Ziare.com

Basescu cere reexaminarea acordului cu Rompetrol: Parlamentul a incalcat Constitutia

Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:29

   

Basescu cere reexaminarea acordului cu Rompetrol: Parlamentul a incalcat Constitutia
Presedintele Traian Basescu, a semnat, marti, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group, pe care a retrimis-o Parlamentului.

Seful statului este nemultumit de faptul ca a fost nevoie de o lege pentru a stinge litigiile intre cele doua parti, desi actul normativ nu poate fi aplicat si la alte companii.

Astfel, pentru ca era vorba despre un caz concret si singular, situatia putea fi rezolvata prin adoptarea unei Hotariri de Guvern, sustine Basescu, intr-un comunicat publicat pe siteul Presedintiei.

"Totusi, Guvernul a ales calea unei initiative legislative, pe care a depus-o in Parlament. In urma adoptarii de catre Parlament a proiectului de lege amintit, puterea legislativa a incalcat dispozitiile Articolului 1 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, deoarece si-a arogat competenta de legiferare, cu incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In acest sens s-a pronuntat si Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 600/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1060/26.11.2005 si prin Decizia nr. 970/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 796/22.11.2007", a fost motivarea presedintelui.

Ce cuprinde legea

Legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman, in calitate de proprietar al actiunilor detinute in cadrul S.C. "Rompetrol Rafinare" - S.A. si The Rompetrol Group N.V.

Astfel, cele doua parti semnatare isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group N.V. a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A., detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in schimbul a 200 de milioane dolari.

Ca o premisa a implementarii tranzactiei, OPSPI va face demersuri utile si necesare pentru ca toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti si masurile administrative initiate impotriva S.C. "Rompetrol Rafinare" - S.A. sa inceteze.

De asemenea, cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.

"Asadar, legea supusa reexaminarii are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Olanda. Aceasta solutie legislativa nu reglementeaza o relatie sociala generala, ci o prealabila intelegere, adica un acord de vointa intre The Rompetrol Group N.V. si Guvern", arata presedintele.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2749 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Traiasca dom'presedinte ca pe prosti'i'nvatza minte!

Sa dea totul inapoi, ca aia "e" martzafoi!
Nici o lege promulgata, sa se'nvetze minte-odata!

 

:)Cum a promulgat legea maririi salariilor profilor,cu 50%,asa

depro"mulge" acum legea prin care ne-a fost furat petrolul !....Asta chiar e berbecul alfa, al turmei ! Ma bag la miscarea de dreapta, sa mi-o miste si mie doamna Udrea !

Parlamentarii care incalca Constitutia sunt penali

Asa ca pe cale de consecinta, trebuie sa raspunda penal....

Basescu inalca Constitutia si cand doarme.

Nu va luati dupa el. Juristii sa-si spuna cuvantul.

Se pare ca si incalcarea Constitutiei este un fel

-- de gasit WMD-uri à la Bush jr. & Tony Blair.
Vine Lagarde, vine FMIst nou pt Romania si Bulgaria. ceva imi spune ca FMI vrea conductele kazace, aur, gaze de sist pt corporatiile anglo/canadiano-americane.
Nu inteleg de ce suntem tot timpul bagati laolalta cu Bulgaria.

Daca domnul Basescu nu exista, tu si Jean Valjean

ati fi scris cu litere chirilice.

Vedeti, daca era Adormila presedinte,

acum era liniste.
Ca asa vrea tot romanul prost informat inca de pe vremea lui ilici :"Sa fie liniste ".
Acum astept un articol de la Ciomegea sau Fleca cu titlul "De ce se amesteca Basescu "

 

Basescu poate interveni,pe langa Dan,sa iefteneasca slujba de

inmormantare,ca numai popii lucreaza pe + !

Adormila, ne-Adormila..

... daca era Patriciu la PDL, era si la Base liniste ;-)
Zbiara FMI-ul ca Patriciu a dat tzevile in Kasachstan, este? Atata zbiara si se agita... pana intra tzevile la Chevron, ca sa-l poata shantaja pe Zona-Sud pe Putin la iarna. Ca fenta in KIEW nu mai tzine, se muta astia cu sugrumatul GasProm in Romania :-)

Lasa bre ca-i transparenta chestia.

....

Vad ca Base chiar isi doreste sa puna in pericol cea mai buna afacere din ultimii ani. E chiar asa mare invidia ca Ponta a reusit sa negocieze un contract prea bun? Se pare ca da.

 

Inca un contract "Ponta" si va mutati in Bulgaria...

.

Nu ar fi prima data ca parlamentul majoritar uslamist incearca

marea cu degetul!
Daca tine, tine! Daca nu, mai incercam...
Parlamentul este complet decredibilizat in ochii mei. Nu am nici cea mai mica incredere sau respect pentru acesti inepti!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor