Cand promite Rompetrol sa vireze cele 200 de milioane de dolari la bugetul statului

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 17:56
1524 citiri
Cand promite Rompetrol sa vireze cele 200 de milioane de dolari la bugetul statului
Foto: Energy Online

Rompetrol va vira catre bugetul statului cele 200 de milioane de dolari convenite in memorandumul agreat cu Guvernul in maximum doua luni dupa ce intelegerea va obtine toate aprobarile legale, a declarat joi Azamat Zhangulov, vicepresedintele grupului Rompetrol.

"Dupa ce memorandumul va obtine toate aprobarile legale, vom finaliza tranzactia de rascumparare a actiunilor de la statul roman si vom vira banii la bugetul de stat intr-o luna si jumatate-doua. Apoi vom incepe constituirea Fondului de investitii. Noi am lucrat pana acum la acest proiect, am pregatit deja toate documentele si suntem gata sa-i dam drumul", a spus oficialul Rompetrol.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol Group, semnat la 15 februarie 2013, si a respins totodata cererea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu privind acest proiect. Presedintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a argumentat prin faptul ca cererea de reexaminare a presedintelui nu are la baza continutul in sine al memorandumului.

Pe scurt, memorandumul prevede ca Rompetrol va rascumpara 26,6% din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari si va infiinta, impreuna cu statul roman, un fond de un miliard de euro pentru investitii energetice.

Parlamentul respinge cererea lui Basescu de anulare a memorandumului Guvernului cu Rompetrolul

"Suntem convinsi ca un fond este cel mai bun mod de a sustine investitiile in Romania, intru-un moment cand investitiile straine sunt la un nivel foarte jos. Votul de ieri (miercuri - n.red.) reprezinta un semnal ca Parlamentul si Guvernul sunt convinse ca acesta este un lucru bun. Nu este nimic schimbat fata de forma anterioara a memorandumului, iar problema a fost 100% de natura procedurala", a mai spus Azamat Zhangulov.

In luna mai, Parlamentul a aprobat Legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol. La inceputul lunii iulie, presedintele Traian Basescu a respins-o de la promulgare si a retrimis-o in Parlament, solicitand reexaminarea si respingerea ei.

Pe 26 iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca legea este constitutionala in raport de motivele invocate. Decizia este definitiva si general obligatorie.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...