Ziare.com

KazMunayGas si statul roman vor sa investeasca 1 miliard de dolari in dezvoltarea sectorului energetic

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 15:54

   

KazMunayGas si statul roman vor sa investeasca 1 miliard de dolari in dezvoltarea sectorului energetic
Azerii de la KazMunayGas International - principalii actionari ai Rompetrol - infiinteaza impreuna cu Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) un fond de investitii.

Prin intermediul acestuia, aproximativ 1 miliard de dolari ar urma sa fie investiti, in urmatorii 7 ani, in sectorul energetic romanesc.

"Contributia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contributia statului roman in valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitata de catre KMGI. Structura actionariatului fondului de investitii ce va derula proiecte in domeniul energiei este: KMGI - 80% si statul roman - 20%", informeaza fondatorii fondului de investitii in energie.

Azerii nu au platit, insa, degeaba si partea statului. Dimpotriva: profitul rezultat din investiile fondului se va duce, in prima faza, doar spre KaZMunayGas International. Cel putin, pana cand societatea isi va amortiza investitia de 150 de milioane de dolari.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Primele 2 investitii care ar urma sa se desfasoare prin Fondul Kazah-RomanPrioritatea fondului vizeaza dezvoltarea proiectelor energetice si diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol. Spre exemplu, KMGI a identificat cel putin doua proiecte majore, cu o valoare a investitiilor care depaseste 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate in cadrul Fondului kazah - roman si care ar putea crea direct aproximativ doua mii de locuri de munca.

"Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investitii se refera la constructia unei centrale de cogenerare (de producere combinata de energie electrica si termica) pe platforma Petromidia, in parteneriat cu Uzina Termoelectrica Midia.

Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atat orasul Navodari, cat si rafinaria Petromidia. Valoarea investitiei se ridica la 120 de milioane de dolari si se estimeaza ca proiectul va fi finalizat in 4 ani din momentul demararii", se arata in comunicat.

Un alt proiect se refera la extinderea cu aproximativ 80 de statii a retelei de benzinarii pe piata locala. Noile statii vor fi dezvoltate prin investitii de tip greenfield, suma totala estimata ridicandu-se la 100 de milioane de dolari.

"Constituirea Fondului de Investitii kazah-roman nu este doar o oportunitate de a atrage noi investitii in sectorul energetic romanesc, dar, de asemenea, un semnal clar ca putem sa contribuim la dezvoltarea industriei energetice nationale.

Prin investitiile pe care crearea acestui fond le presupune vor fi create noi locuri de munca in Romania, iar sectorul energetic national va beneficia de un aport de capacitate de productie", a spus Constantin Vaduva, presedintele directoratului SAPE (Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie).

Ambii fondatori ai fondului au posibilitati egale de a propune proiecte spre finantare, iar reprezentatii SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investitii, pe considerente de securitate nationala.

"Statul roman, prin SAPE, este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale fondului. Astfel, in conformitate cu structura actionariatului, SAPE va desemna un membru in componenta Consiliului de Administratie, partile agreand desemnarea cate unui membru SAPE si la nivelul Consiliului Director si a Comitetului de Initiere a Investitiilor", se arata intr-un comunicat emis de SAPE.

Infiintarea acestui fond era prevazuta inca din 2013, intr-un memorandum de intelegere dintre KMGI si statul roman care reglementa mecanismul de privatizare a actiunilor detinute de statul roman in Rompetrol Rafinare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3203 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

KazMunayGas ii multumeste lui dr viorel de cadoul anterior si ii

rezerva un loc in consiliul de administratie, daca poate lua gazele de la Draknea si le aduce la Kazahstan. Nici nu este greu, din Teleormanistan in Kazahstan :)))
Toti sunt albanezi, musulmani sau socialisti...

Sa zicem "KMGI - 80% si statul roman - 20%", n'est pas?

 

Si uite cine se vrea beneficiarul?!

Doar ce comentasem pe tema fezabilitatii oricarei investitii in Marea Neagra.
Daca nu mai avem indrustie sa proceseze gazele si specialistii nu se intorc la salarii de RO, apar baietii destepti din energie si centralele cu cogenerare.

Asa scapa de respundere ministerul industriei de investitiile de reabilitare si modernizare a centralei de la Cernavoda, iar astia ne unfla tarifele la energie electrica noaptea.

Problema de CSAT?! Dar acolo avem un papalau!

 

Contractul cu azerii

este un dezastru, cu mult mai pagubos decat cel cu OMV. Astia nu au platit nimic statului roman, asa cum fusesera intelegerile, basca mai vor sa investeasca "cot la cot " cu Romania. Adica, noi cu costurile, ei cu profiturile...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor