Ziare.com

Basescu ataca memorandumul Rompetrol: A facut sesizare la CCR

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 16:45

   

Basescu ataca memorandumul Rompetrol: A facut sesizare la CCR
Presedintele Traian Basescu a trimis, miercuri, presedintelui Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013.

Seful statului a retrimis acest document in Parlament, insa i-au fost refuzate cererile de catre senatori si deputati, astfel ca apelarea la CCR a fost ultima cale de atac.

Senatorii au respins cererea lui Basescu privind Memorandumul cu Rompetrol

Motivele sesizarii au fost publicate pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Traian Basescu aminteste ca legea in cauza are ca obiect aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman, in calitate de proprietar al actiunilor detinute in cadrul S.C. "Rompetrol Rafinare" - S.A. si The Rompetrol Group N.V. Astfel, cele doua parti semnatare isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al "Rompetrol Rafinare" - S.A., detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in schimbul a 200 de milioane de dolari americani.

"Ca o premisa a implementarii tranzactiei mai sus-amintite, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate impotriva S.C. "Rompetrol Rafinare" - S.A. sa inceteze", arata presedintele.

- De asemenea, cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.

Asadar, presedintele considera ca legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda.

Presedintele aminteste ca CCR s-a pronuntat cu privire la aceste aspecte, prin Decizia nr. 600/2005, Traian Basescu explicand ca in cazul de fata, aceasta solutie legislativa nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila intelegere, adica un acord de vointa intre The Rompetrol Group N.V. si Guvern.

"Tinand cont de aceste motive, consider ca legea transmisa promulgarii incalca principiul egalitatii prevazut de Art. 16 alin. (1) din Constitutie intrucat are caracter discriminatoriu in raport cu alte subiecte de drept privat cu care statul de afla in litigiu si care sunt 'investitorii strategici in domeniul energetic romanesc'", mai sustine presedintele.

Basescu, despre stingerea litigiilor

Acest Memorandum de intelegere care este aprobat prin legea in cauza reprezinta de fapt un contract de stat, sustine Basescu. Scopul intelegerii dintre cele doua parti este stingerea unor litigii, ceea ce reprezinta si finalitatea unei tranzactii.

In situatia de fata, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzactii intre Ministerul Finantelor Publice si The Rompetrol Group N.V., printr-o hotarare adoptata de Guvern, potrivit competentei sale de administrare a proprietatii statului, mai aminteste Basescu, care critica faptul ca Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o in Parlament.

In plus, el considera ca intelegerea dintre cele doua parti prevede obligatii in sarcina statului roman, precum renuntarea la anumite litigii si la unele masuri provizorii, in timp ce pentru persoana juridica privata se impune participarea la o privatizare ulterioara si realizarea unor investitii, toate aceste obligatii fiind insa stabilite fara vreo sanctiune juridica.

"Astfel, in situatia in care partenerul privat nu isi indeplineste obligatiile asumate, normele legii sunt imprecise si nu prevad sanctiuni exprese", mai sustine Basescu.

"Avand in vedere cele expuse, va solicitam sa constatati neconstitutionalitatea Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013", conchide Basescu.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2775 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnul Presedinte Basescu este un om prevazator! Vine iarna,

vine zapad si zloata, el arunca doar un pic de nisip ca sa nu alunece afacerile ulsamiste pe o panta fara sfarsit!
Uslamalele ar trebui sa ii multumeasca ca le scuteste o intrevedere stransa cu DNA! (pardon pentru cacofonie, se intimpla si la case mai mari, vezi Pictoras si Crinuletz!). Doar ca la ei este natural.

 

Fabulos ! Luati si cititi :

"Tinand cont de aceste motive, consider ca legea transmisa promulgarii incalca principiul egalitatii prevazut de Art. 16 alin. (1) din Constitutie intrucat are caracter discriminatoriu in raport cu alte subiecte de drept privat cu care statul de afla in litigiu si care sunt 'investitorii strategici in domeniul energetic romanesc'", sustine presedintele.

Eu cred ca Zegrean este in coma acum . Iar sa silabiseasca cererea asta plina de termeni tehnici , trimisa de consilierii lui Basescu ? Cred ca neuronii deja ii circula pe sens interzis , i se-noada deja circumvolutiunile , a dat in icter negru si toceste la cursul de "Socialism Stiintific" din anul II de facultate . Pardon , kakaya facultate ? Cum , nu stiti ? aia de consilieri juridici la Comat ! Este transpirat tot , si-a legat fruntea cu o compresa cu carmol , sta cu picioarele in ligheanul cu apa calaie si incearca sa descifreze mesajul secret al lui Base . Doamne , un pitifelnic ca asta si-a gasit nasul la drept juridic . Nasu' din suflet . Oricum , aveti grija pe sosele . Cu problema asta pe cerebel si cu certificatul de *** la purtator , cu dioptriile alea facute din fundul unor sticle de Coca- Cola , Zegrean are permis de conducere si poate isi ia ligheanul cu el la volan . Pazea !

Fi-mi-ar scarba !

 

Presedintele e ca un ghimpe pentru USLihoti, nu-i lasa sa fure

Ce e asa greu de priceput. Ponta vrea sa fure legal, asa ca Parlamentul nostru cel plin de hoti, a votat o lege care sa faca hotia legala....

Las-o moarta si tu cu expresia ca ,

marinalul se opune furtului.Il omoara ciuda ca nu poate fura el ca papagalii astia,asa cum sunt de prosti,il cam incurca.Ca pana una alta guvernul e cu pixul cu banii de furat.Dar e bine asa ca se parasc reciproc.Don Semaca are perfecta dreptate,daca si capistul ala judeca legi constitutionale dupa adresele unui marinar treaba-i coapta ca smochina,vrea si nasa vrea si fina.

Hai ca ai zis-o!

Basescu vrea si el ceva de acolo! Nu intelegi ca asta e o ;ege speciala......si el ar fi vrut sa fie una mai generala lacare sa se aboneze si pedeleul sau madame udroaica cu ceva!

intuiesc o mare smecherie, marca USL :

daca aceasta lege, de interes restrans, privind o SOCIETATE PRIVATA trece, atunci se creaza un PRECEDENT pentru legea exploatarii de la Rosia Montana. In cazul acceptarii primei legi de catre CC, a doaua nu mai poate fi contestata cu sorti de izbanda precedentul fiind stabilit.

 

Asta trebuie sa faca presedintele: sa fie vigilent. Altfel, hotii

astia ne vand ca la taraba. O atitudine intransigenta fata de hotia si prostia majoritatii useliste este tot ceeace i-a mai ramas daca vrea sa faca ceva pentru natia asta.
Nu numai ca are de castigat in ce priveste prestigiul, dar bine mediatizate, asemenea fapte intaresc pozitia dreptei si nu "activitatile politice".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor