peste 50 de ori mai multi decat va angaja in Romania - conform site-ului Guvernului).

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Finis coronat opus!" Ei bine, la finalul unui an care ar fi trebuit sa marcheze centenarul unui stat puternic, Guvernul mai "ingroapa" cateva miliarde de dolari, incununand decenii intregi de incompetenta si rea-vointa din partea multor alte guverne anterioare.

Petromidia a fost si este o adevarata "masina de facut bani". Construita intre 1975 si 1979, rafinaria are o dimensiune gigantica, de peste 400 hectare, dintre care 37 de hectare au fost smulse din mare, fiind in anul 2000, cea mai mare (cu o capacitate de aproape 5 milioane tone sau 100.000 barili/zi) si mai moderna din Romania; in plus, era si singura rafinarie romaneasca situata la litoralul Marii Negre, adica perfect amplasata pentru a importa titeiul - materie prima si apoi a-l exporta. La vremea aceea, capacitatea de rafinare a Petromidiei era egala cu deficitul de produse petroliere al Turciei, o piata imensa, aflata in imediata apropiere a rafinariei. In acel an, costul standard pentru construirea unei rafinarii era de 25 000 dolari/baril, adica Petromidia valora aproximativ 2 miliarde si jumatate de dolari, la pretul pietei.

Datorita proastei administrari si furtului generalizat, Petromidia avea atunci datorii catre bugete de 225 de milioane de dolari, la care se adaugau credite in valoare de 325 de milioane. Ca o picanterie, trebuie amintit si faptul ca, imediat dupa 1990, primele hotii care incep sa saraceasca Combinatul Petrochimic sunt derulate de catre mafiotul international Marc Rich care aduce la Navodari instalatii second-hand, revopsite, in schimbul unor sume enorme.

Atunci cand vindea margele smecherilor de la "Constanta", Marc Rich, era deja condamnat la peste 300 de ani de puscarie pentru evaziune in Statele Unite, intr-un dosar celebru instrumentat, pe atunci, de catre procurorul federal Rudolph Giuliani. Adevarat model pentru escrocii nostri refugiati prin Costa Rica sau Madagascar, Rich se refugiaza in Elvetia. Poate n-ar strica sa amintim si neobositilor laudatori ai familiei Clinton faptul ca Rich a fost gratiat de catre Bill Clinton in ultima ora de mandat (ianuarie 2001), dupa ce platise o suma uriasa catre partidul lui Clinton si inca o suma frumusica pentru campania lui Hillary. Intre timp, Rich a incercat sa si cumpere rafinaria in contul vechiturilor pe care le aducea aici. In acest scop, el infiinteaza, impreuna cu Douglas Combs de la Windmill (alt imbogatit de pe urma comertului cu Romania), compania Petromidia US, dar incercarea sa esueaza lamentabil.

"Fabrica de bani" din Navodari, rafinaria de 2 miliarde si jumatate de dolari, este inchisa "operational" in 1998, ca o incununare a eforturilor supra-omenesti de falimentare a Romaniei, facute de FPS-ul atent coordonat de la Cotroceni, unde locuiau inghesuiti 15.000 de specialisti, care erau, de fapt, vreo doi, Dorin si Marian.

Secatuita de credite si datorii, generate de incompetenta si coruptia directorilor si a cortegiului de firme de export-import care s-au imbogatit la Navodari, Petromidia este vanduta (67% din actiuni), la final de 1998, sub bagheta competentului preferat al lui Emil Constantinescu (Sorin Dimitriu) catre o firma turceasca, de nimeni cunoscuta, Akmaya: compania turca accepta sa plateasca peste 238 de milioane de dolari pentru actiuni (mai putin de 10% din valoare), isi asuma investitii de alte 235 de milioane si plata datoriei calculate atunci la peste 317 milioane de dolari. Sindicalistii, atent fezandati, au protestat, turcii nu au mai platit nici macar prima rata si privatizarea a cazut; imi staruie si acum in memorie episodul fabulos in care FPS-istii sustineau ca oferta turceasca, venita prin fax, avea un "0" mai putin (s-a dovedit ulterior ca aceasta se datora faptului ca degetul persoanei care a scos hartia din fax stersese "din greseala" toner-ul cifrei respective...).

Ce nu au reusit "comerciantii" Marc Rich si Douglas Combs in anii 90 reuseste un "comerciant" neaos de-al nostru, Dinu Patriciu, pe 1 noiembrie 2000, cand primeste de la FPS-ul (pastorit atunci de noul favorit al echipei condusa de Dorin Marian), 70% din Petromidia contra infimei sume de 50 milioane de dolari, cu cateva zile inainte de plecarea lui Constantinescu de la Cotroceni. Acum, sa mai spunem inca o data, poate nu e clar: dupa ce "tranteste" o privatizare pe 238 milioane de dolari, statul roman vinde aceeasi fabrica cu doar 50 milioane de dolari! Evident ca Dinu Patriciu umplea ecranele televizoarelor explicand planul sau genial de plata a datoriilor firmei abia cumparate. Credul din fire, statul roman l-a pasuit cu plata datoriilor, astfel incat, prin 2003, acestea ajungeau la suma de 660 milioane de dolari...

In acel moment, orice stat normal ar fi executat creanta pe care o avea si ar fi luat rafinaria inapoi de la rau-platnicul Patriciu. Dar nu si statul nostru, care a acceptat, in 2003, o inginerie financiara: datoria Petromidiei se transforma in obligatiuni (adica un imprumut pe care statul il acorda rafinariei), pe care Patriciu se obliga sa le rascumpere peste 7 ani. O amanare bine-venita, am putea crede. Numai ca ministrul finantelor Mihai Tanasescu se gandeste, de fapt, sa paveze drumul spre iad cu niscavai intentii bune si, in loc sa primeasca o singura obligatiune de 660 milioane de dolari, o "sparge" in multe-multe obligatiuni micute, a cate 25 euro bucata. Oare cum i-o fi venit ideea asta? Conventia de emisiune a obligatiunilor este semnata de Dinu Patriciu si de Mihai Tanasescu pe 5 decembrie 2003, cu toate ca ministrul Finantelor primeste mandat de la Guvern abia o saptamana mai tarziu, pe 11 decembrie 2003.

Oricum, de fericire ca "i-a facut pe fraieri", Patriciu listeaza compania la bursa in 2004 si, sa vezi ce coincidenta!, in prima secunda a listarii, priceputul afacerist isi vinde ieftin o parte din actiuni, pe care le cumpara seara inapoi la un pret mult mai mare, marcand o pierdere de vreo 9 milioane de dolari, pierdere devenita castig pentru cativa cetateni care, intamplator, au facut operatiunile inverse celor ale lui Patriciu: Verestoy Attila, Camelia Voiculescu, Sorin Rosca Stanescu, de exemplu.

Beneficiind de guvernul prietenului sau Tariceanu, Dinu Patriciu vinde in 2007 Petromidia (acum botezata Rompetrol) catre compania de stat kazaha KazMunayGas, contra unei sume de aproximativ 2 miliarde de dolari, suma care a socat intreaga tara atunci. Niciunul dintre genialii care conduceau Romania atunci (intamplator, pe langa Tariceanu se gasea acelasi Dorin Marian) nu a cerut, asa cum era normal, rascumpararea datoriei catre stat!

Si a venit bomba: in 2010, kazahii nu mai rascumpara decat obligatiuni in valoare de 100 milioane dolari (suficient cat sa ramana majoritari la Rompetrol) iar de restul banilor ii transfera cu forta statului roman actiuni, astfel incat azi, kazahii detin 48% din companie, iar statul roman 44%.

Dupa ce a fost pacalita de Dinu Patriciu, Romania este fraierita si de statul kazah: Guvernul Victor Ponta si KazMunayGas cad la intelegere, in februarie 2013 si semneaza memorandumul prin care statul se obliga sa renunte definitiv la pretentiile asupra datoriei. Statul urma sa primeasca, in schimb, 200 de milioane de dolari pentru 26% din pachetul de actiuni, iar proprietarii Petromidia se angajeaza sa investeasca in Romania pana la 1 miliard de dolari, in sapte ani, printr-un fond romano-kazah finantat in proportie de 80% de catre guvernul de la Astana. Evident ca nici asta nu se intampla, timp de 5 ani.

Abia acum, dupa exact 18 ani de la cedarea Petromidiei in mainile lui Patriciu, statul roman semneaza actele de constituire a fondului de 1 miliard de dolari, dar care deocamdata va fi alimentat cu doar o cincime din suma (200 milioane de dolari), bani necesari kazahilor sa mai faca niste benzinarii prin Romania si o centrala termoelectrica de mica capacitate (probabil 100 MW, dupa sumele vehiculate, 120 milioane dolari).

Hai, acum, sa tragem linie si sa vedem cine e prostul in toata povestea asta: Romania are o rafinarie care valoreaza minim 2,5 miliarde de dolari, o vinde pe numai 50 milioane de dolari (de 50 de ori mai putin), renunta la creante de aproape 600 milioane de dolari si primeste in schimb promisiunea ca va mai vinde inca 26% din actiuni pentru 200 milioane dolari (de trei ori mai putin decat face) si ca investitorul va construi cateva zeci de benzinarii (pe care oricum le facea, le cere piata!) si o centrala mititica care va fi, de altfel, o afacere profitabila pentru asiatici.

Pentru a intelege si mai clar dimensiunea afacerii, sa observam ca Rompetrol are (datele sunt din 2017) o cifra de afaceri de 11,2 miliarde lei (aproape 3 miliarde dolari) si un profit micut-micut de 400 milioane dolari (cam 3,5% este rata profitului!- sursa AICI) . Adica, ori investitorii cu ochii oblici fenteaza la greu fiscul lui Teodorovici, ori acestia sunt atat de prosti administratori incat ar trebui sa-i punem ministri in cabinetele Dancila 2, 3 sau 4.

Mai am, totusi, o curiozitate de final: pentru ce se cearta partidele la noi, daca toate guvernele din 2000 incoace au acoperit, cu simt de solidaritate, gainariile de la Petromidia? Exista vreun subiect real de disputa politica?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24952 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O lista completa a celor care trebuie pusi la zid.

In numele poporului furat de toti netrebnicii.

 

Bineinteles tariceanu

El se afla intotdeauna acolo in orice afacere murdara, unde Romania a fost păgubita.

incredibil articol...

Domnul Peiu este un analist economic extrem de valoros.Articolele sale pe teme economice arata dezastrul economiei romanesti post decembriste.Am avut rafinarii,fabrici ,combinate siderurgice,uzine de utilaj petrolier,industrie grea si usoara.S-a ales praful si pulberea.Am ajuns sa ne faca pina si kazahii.Iata de ce eu nu merg la vot,stiu ca nu conteaza cu cine voi vota,toti sunt la fel.Doar pt ei,nu pentru tara.Felicitari dlui Peiu,un articol incredibil,la obiect,cu date ,cifre si explicatii.Un articol cutremurator pt constiinta oricarui roman adevarat !

 

M-ai avem de unde?

Nu dle Peiu. Răspunsul este nu.
Si totusi suntem intr-un soap opera. Doar alea durează la infinit si implică finantare continuă. Să aducem cetătile filmului la noi. Dăm telefoane. Si Cinecitta, si Holywood, si Televista, si Bolywood. Ii invătam să facă filme de artă. Tăriceanu oscileaza intre Mastroiani si Cameron, dar se consideră prezdentiabil si-si dispută fotoliul de mascul alpha cu Dragnea care oscilează intre Supermann si Brando. Dna Vasilescu are plăcerea de a oscila intre Jolie in rolul Lara Croft si *** Hari. Dna prim ministru se simte bine in pielea dnei Doubtfire pentru iubitorii de guvern, nestiind că e intrepretată de un bărbat. Si lista poate continua la infinit. A nu-l uita, că apare amintit in articolul dumneavoastră, pe Alain Teodorovici delonul nostru mitos si călduros de merinos pentru vremuri grele.
Fatadă, iluzie, poleială, lovituri sub centură subtile si definitive. Nimeni nu vrea ce e: Stalin, Pauker, Ceausescu, Leana de la cabinetul 2, Escobar, Yamaguchi.
Tăriceanu vrea presedinte? Trecem in scrisoarea de recomandare povestea Rompetrol cu subiect si predicat? Alo! Grupul ALDE, sunteti bine? Pe bune? Si dacă rămaneti singuri pe lume? Sau vă bazati pe indulgenta lui Verhofstadt. Vedeti că e lider politic nu papă.
Si nu uitati dle Peiu, de povestea de anul trecut de la Astana, in care nu stiu ce firme kazace făceau propuneri de afaceri cu cei care prezentau laserul de la Măgurele, de-mi tremura sufletul cand mă gandeam la KazMunayGas si devalizarea Patriciu. Asta ca să aibă pentru ce se caltii armata de dame de companie, sau sotiile pe etape de potentă. Nu-i asa dle CPT? Pentru asta merită să devalizezi o tară. Nu-i asa dle DLN?

 

comentariu transferat

Si dacă tot am uitat in comentariul anterior, iar acum mi-am adus aminte. Vestitul fotograf Philip Jones Griffiths, un galez pur sange, fară a fi nationalist, a dat o scurtă definitie bolii de care sufereau americanii in Vietnam. Ea se numeste aroganta ignorantei. De asta suferim noi in acest moment, multi dintre noi romanii. Pe toate etapele ei evolutie. De la valorile minime de laborator, pana la metastaze, sau gangrenă, sau ziceti-i cum doriti. Si spune dnul Jones că este dată de dezumanizare. Iar acest domn a luptat in Vietnam, a fotografiat ororile din Vietnam si a militat pentru spunerea adevărului in mass media. Asta era in anii 60. Noi suntem in 2018.

 

De ce rabdam?

Un alt subiect rascolitor, o alta megaticalosie pe care cei "care pot" o fac pe seama acestui popor nauc.
De fapt, ei fac numai ce pot, adica mint si fura pentru ei. Nestiind sa administreze tara, o vand. Culmea este ca fac asta de 30 de ani, iar noi rabdam escrocherie dupa escrocherie, jaf dupa jaf. Incapabili se administreze ce au mostenit de la tiranul pe care l-au ucis, vanda totul pe comisioane care i-au imbogatit pe ei.
De ce rabdam? Un popor normal nu ar suporta asta, e clar ca suntem un popor prost, unul dintre cele mai inconstiente din lume.
Cei mai destepti dintre noi inteleg, le pasa, dar se multumesc sa faca literatura din statisticile ingrozitoare care exista.
Domnul Peiu are un mare talent in a da o forma rascolitoare informatiilor pe care le are. Dar nu inteleg, de ce nu aface mai mult?

 

@vaIII

Respectele mele !
"...popor nauc...popor prost, unul dintre cele mai inconstiente din lume...".
Chiar daca exprimarea este directa, ea pune un mare punct pe I !

Insa, ce ne facem ca luati individual, suntem Cei Mai Destepti " din ( aceeasi) lume" ??

Ce ne facem ca, orice ni s-ar spune dam replici cu scopul declarat si sinistru de *** de a nu fi "luati de prosti "?
Am auzit atat de des " bai, asta ne ia de prosti " incat am ajuns la concluzia ca acest sentiment de inferioritate este o angoasa nationala si trebuie obigatoriu sa demonstram cumva (injurand, blestemand, laudandu-ne , contrazicand "energic", jignind etc.) ca suntem destepti, ca nu putem fi pacaliti, ca " ce crede ala, ca e smecher "??

Aproape nu exista roman sa accepte 100% ce spune interlocutorul iar expresii de genul " ai (n-ai ) dreptate " spuse sententios si suveran ( asta cand nu esti imediat injurat, trimis la Putin sau direct in puscarie, ciumat rosu sau negru !) si tonul sfatos / superior fac parte din disputele zilnice ! Pentru toti astia, politica nationala e cea mai simpla kestie iar cel ce incearca sa nuanteze , sa iasa din dogme, habar n-are ( in cel mai fericit caz!)

O Duminica placuta!

Ca

de obicei, un articol excelent! Din păcate singura realitate este cardășia partidelor politice in jefuirea sistematică a bogăției naționale. In acest moment, statul roman adevenit un stat antinațional!

 

Unde e DNA-ul, Justiția și Fiscul?

La televizor cu cătușe, Microsoft & cu suspendare și bani nerecuperați!

 

DNA nu mai exista, Dragnea ne-a spus doar! Ce, nu-l crezi?

Nu-ti aduci aminte ca DNA l-a inculpat pe Ponta pentru vanzarea Rompetrol catre GazMunay? Nu-ti aduci aminte cum il avertiza Basescu ca daca semneaza, puscaria il mananca? Uite ca a semnat, DNA a anchetat si - inainte de finalizarea anchetei - Dragnea a decapitat-o. Acuma ce mai vrei? Nu plangeau toti ca DNA face abuzuri si baga la inchisoare oameni nevinovati? Uite ca acuma nu mai face abuzuri, nu mai face nimic. Ramaneti cu Microsoft, ICA Voiculescu, Trofeul calitatii Nastase si Bombonica. Ca atata a putut, atata a facut pana la desfiintare.

P.S. Spre stiinta ta, recuperarile prejudiciilor nu le face DNA, nici Justitia, le face fiscul. Asa ca ia-l pe Teodorovici de guler.
Si inca ceva: Ponta infiintase o agentie de recuperare pagube din confiscari, ce se mai stie de ea? Mai traieste? Sau a murit si aia, ca si DNA-ul, traiesc doar slujbasii, sa incaseze lefuri grase...

Nu exista statul roman!

Exista niste georgei,cu nume si prenume,gsn adrian nastase,iliescu,agenti hgb,etc,care au semnat hirtiile contra cost.Cind o sa fie anchetati,confiscate averile si ei bagati in puscarie?
Ciolos,auzi,daca vii la putere,eu te votez,ce trebuie sa faci?
Exista acte,culpa exista,subminarea economiei nationale,tradare de tara.Dracile,si daca esti pro.st,nu esti absolvit.vezice semnezi fa!
Muriti ba hotilor tradatori!si tu base,asa te.a invatat tactu apevist sa furi cu panaramele?

 

Corect și revoltător :( O observatie aici: "Marc Rich, era deja

Marc Rich, era deja condamnat la peste 300 de ani de puscarie pentru evaziune in Statele Unite" - Marc Rich nu a fost condamnat, a fost doar inculpat. Clinton l-a grațiat pentru că familia a primit bani, dar și pentru că Rich a lucrat pentru serviciile israeliene, a a dat bani organizațiilor evreiești, iar Israelul a intervenit pentru el.

 

adevaratul proprietar nu este Sultanul Kazahstanului .

intradevar , statul si poporul roman pierd , si au pierdut mii de miliarde de dolari de la revolutie si pana la momentul actual , dar multe privatizari au fost facute si in beneficiul 'baietilor destepti' din SRI si SIE , iar Petromidia este un din acele afaceri ale 'baietilor destepti', analizati un pic in ce context a fost preluata Petromidia de la firma turca Akmaya , cine a fost cel care apoi a cumparat-o cu 1 dolar de la statul Roman in contextul in care mai apoi Dinu Ptriciu o vinde pe piata libera dupa numai 4 ani cu suma de 3 miliarde de dolari , bani care nu au intrat niciodata in conturile lui Dinu Patriciu , doar un avans de 200 de milioane de dolari ajungand in contul acestuia ca bonus pt bunul manageriat pe care acesta la facut cat timp Petromidia a fost pe mana lui .

 

Ma intreb unde au fost pana acum Justitia, DNA, presedintii succesiv

ai Romaniei, serviciile de securitatea ale tarii? Si cum lista este inca de actualitate iar beneficiarii acestor matrapazlaguri sunt in viata publica, unde sunt acum DNA, Justitia, SRI, Iohannis?

Inca nu au inteles ca coruptia este o crima de stat si ca este generatoare de saracie si lipsa de libertate?

 

Nu-ti amintesi ca DNA avea pe rol ancheta Rompetrol?

Nu stii ca Patriciu era aproape condamnat, dar a dat ortu' popii taman cand sa se prezinte la proces? Asa ca s-a terminat totul. Parca se certau muierile lui Patriciu pe mostenire si probabil problema o fi prin ograda notarilor.
Mai ales acum, de cand DNA nu mai exista decat cu numele, ati mai auzit de vreo ancheta, de cand au dat-o jos pe Kovesi? Si chiar si cu un an inainte, in loc sa lucreze, au haituit-o cu inspectii si acuzatii de abuz, la care a trebuit sa se apere, iar in timpul asta, hotii si-au facut de cap. Acum ce mai asteptati? Cand o veni omul pesedelei hoate la DNA, probabil un nou Ciorbea, care va fugi in vacanta, cand se va da vreun mare tun, acela va ancheta doar scu;le taiate de cate un doctor nepriceput, care a luat plicu' cu 300 de lei. Acolo va fi "marea coruptie" si la nasul de tren, care a luat 10 lei.

metastaza economiei romanesti..

De la revoluție incoace avem numai incompetenți la conducere,scopul lor nu a fost prosperitatea romaniei,ci imbogațirea lor cat si a copiilor lor .avem o societate bolnava,care a uitat sa mai protesteze.viitorul romaniei este periclitat prin vanzarea companiilor importante(strategice)catre straini.nu ajunge ca suntem datori cansuți,acum mai trebuie sa platim cu dobanzi uriase clauzele facute in garaj.....hai cu lustratia si cu adev hoti la pușcarie.

 

partidul te vrea tuns roacare

Este doar o alta afacere paguboasa dintr-un lung sir de afaceri la fel de paguboase facute de reprezentanti ai statului asta. Cineva s-a umplut de bani la afacerea asta iar statul ca de obicei a pierdut. Ce sens mai are sa punem la suflet lucrurile astea cand justitia este inexistenta. O singura lege sa se aplice si ai stopa orice furt, o lege a ilicitului. Dar asta nu se va intampla niciodata , pentru ca nici un om politic sau ruda a lui nu poate dovedi provenienta averilor de milioane/sute de milioane obtinute in conditiile in care ei au fost bugetari toata viata cu salarii de o mie sau doua de euro.

 

@ partidultevreatunsroacare

Justitia nu face legi, parlamentul si guvernele au facut sistemul legislativ incapabil sa apere tara de abuzuri. Legile facute de ei sunt blande cu coruptia si acum devin de-a dreptul favorabile infractorilor.
Dar asa cum erau legile, daca Justitia era JUSTITIE, nu se ajungea ca Romania sa fie saracita, tinuta in inapoiere, distrusa ca sa se imbogateasca niste ticalosi.
Sunt de acord ca de la afacerea asta nenorocita pentru Romania unii s-au imbogatit, ca din toateafacerile prin care ne-au deposedat de ce aveam, diversii guvernanti s-au imbogatit. O lege a ilicitului bine gandita si serios aplicata ar face dreptate, atat cat se mai poate. Doar facand dreptate am incepe sa construim o societate normala. Dar pentru asta, ar trebui sa-si asume cineva aceasta mareata misiune.
E cineva dispus sa o faca?
Nu prea cred. Prevad ca vom ramane la fel de bolnavi, sperand ca timpul va rezolva ceeace noi nu suntem capabili sa indreptam.

pt VALL

Nu exista dorinta , daca esti un oarecare si faci o mica manarie in contabilitatea unui pfa sau srl cu 2 angajati iti spun eu ca te gasesc baietii imediat, a doua zi te iau toti la intrebari si poti ajunge si in fata justitiei , care cu tine isi va face treaba. Puscariile sunt pline de aia care au furat doua alimente din supermarket, nu de cei ce au facut recuperari ilegale de tva de milioane de euro. Asa ca justitia o vad corupta si in perfecta cardasie cu politicul corupt, nu exista scuze.

ashteptam actziunea procuraturii,

care trebuie sa se sesizeze din oficiu in acest caz; de preferintza, asteptam ca ancheta sa fie supervizata fie de d-na Codrutza, fie de d-l Lazar (Augustrin, nu alt Lazar), dar in nici-un caz de marele jurist si chiar fost procuror d-l profesor TT ! In fatza unor date certe, precum cele prezentate de d-l Peiu, chiar nu exista nici-o solutzie juridica de recuperare a sumei uriase f.u.r.a.t.e. in aceasta afacere de la poporul romana ? Chiar nu exista ???

 

o mica problema cu un zero

400 mil dolari profit inseamna aprox 1.5 mld lei, ceea ce inseamna aprox 8% din c.a. de 11 mld lei, adica o profitabilitate absolut Ok; asadar undeva ceva nu e bine prezentat - ori c.a. ori profitul

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor